Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξέσπασμα Ασάνζ στο δικαστήριο - Προειδοποίηση της δικαστή ότι θα δικάσει την υπόθεση ερήμην του

Ξέσπασμα Ασάνζ στο δικαστήριο – Προειδοποίηση της δικαστή ότι θα δικάσει την υπόθεση ερήμην του

Προειδοποίηση δέχθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ από τη δικαστή που εκδικάζει την υπόθεση έκδοσής του, ότι θα απομακρυνθεί από το δικαστήριο και η δίκη θα συνεχιστεί ερήμην του. Αιτία για αυτό, το γεγονός ότι διέκοψε τη στιγμή που συνήγορος των αμερικανικών αρχών διαφωνούσε με σημαντικό μάρτυρα που κατέθετε υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks.

Προειδοποίηση δέχθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ από τη δικαστή που εκδικάζει την υπόθεση έκδοσής του, ότι θα απομακρυνθεί από το δικαστήριο και η δίκη θα συνεχιστεί ερήμην του. Αιτία για αυτό. το γεγονός ότι διέκοψε τη στιγμή που συνήγορος των αμερικανικών αρχών διαφωνούσε με σημαντικό μάρτυρα που κατέθετε υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks.

Το περιστατικό συνέβη τη δεύτερη μέρα της ακρόασης της υπόθεσης έκδοσης του Ασάνζ, όπου ο ιδρυτής της νομικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Reprieve ανέφερε ότι «σημαντικές παραβάσεις του νόμου» όπως η χρήση αμερικανικών drones για την επίθεση σε στόχους στο Πακιστάν, ήρθαν στο φως με τη βοήθεια των εγγράφων που δημοσίευσε το WikiLeaks.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από τον Τζέιμς Λιούις, συνήγορο των αμερικανικών αρχών, ο Κλάιβ Στάφορντ-Σμιθ πληροφορήθηκε, ωστόσο, ότι ο Ασάνζ δεν διώκεται για τη διαρροή των ντοκουμέντων στα οποία αναφέρθηκε. Αντ’ αυτών, οι κατηγορίες που του έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ συνδέονται με την αποκάλυψη των ονομάτων πληροφοριοδοτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η οποία και έθεσε τις ζωές τους σε κίνδυνο.

«Κατασκευάζετε πράγματα από το μυαλό σας»

«Δεν μπορείτε να πείτε σε αυτό το δικαστήριο πώς θα εκδικάσει την υπόθεση. Κατασκευάζετε πράγματα από το μυαλό σας», δήλωσε ο Λιούις, πράγμα στο οποίο ο Στάφορντ-Σμιθ απάντησε: «Μπορώ να σας πω πώς εκδικάζονται οι αμερικανικές υποθέσεις».

Καθώς οι άνδρες συνέχισαν να διαφωνούν, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ τους ζήτησε να σταματήσουν και διέκοψε για 10 λεπτά την ακρόαση. Τότε υπήρξε απόπειρα παρεμβολής από τον Τζούλιαν Ασάνζ. Τα σχόλια δεν μπορούσαν να ακουστούν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολουθούν τη δίκη μέσω σύνδεσης βίντεο από άλλη δικαστική αίθουσα, όμως ορισμένοι εντός της αίθουσας αναφέρουν ότι ο Ασάνζ είπε ότι «αυτά είναι ανοησίες» αναφερόμενος στις θέσεις του Λιούις.

«Έχω δικαίωμα να συνεχίσω εν τη απουσία σας»

Τότε η Μπαράιτσερ του απηύθυνε προειδοποίηση: «Καταλαβαίνω ότι θα ακούσετε πράγματα με τα οποία θα διαφωνείτε και στα οποία θα θέλατε να αντιταχθείτε και να μιλήσετε ο ίδιος για αυτά, όμως δεν θα έχετε ακόμη αυτή την ευκαιρία».

«Αν διακόψετε τη διαδικασία, έχω δικαίωμα να συνεχίσω εν τη απουσία σας. Αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που θα μου άρεσε να κάνω».

Ο Στάφορντ-Σμιθ παρουσίασε αποδείξεις τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, στο πλαίσιο της οποίας ο ιδρυτής του WikiLeaks προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμούν εναντίον του 18 κατηγορίες. Ο Ασάνζ συνελήφθη επισήμως βάσει ενός νέου κατηγορητηρίου των ΗΠΑ, το οποίο επικαιροποιεί και διευρύνει τις προγενέστερες κατηγορίες. Όλες εκτός από μία εμπίπτουν στον νόμο κατά της κατασκοπείας.

«Πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών»

Οι διαρροές που δημοσίευσε η WikiLeaks συνέβαλαν στην ποινική δίωξη εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων που εμπλέκονταν σε τέτοιου είδους επιθέσεις, δήλωσε στην κατάθεσή του ο Στάφορντ-Σμιθ.

Παρουσιάζοντας στο δικαστήριο αποδείξεις για αυτό που περιγράφει ως «πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών» του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, τονίζει ότι οι στόχοι περιλάμβαναν ακόμη και έναν Αμερικανό που εργαζόταν ως δημοσιογράφος.

Ο Στάφορντ-Σμιθ, Αγγλοαμερικανός που ίδρυσε την οργάνωση Reprieve στο Λονδίνο το 1999, δήλωσε ότι ως Αμερικανός πολίτης πίστευε ότι οι αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν «ζωτικής σημασίας για την ίδια την ψυχή του έθνους μας».

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι η κυβέρνησή μου έκανε αυτά που έκανε»

«Το λέω με μεγαλύτερη θλίψη παρά οργή. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι η κυβέρνησή μου έκανε αυτά που έκανε. Μιλάμε για εγκλήματα, για βασανιστήρια, απαγωγές, κράτηση ανθρώπων χωρίς δίκη».

Ανέφερε ότι οι διαρροές είχαν αποκαλύψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον πελατών που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο, τις οποίες στη συνέχεια ο ίδιος ήταν σε θέση να καταρρίψει ως «ανεδαφικές».

Όταν ήρθε η σειρά του να θέσει ερωτήσεις, ο Λιούις, συνήγορος της πλευράς των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Ασάνζ δεν είχε υποστεί δίωξη στις ΗΠΑ για τη δημοσίευση διαρροών, οι οποίες ήδη είχαν δημοσιευθεί από τους New York Times και την Washington Post, ούτε για εκατοντάδες χιλιάδες άλλες.

Όπως τόνισε: «Ο κύριος Ασάνζ δεν διώκεται για τη δημοσίευση αυτών των διαρροών, ούτε για τίποτα άλλο πέρα από τα έγγραφα που περιείχαν τα ονόματα πληροφοριοδοτών, θέτοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024