Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτή γραμμή Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου μετά την αναδίπλωση του ΝΑΤΟ

Ανοιχτή γραμμή Στόλτενμπεργκ – Τσαβούσογλου μετά την αναδίπλωση του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σκιά της ανακοίνωσης περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκ μέρους του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε εκφράσεις ότι «η Αθήνα λέει ψέματα σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» και ότι «δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα το διάλογο».

Επανέλαβε δε, ότι ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, απέρριψε πρόταση για «άνευ όρων» διάλογο σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα ας μην περιμένει να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Τους προτείνουν διάλογο και εκείνοι συνέχεια αρνούνται. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ. Εμείς λέμε ναι, αυτοί όχι αν και αρχικά είχαν δεχθεί» τόνισε.

Η στροφή του Στόλτενμπεργκ

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» επέμεινε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφορικά με το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος με τη στάση του προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας, μίλησε για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο -μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων- που αφορούν στην κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), με στόχο να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε, πάντως -μετά τη χθεσινή του ανακοίνωση- πως δεν υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό αυτό.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε τα εξής:

«Με τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι έχουν ήδη συναντηθεί για τεχνικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι να εδραιωθούν οι μηχανισμοί για στρατιωτική απεμπλοκή για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία συμφωνία δεν έχει υπάρξει ακόμη. Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις, και όχι διαπραγματεύσεις για τις διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την αποφυγή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» υπογράμμισε.

«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, συναντήθηκαν ήδη και συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο για τεχνικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε αυτές τις συζητήσεις από τις διαπραγματεύσεις που η Γερμανία έχει πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει το πλαίσιο. Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο» εξήγησε.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται απευθείας σε αυτές τις προσπάθειες, τις υποστηρίζω, αλλά οι προσπάθειες αυτές γίνονται με επικεφαλής τη Γερμανία. Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ κι εγώ προσωπικά είναι όχι να λύσω το πρόβλημα, αλλά να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης. Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» κατέληξε.

Πέτσας: Όποιος κατέχει δημόσια αξίωμα πρέπει να κινείται με σοβαρότητα

Σε αυστηρό τόνο σχολίασε όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να απαντήσει για τον αν θα υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά προς το παρόν το ενδεχόμενο αυτό είναι μακριά.

Διευκρίνισε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024