Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης - Αβεβαιότητα για το εμβόλιο

Φόβοι για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης – Αβεβαιότητα για το εμβόλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χειρότερα αναμένονται τον χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει φόβους για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης, με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.

Συνεχίζεται η επέλαση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τις 11.000 ενώ σήμερα κατέληξε ένας ακόμα ασθενής που είχε προσβληθεί από τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 286.

Οι ελπίδες βασίζονται σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, για το οποίο υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε θα είναι έτοιμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χειρότερα αναμένονται τον χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει φόβους για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης, με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.

Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ,  παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της COVID-19; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης;

Όπως αναφέρουν  απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Δεύτερον, μια «κακή» σεζόν γρίπης – λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο – σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν .

«Αδύνατο να προβλέψουμε πότε θα βγει το εμβόλιο»

Ανατροπή στην παραγωγή και χορήγηση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, φέρνει ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, αφού λέει πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA, είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Καταλαβαίνουμε την επιθυμία όλων για ένα εμβόλιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της ασφάλειας. Είναι δύσκολο και αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς τα χρονικά πλαίσια της διαθεσιμότητας του εμβολίου κατά Covid-19».

Πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που θα εγκρίνει το εμβόλιο, αναμένει να είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2021.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο, η Νάταλι Μολ ανέφερε ότι «οι εταιρείες μας θα αισθανθούν άνετα να διαθέσουν ένα εμβόλιο μόνο αν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά επίσης έχει γενική και παγκόσμια αποδοχή».

Σύψας: Μετά το καλοκαίρι του 2021 ο μαζικός εμβολιασμός

Το θέμα σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κοροναϊό κ. Νικόλαος Σύψας.

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.

Και συνεχισε: «Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».

Όπως είπε «μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».

Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο κ. Σύψας, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του. «Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν». Ο κ. Σύψας διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Σημείωσε εξάλλου πως η ΕΕ έπραξε σωστά και προπαρήγγειλε το εμβόλιο. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε».

Βατόπουλος: Από τη νέα χρονιά το εμβόλιο

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6, αναφερόμενος στα φάρμακα και τα εμβόλια, εκτιμά ότι θα ξεκινήσουν με τη νέα χρόνια.

Για το ρωσικό εμβόλιο, όπως είπε, δοκιμάστηκε σε 70 άτομα τα οποία και ανέπτυξαν αντισώματα, όπως καταγράφει ιατρικό περιοδικό.

Γενικότερα για τα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος, προτρέπει όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή/και είναι άνω των 60, να λάβουν το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

Ύστερα από σχετική ερώτηση, για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, είπε ότι όσοι είναι άνω των 60 θα πρέπει να το κάνουν ενώ εξήγησε ότι για το συγκεκριμένο εμβόλιο, που είναι παλιό, γίνεται είτε μια φορά εφόρου ζωής είτε κάθε 5 χρόνια.

Ρωσία : Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι αρχικές δοκιμές ενός δεύτερου εμβολίου

Οι δοκιμές σε αρχικό στάδιο ενός δεύτερου ρωσικού πιθανού εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, που δημιουργεί το Vector Institute, θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας ασφάλειας της υγείας των καταναλωτών.

Παράλληλα, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν 5.185 νέα κρούσματα κοροναϊού, με τα οποία ανέρχεται σε 1.030.690 ο συνολικός απολογισμός τους στη Ρωσία, την τέταρτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν επίσης το θάνατο 51 ανθρώπων το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ανέρχεται σε 17.871 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα.

Δύσκολος χειμώνας

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, είχε μιλήσει για την δύσκολη περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα στην έκτακτη ενημέρωσης της Παρασκευής, τονίζοντας πως πρέπει τώρα να βάλουμε όλα τα μέσα που έχουμε προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό, καθώς έρχονται πιο δύσκολες μέρες.

Ο κ. Γώγος μάλιστα μίλησε σήμερα για την εξέλιξη της πανδημίας τονίζοντας πως μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία σενάρια για την πορεία του ιού.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, ωστόσο – όπως είπε – υπάρχουν τρία σενάρια:

Πιθανό να έχουμε μεγαλύτερο κύμα από αυτό του Μαρτίου

Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024