Σε υγειονομικές «βόμβες» μετατρέπονται τα γηροκομεία της χώρας, καθώς αυξάνονται τόσο τα θύματα, όσο και τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τις κλειστές δομές της χώρας μετά το πρώτο κρούσμα που ανιχνεύθηκε στη Μόρια.

Μετά την σχεδόν καθολική επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, νέος συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές με την διασπορά του κοροναϊού σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και οίκους ευγηρίας.

Εκεί ο  «εισβάλει» ευκολότερα και προσβάλει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας την Τρίτη ήταν άλλωστε κάθετος. Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει σε αυτές τις δομές αν δεν τηρεί στο 100% τα μέτρα υγιεινής. Ο  κ. καθηγητής είχε δώσει μάλιστα το παράδειγμα του χειρούργου που μπαίνει στο χειρουργείο χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια του.

Το μήνυμα Τσιόδρα και οι φόβοι των ειδικών

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορείς να δεχτείς ούτε μια, την παραμικρή υποχώρηση στην τήρηση των μέτρων. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα χειρουργείο, σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να μην έχεις πλύνει τα χέρια σου για να χειρουργήσεις, να μη φοράς την μάσκα και να μολύνεις το τραύμα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις εισήχθη η νόσος από ανθρώπους που δεν τηρούσαν σωστά τα προστατευτικά μέτρα για τους ασθενείς. Είπαμε, αφορούν τον εαυτό μας τα προστατευτικά μέτρα αλλά αφορούν περισσότερο από εμάς τους άλλους. Και δυστυχώς, λόγω της ασυμπτωματικής παρουσίας αυτού του ιού, δεν συνειδητοποιούσαν και αυτοί το πόσο κρίσιμο είναι να τηρείς αυτά τα μέτρα προστασίας 100%. Γιατί ένα περιστατικό οδηγεί σε διασπορά», ανέφερε ο καθηγητής.

Δυστυχώς όμως από την Τρίτη που έκανε τις παραπάνω δηλώσεις ο κ. Τσιόδρα, έχουν διαπιστωθεί και άλλες «υποχωρήσεις στην τήρηση των μέτρων».

Γι΄αυτόν τον λόγο κιόλας εκπέμπουν SOS τρεις δομές φιλοξενίας και ένα ακόμη γηροκομείο ( το τρίτο στη χώρα που έχει μπει σε καραντίνα λόγω κοροναϊού).

Μόνο χτες άλλωστε αποκαλύφθηκαν δύο νέες εστίες κοροναϊού. Το κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Μυτιληνής αλλά και ο οίκος ευγηρίας Cantaurea στο Μαρούσι.

Από την άλλη, οι ειδικοί τονίζουν πως ο ιός μπορεί να «εισέλθει» στις κλειστές δομές και με άλλους τρόπους μέσω κάποιου εργαζομένου.

«Όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά, ανέφερε σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προσθέτοντας πως χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους», υπογράμμισε η ίδια.

Την ίδια ώρα ο κοροναϊός μετρά ακόμη 223 νέα κρούσματα την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ και αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ο αριθμός που παραμένει σταθερά σε τριψήφιο νούμερο αλλά και οι νεκροί που έχουν φτάσει πλέον τους 278.

Τρεις θάνατοι μέσα στη νύχτα

Ειδικότερα τρεις ακόμα άνθρωποι με κοροναϊό κατέληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χώρα μας, μία 94χρονη, μία 74χρονη και ένας 86χρονος.

Η 94χρονη κατέληξε στις 00:50 και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης από τις 25 Ιουλίου, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Υποκείμενα νοσήματα είχαν και η 74χρονη που κατέληξε στις 3:25 και η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, αλλά και ο 86χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στις 4:16 στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Το μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς

Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία που θα διαγράψει ο κοροναϊός στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καθώς και το αν μέσω της ιχνηλάτησης θα βρεθούν και θα απομονωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα νέα –δυνητικά- κρούσματα στις κλειστές δομές.

Γηροκομεία και ΚΥΤ μετατρέπονται σε υγειονομικές «βόμβες»

Μεγάλη διασπορά σε γηροκομείο στο Μαρούσι

Δεκαεννιά θετικά κρούσματα βρέθηκαν χτες σε γηροκομείο στο Μαρούσι, όλα μεταξύ των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων που στην πλειοψηφία τους ήταν ασυμπτωματικοί.

Ο οίκος ευγηρίας έχει τεθεί σε καραντίνα για δέκα ημέρες και οι ηλικιωμένοι νοσούντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς.

Σημειώνεται πως τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ που σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Έχουν ενημερωθεί ήδη οι συγγενείς των τροφίμων στον οίκο ευγηρίας, ενώ έχει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση.

Σε καραντίνα τρεις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Την ίδια ώρα σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές αλλά και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τα κρούσματα κοροναϊού που έχουν καταγραφεί σε διάφορες δομές φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας.

Η τελευταία και πιο ανησυχητική εξέλιξη καταγράφηκε στο ΚΥΤ της Μόριας, τη μεγαλύτερη προσφυγική δομή στην Ελλάδα.

Ειδικότερα ένας 40χρονος Σομαλός που διέμενε στον καταυλισμό καταγράφηκε θετικός στον κοροναϊό, με αποτέλεσμα η δομή να μπει σε καραντίνα για δεκατέσσερις μέρες.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στον καταυλισμό και το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ασθενής πρόσφυγας μεταφέρθηκε εμπύρετος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαγνώσθηκε αμέσως θετικός στον κοροναϊό, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί αμέσως για νοσηλεία λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων του.

Ο Σομαλός είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 17 του περασμένου Ιουλίου με δικαίωμα μετακίνησης που είχε ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Μάλιστα, στις 21 Αυγούστου βεβαίωσε την παρουσία του στην Αθήνα με καταγεγραμμένη εμφάνισή του σε Αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Προφανώς λόγω αδυναμίας παραμονής στην Αθήνα και του «ανοικτού» χαρακτήρα της Μόριας επέστρεψε στη Μυτιλήνη. Ήδη, ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Ξανά σε καραντίνα το hot spot στη Ριτσώνα

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχε μπει σε καραντίνα εκ νέου η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα, καθώς εντοπίστηκε νέο κρούσμα κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα αραβικής υπηκοότητας διαγνώστηκε θετική το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ και την προηγούμενη εβδομάδα είχε παρουσιαστεί ακόμα ένα θετικό κρούσμα.

Η δομή, όπου ισχύουν αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό, μπήκε ξανά σε καραντίνα, ενώ ισχύει κανονικά η απαγόρευση εισόδου και εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δομή στις αρχές Απριλίου είχε τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς είχε διαγνωστεί με κοροναϊό μια γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό COVID 19.

Σημαντική συρροή και στο Βύρωνα
Τέλος τη Δευτέρα είχε τεθεί σε καραντίνα και δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα Αττικής, καθώς κατόπιν ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ είχανίχαν εντοπιστεί 28 κρούσματα [20 σε διαμένοντες και οκτώ σε εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr