Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Από τους αντιεμβολιαστές στους αρνητές της μάσκας - Το προφίλ των συνωμοσιολόγων στην Ελλάδα

Κοροναϊός : Από τους αντιεμβολιαστές στους αρνητές της μάσκας – Το προφίλ των συνωμοσιολόγων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα εντοπίστηκαν περισσότερες από 2.600 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο σχετικά με τον κοροναϊό

Μπορεί ο κοροναϊός να μην έχει καταφέρει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, όσον αφορά τους νοσούντες και τους νεκρούς, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις πλήττουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Η χώρα μας, βάσει της τελευταίας επίσημης ενημέρωσης για τον κοροναϊό, μετράει 11.663 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας καθώς και 289 συνολικά θανάτους.

Από τον Φεβρουάριο, όταν και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του φονικού ιού στη χώρα μας, 160 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, ενώ σήμερα 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παγκοσμίως, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 27 εκατομμύρια περιπτώσεις κοροναϊού, τη στιγμή που σχεδόν 900.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκ των ενεργών -σχεδόν 7 εκατομμυρίων- περιπτώσεων στον πλανήτη πάνω από 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Οι εν λόγω αριθμοί δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν φόβο σε κανέναν. Όμως θα έπρεπε να είναι αρκετοί για να πείσουν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού να τηρεί τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού.

Ωστόσο, δυστυχώς, παράλληλα με την πανδημία του κοροναϊού υπάρχει μια ακόμα πανδημία, η οποία εξαπλώνεται αν όχι γρηγορότερα, σίγουρα με την ίδια ταχύτητα. Πρόκειται για την πανδημία της συνωμοσιολογίας, που επιτυγχάνεται με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την παραπληροφόρηση.

Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας εμπλέκουν από τον… Μπιλ Γκέιτς και το τσιπάκι που θα μας εμφυτεύουν με το εμβόλιο, μέχρι τις κεραίες 5G, όπου… στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού.

Χιλιάδες θεωρίες συνωμοσίας

Σύμφωνα, δε, με το ΑΠΕ μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα εντόπισε περισσότερες από 2.600 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο σχετικά με τον κοροναϊό.

Εξ αυτών, το 24% αφορά τη μεταδοτικότητα/ θνησιμότητα της νόσου, ενώ το 21% τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. Ακόμα, το 19% αφορά τα εμβόλια και τις άλλες θεραπείες, το 15% την αιτία και προέλευση της νόσου. Τέλος, ένα 21% αφορά όλα τα υπόλοιπα.

Οι αρνητές μάσκας εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το παγκόσμιο κίνημα των αρνητών της πανδημίας κοροναϊού. Ενδεικτικά είναι τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα της Metron Analysis, την οποία δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με την έρευνα στη χώρα μας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι κάθε λογής παραπλανητικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Συγκεκριμένα, σημαντικό τμήμα του πληθυσμού (17%) αντιδρά στη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα, ανάμεσα στους νέους, ηλικίας από 17 ως 34 ετών, το ποσοστό φτάνει στο 28%! Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό δυσανασχετούντων με τη μάσκα καταγράφεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σκηνές που βλέπαμε κατά κύριο λόγο σε ρεπορτάζ του εξωτερικού, ζήσαμε μάλιστα και χθες Κυριακή, όπου χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις κατά της μάσκας στα σχολεία.

Οι ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις μάσκες

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αρνητών της μάσκας είναι η «έλλειψη οξυγόνου σε συνάρτηση με τον υπερβολικό CO2».

