Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη σύσκεψη για τη φωτιά στην Ανάβυσσο - Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο, γεμάτοι καπνούς η περιοχή

Έκτακτη σύσκεψη για τη φωτιά στην Ανάβυσσο – Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο, γεμάτοι καπνούς η περιοχή

Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί, έκλεισαν δρόμοι από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στα Καλύβια.

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης για το οποίο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετέχουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη, ο κ. Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περεταίρω κατευθύνσεις.

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο

Όπως μετέδωσε πριν λίγο η ΕΡΤ, η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο και παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο και τα εναέρια μέσα θα κάνουν ρίψεις μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Καλύτερη είναι η εικόνα και στη Νέα Μάκρη.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στην Κερατέα έφτασε μέχρι την Ανάβυσσο. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Σαρωνικού.

Σύμφωνα με τον Δήμο Σαρωνικού, εκκενώθηκαν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους. Νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει και ένα οικοτροφείο με 30 παιδιά στην ίδια περιοχή. Τα τριάντα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι αυτή την ώρα η κατάσταση στο Δήμο Σαρωνικού, σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον οικισμό Φέριζα, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική και η ορατότητα χαμηλή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έχουν παρασύρει τους καπνούς κάνοντας δύσκολη την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Ο κ Βαθρακογιαννης σημείωσε ότι οι πυροσβέστες δίνουν δύσκολη μάχη, καθώς οι ριπές του άνεμου ξεπέρασαν νωρίτερα ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές μικρές εστίες, λέγοντας μάλιστα ότι μια από τις αιτίες της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν οι πολλοί ακαθάριστοι ορθοπεδικοί χώροι.

Ενδεικτικό του πόσο δυνατοί άνεμοι φυσούν σήμερα είναι ότι οι καπνοί από τη φωτιά στην ανατολική Αττική έχουν φτάσει μέχρι την Κρήτη, όπως δείχνει εικόνα από δορυφόρο!

Δύο έκτακτα μηνύματα από το 112

Οι κάτοικοι της Αναβύσσου έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς η οποία επεκτάθηκε από την Φέριζα Κερατέας και απειλεί την ευρύτερη περιοχή.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στην Ανάβυσσο να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα από την λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου.

Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους του οικισμού Άγιος Παντελεήμονας ή Άρης Σαρωνίδας να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο σημείο έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν πλέον 117 πυροσβέστες, 7 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει κάψει αρκετή δασική έκταση ενώ κάποιες αυλές, σπίτια και αποθήκες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Παράλληλα, πλήθος πολιτών έχει απεγκλωβιστεί με επιτυχία με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να έχουν καταφέρει να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο προκειμένου να μην προχωρήσει στην Παλαιά Φώκαια.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω της πυρκαγιάς, κλειστοί είναι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή της Φέριζας Κερατέας και συγκεριμένα:

  • Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)
  • Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).
  • Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024