Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χονγκ Κονγκ : Σοκάρουν οι εικόνες της βίαιης σύλληψης 12χρονης από την αστυνομία

Χονγκ Κονγκ : Σοκάρουν οι εικόνες της βίαιης σύλληψης 12χρονης από την αστυνομία

Η οικογένεια του κοριτσιού υποστηρίζει ότι η ανήλικη μπλέχτηκε από λάθος στη διαδήλωση, πηγαίνοντας να αγοράσει σχολικά είδη

Την κατακραυγή αντιμετωπίζει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας της άγριας σύλληψης ενός 12χρονου κοριτσιού. Η οικογένεια της ανήλικης υποστηρίζει ότι μπλέχτηκε με τον κόσμο που διαδήλωνε καθώς διέσχιζε την πορεία διαμαρτυρίας για να προμηθευτεί σχολικά είδη.

Βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, απεικονίζει τους αστυνομικούς να επιχειρούν να εγκλωβίσουν μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και η 12χρονη, η οποία φαίνεται να σκύβει και να προσπαθεί να διαφύγει. Τότε, ένας αστυνομικός τη ρίχνει στο έδαφος, βάζοντάς της τρικλοποδιά, ενώ αρκετοί άλλοι τον βοηθούν να την ακινητοποιήσει κάτω.

Το σοκαριστικό βίντεο:

Η σύλληψη ήρθε εν μέσω της μεγαλύτερης διαδήλωσης που έχει διοργανωθεί στο Χονγκ Κονγκ από την 1η Ιουλίου, την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στην πόλη, καθιστώντας παράνομες τις πράξεις εξέγερσης, αποσκίρτησης, συνεργασίας με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατίας.

Μήνυση θα υποβάλει η οικογένεια της ανήλικης

Η μητέρα του κοριτσιού δήλωσε στο Apple Daily ότι σκοπεύει να υποβάλει μήνυση. Όπως υποστηρίζει, η κόρη της και ο 20χρονος γιος της – και στους δύο εκ των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα βάσει των νόμων για τον κοροναϊό που απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις – βρίσκονταν έξω για να αγοράσουν πράγματα για τη σχολική χρονιά, ενώ το κορίτσι έτρεξε επειδή τρόμαξε. Η κόρη της έχει μώλωπες και γρατσουνιές εξαιτίας της επίθεσης των αστυνομικών.

Η Κλαούντια Μο, βουλεύτρια υπέρ της δημοκρατίας, αναφέρει ότι οι πράξεις κατά του κοριτσιού «δείχνουν πόσο αχρείαστα επιθετικοί έχουν γίνει οι αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ, αλλά και πόσο απολαμβάνουν να ερμηνεύουν το οτιδήποτε ως πρόκληση».

«Ελάχιστη βία» επικαλείται η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ

Σε ανακοίνωσή της λίγες ώρες μετά το περιστατικό, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη μιας 12χρονης, αναφέροντας ότι εκείνη έτρεξε «με ύποπτο τρόπο», ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «την ελάχιστη δυνατή βία» προκειμένου να την ακινητοποιήσουν.

«Η αστυνομία ανησυχεί για τους νεαρούς που συμμετέχουν σε απαγορευμένες ομαδικές συγκεντρώσεις. Η παρουσία του στις χαώδεις σκηνές των διαδηλώσεων θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους την σωματική ακεραιότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν αγνοήσει τις συστάσεις της αστυνομίας να μην λάβουν μέρος σε παράνομες συγκεντρώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, και δυνητικά παραβιάζοντας τους νόμους εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση «καταδικάζει με ένταση τέτοιου είδους παράνομες και εγωιστικές πράξεις».

«Η αστυνομία έκανε το έννομο καθήκον της σήμερα και έλαβε άμεση και αποφασιστική δράση για να συλλάβει τους δράστες».

Το Γραφείο Διασύνδεσης της Κεντρικής Κυβέρνησης κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι επιχειρούν να «ξεκινήσουν πόλεμο» και τους κατηγόρησε ότι διακρίνονται από «ψυχρή αδιαφορία για τις ζωές και την υγεία του γενικού πληθυσμού» παραβιάζοντας τους νόμους για τις συγκεντρώσεις. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την εφαρμογή του νέου νόμου «η κοινωνία του Χονγκ Κονγκ έχει υποστεί μια θετική αλλαγή, μεταβαίνοντας από το χάος στην ορθή διακυβέρνηση» και ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» απέναντι σε κάθε παραβίαση.

Σχεδόν 300 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με την κατηγορία της παράνομης συγκέντρωσης. Περίπου 2.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί στους δρόμους, εν όψει των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν από μια συνεργασία ομάδων υπέρ της δημοκρατίας, την ημέρα κατά την οποία κανονικά θα πραγματοποιούνταν οι εκλογές της πόλης. Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι εκλογές θα αναβληθούν για ένα χρόνο, εξαιτίας του πρόσφατου δεύτερου κύματος κοροναϊού. Μεγάλη μερίδα των πολιτών ερμήνευσε αυτή την απόφαση ως προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης, καθώς και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024