Η λανθασμένη ιδέα ότι υπάρχει κίνδυνος «υποξίας» –όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου σε επικίνδυνο βαθμό– ο οποίος προκαλείται από τις μάσκες είναι μία από τις πιο διαδεδομένες. Ορισμένοι έχουν αναρτήσει μάλιστα δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες ισχυρίζονται ότι οι μάσκες μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η μάσκα δεν προκαλεί ανεπάρκεια οξυγόνου, όπως εξηγούν πολυάριθμοι γιατροί στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η μάσκα δεν είναι κλειστό κύκλωμα, αφήνει το οξυγόνο να περνάει» υπογραμμίζει για παράδειγμα ο καθηγητής Ιβ Κοπιετέ, γιατρός επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB).

Μπορεί αντιθέτως να υπάρξει «μια αίσθηση δυσφορίας η οποία προκαλεί μια εντύπωση ασφυξίας, όμως αυτό είναι ψυχολογικό. Στην περίπτωση ενός υγιούς ανθρώπους, η μάσκα δεν εμποδίζει στο παραμικρό κάποιον να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητές του φυσιολογικά» προσθέτει.

Η εξίσου εσφαλμένη ιδέα ότι με τη μάσκα διατρέχουμε κίνδυνο επειδή αναπνέουμε το CO2 που οι ίδιοι εκπνέουμε είναι επίσης πολύ δημοφιλής. Όμως όπως είδαμε η μάσκα δεν κλείνει ερμητικά και αφήνει να κυκλοφορεί ο αέρας. «Μια μάσκα δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα. Σχεδόν όλος ο αέρας που εκπνέεται διαφεύγει από τη μάσκα συνεπώς δεν αναπνέετε το δικό σας CO2» εξηγεί έτσι ο Σέιν Σαμπέρα, διευθυντής του προγράμματος για τα πνευμονικά νοσήματα του δημόσιου νοσοκομείου του Τορόντο (Καναδάς).

Τι λένε οι επιστήμονες στην Ελλάδα

Βέβαια και οι επιστήμονες στην Ελλάδα με κάθε ευκαιρία σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο η χρήση μάσκας τόσο από τους μεγάλους όσο και από τα παιδιά.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε γονείς και παιδιά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία». Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν την οικογένειά τους και τους οικείους τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα υγιή παιδιά. «Μάσκα θα φορούν τα υγιή παιδιά και όσα μπορούν να ανεχθούν τη μάσκα, αυτό είναι ξεκάθαρο και στην οδηγία του υπουργείου» συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.

Διαβάστε επίσης: «Σφαγή» ανάμεσα σε επιστήμονες και αρνητές της μάσκας στο… παρά πέντε του ανοίγματος των σχολείων

«Όχι» και στο εμβόλιο λένε οι Έλληνες

Αντιστοίχως, στο ερώτημα «αν υπήρχε ένα εγκεκριμένο και δωρεάν εμβόλιο από το κράτος για τον κοροναϊό, εσείς θα θέλατε να το κάνετε ή όχι;», το 44% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι». Το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα της Gallup στις ΗΠΑ (στο διάστημα 20/7 έως 2/8) ήταν 35%.

Στην Ελλάδα, δηλαδή, το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν αρνητικά ή με καχυποψία το εμβόλιο για τον κοροναϊό είναι υψηλότερο από εκείνο στην Αμερική, όπου το κίνημα των αρνητών του φονικού ιού χρησιμοποιείται πολιτικά από τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.

Επιπλέον, στη χώρα μας, η συγκεκριμένη τάση αντιπροσωπεύει μια ευρεία ηλικιακή ομάδα, από 17 ως 54 ετών, η οποία απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν για τον κοροναϊό σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.

Συνολικά υπέρ του εμβολίου απάντησε το 50%, κατά το 44% και 6% «δεν ξέρω δεν απαντώ».

Ποιοι είναι οι αρνητές του εμβολίου

Ενδιαφέρον έχουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απάντησαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο. Το 54% ανήκει στην αγροτική τάξη, το 64% είναι άνεργοι, το 50% γυναίκες και το 54% αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί δεξιοί. Από την Αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά υπερισχύει το «ναι» στο εμβόλιο.

Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να είναι μειοψηφικό αλλά δεν είναι αδιάφορο, καθώς εφάπτεται με το 13% των πολιτών που απαντούν ότι δεν θέλουν καμία συζήτηση με την Τουρκία προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφορές των δύο χωρών.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει ότι όσοι ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και όσοι δηλώνουν «τουρκοφάγοι» ταυτίζονται σε ποσοστό 55,2%.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Η επικίνδυνη αυτή ομάδα ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη του κοροναϊού, έχει αρχίσει να προκαλεί φόβο στους επιστήμονες και προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε σήμερα πως αν ενδώσουμε στις θεωρίες συνωμοσίας θα το πληρώσουν τα παιδιά μας.

Οι εικόνες που είδαμε χθες στο Σύνταγμα, στην Θεσσαλονίκη την Κρήτη και την Πάτρα ξεπερνούν κάθε λογική, μια γυναίκα με μανία να χοροπηδά πάνω σε μάσκα αλλά και πανό με ακραία συνθήματα και βέβαια συνωστισμό χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Στην Θεσσαλονίκη η παρέμβαση ήρθε μετά από 24 ώρες, στην Κρήτη όπως είδαμε είχαμε τις δικογραφίες, Στην Αθήνα πάντως προς το παρόν όμως δεν είχαμε τίποτε από τα δυο.

Ο νέος αντισυστημικός χώρος στην Ελλάδα

Αυτή είναι η «μαγιά» του νέου αντισυστημικού χώρου στην Ελλάδα, το ποσοστό του οποίου είναι αρκετό, εφόσον αποκτήσει πολιτική έκφραση, για να στηρίξει την είσοδο ενός νέου κόμματος στη Βουλή.

Και γι’ αυτό, παρότι μικρό είναι δυνητικά επικίνδυνο.

Πρώην ασθενείς με κοροναϊό δίνουν απαντήσεις στους αρνητές του ιού

Για όσους πάντως εξακολουθούν να αμφιβάλουν για το αν υπάρχει κοροναιός ή αν πρόκειται για κάποια παγκόσμια συνωμοσία, η καλύτερη απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που πέρασαν αυτήν  την μεγάλη δοκιμασία της ψυχής και του σώματος.

Τη στιγμή που οι αρνητές του ιού διαδηλώνουν και προτρέπουν τους πολίτες να μην φορούν τις μάσκες φίμωτρα όπως τις αποκαλούν, οι γιατροί στις εντατικές συνεχίζουν να δίνουν μάχη.

Και όσοι πέρασαν τον ιό δεν μπορούν να ξεχάσουν τον πυρετό, το ρίγος και τα συμπτώματα κόπωσης.

Ο Γιάννης Φουντούλης, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο, βρέθηκε θετικός στον ιό όπως και 4 ακόμη συναθλητές του.

Ο Μανώλης Νικολούσης είναι διευθυντής μεταμοσχεύσεων μυελού  στο νοσοκομείο του Birmingham. Είδε πολλούς από τους συναδέλφους του αλλά και τους ασθενείς τους να χάνουν τη μάχη με τον ιό. Το βαρύ ιικό φορτίο που κουβαλούσε από το νοσοκομείο έγινε η αιτία να κολλήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Ρίγος, πυρετός, ιδρώτας και κόπωση… έτσι περιγράφει ο 47χρονος γιατρός τον κορωνοϊό και όλα αυτά.. για πολλές εβδομάδες.

Ο Σπύρος Μάμαλης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, σε μία αποστολή για την προώθηση της ελληνικής φέτας.

Ο κ. Μάμαλης πέρασε δύσκολα την ασθένεια αφού μετατράπηκε σε πνευμονία και χτύπησε και άλλα ζωτικά όργανα. Πολλές ήταν η στιγμές που φοβήθηκε για τη ζωή του. Θυμάται ακόμα με χαμόγελο τη μέρα που πήρε εξιτήριο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024