Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Οι δήμοι της Αττικής που είναι στο «κόκκινο» και τα σενάρια για νέα μέτρα [γραφήματα]

Κοροναϊός : Οι δήμοι της Αττικής που είναι στο «κόκκινο» και τα σενάρια για νέα μέτρα [γραφήματα]

Ήπια ύφεση σημειώνει στη χώρα μας η επιδημία της νόσου Covid-19, καθώς όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υπάρχει μικρή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο, ενώ υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα που προκαλούν πονοκέφαλο στους ειδικούς

Ήπια ύφεση σημειώνει στη χώρα μας η επιδημία του κοροναϊού καθώς όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υπάρχει μικρή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο, ενώ υπάρχουν ακόμη διάφορα ανοιχτά μέτωπα που προκαλούν πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Αρχικά παρά την μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχει σημειωθεί μία μικρή αύξηση στον αριθμό των νεκρών, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχασαν την μάχη συνολικά 28 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα η περιοχή της Αττικής εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ειδικότερα οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς.

Εκτός των παραπάνω, δεν έχουν τέλος και οι συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές προσφύγων αλλά και σε περιοχές όπως στα Γιαννιτσά με αποτέλεσμα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να είναι συνεχώς στο «κόκκινο».

Σημειώνεται πως στην Αττική χθες ανακοινώθηκαν 65 νέα κρούσματα, ενώ συναγερμός σήμανε και στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά όπου εντοπίστηκαν 46 κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη διασπορά των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα χθες ανακοινώθηκαν  6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή και 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή.

Όπως ανέφερε χθες κατά ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα ανά ημέρα.

Αυτή η τάση υποχώρησης στον αριθμό των κρουσμάτων συνοδεύεται, ωστόσο, από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία κάθε δέκα ημέρες μπαίνουν στις ΜΕΘ περίπου δέκα άνθρωποι.

Ανησυχία ειδικών για Μόρια και Γιαννιτσά

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μόρια σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίγκα Μαγιορκίνη, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης, εξέτασε 2.000 άτομα. Από αυτούς ανευρέθηκαν 35 κρούσματα.

Από τα 100 άτομα του προσωπικού που εξετάστηκαν, δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό.

Ο καθηγητής επισήμανε πως η ανάγκη ελέγχου της επιδημικής εξάπλωσης σε αυτές τις δομές έχει μεγάλη σημασία για την υγεία των ανθρώπων που ξέρουμε ότι έχουν ταλαιπωρηθεί σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση οι τοπικές εξάρσεις είναι στο επίκεντρο ενώ άγνωστο παραμένει το τι γίνει με την εστία κοροναϊού στη Μόρια ειδικά τη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. 

Μάλιστα μέχρι στιγμής δεν είναι βρίσκονται τα 35 θετικά κρούσματα κοροναϊού που έμεναν στη δομή υγείας του ΚΥΤ αλλά και οι περίπου 80 επαφές τους που ήταν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και τα 35 κρούσματα έχουν απομονωθεί, ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στο νησί προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς δεν αποκλείεται να ξεκινήσει εκ νέου ιχνηλάτηση μετά τον αναβρασμό στο ΚΥΤ.

Λουκέτο στο εργοστάσιο-εστία στα Γιαννιτσά

Την ίδια ώρα θετικοί στον κοροναϊό βρέθηκαν και 46  στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά, την ώρα που οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται όπως και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις συγκεκριμένες εστίες.

Πάντως η κατάσταση στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά είναι πλήρως ελεγχόμενη, ενώ έχουν απομονωθεί και οι στενές επαφές των κρουσμάτων.

Εκτός από τις διάσπαρτες εστίες κοροναϊού, η Αττική βρίσκεται ακόμη στην «κόκκινη ζώνη» του ιού με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναλυτικά οι δήμοι της Αττικής που κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά είναι ο δήμος Αθηναίων και έπεται ο δήμος Πειραιά.

Αυτοί οι δήμοι της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Όσον αφορά τα νότια προάστια, υπάρχει μια αισθητή υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες που είχαν υψηλό επιδημικό φορτίο, γεγονός που οφείλεται στην άμεση παρέμβαση των δήμων.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα των βορείων προαστίων, τα κρούσματα εκεί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Προ των πυλών νέα μέτρα

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

-Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι λοιμωξιολόγοι στη σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό, εισηγήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.

-H εφαρμογή των μέτρων θα αποφασιστεί εφόσον κριθεί ότι η κατάσταση τείνει να «ξεφύγει», ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αλλωστε, σε άλλες χώρες η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που φοβούνται και στην Ελλάδα.

-Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι είναι:

– η γενικευμένη χρήση μάσκας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες αν  θα γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους.
-η αλλαγή ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο είναι πρώτη φορά που συζητείται τόσο έντονα από τους ειδικούς κι αυτό επειδή όπως φαίνεται είναι ο μόνος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως τα μαγαζιά που ανοίγουν στις 9:00 π.μ. θα μπορούσαν να ανοίγουν στις 10 π.μ. , ενώ αντίστοιχα μία ώρα αργότερα θα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα (malls) που πλέον ανοίγουν τις 10 το πρωί.
σταθερά στις 12 το βράδυ το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, κάτι που δεν αποτελεί ουσιαστικά νέα οδηγία, αλλά συνέχεια της παλαιάς

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024