Μπαράζ πληρωμών αναμένεται να γίνει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς παλαιά και νέα αναδρομικά, ύψους πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, θα δοθούν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει, μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, ότι θα καταβάλει εφάπαξ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Πρόκειται, ωστόσο, για «ψαλιδισμένα» αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν επιστροφές ποσών μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές και στα δώρα, όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Γι’ αυτό και το κόστος καταβολής τους υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ που θα ήταν αν εφαρμοζόταν στο σύνολό της η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές των Μνημονίων για τις οποίες οι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ήταν οι ακόλουθες:

  • Μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (Ν. 4051/2012).
  • Μείωση που εφαρμόστηκε κλιμακωτά από 5% έως 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω (Ν. 4093/2012).
  • Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά από 10% έως 20% από το πρώτο ευρώ (Ν. 4051/2012).
  • Πλήρης περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν, αντίστοιχα, 400 ευρώ, 200 ευρώ και 200 ευρώ (Ν. 4093/2012).
  • Πλήρης περικοπή των δώρων στις επικουρικές (Ν. 4093/2012).

Για το 10ετες ομολογο

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο, τους τρεις πυλώνες αξιοποίησης των χρημάτων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που αναμένονται.

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο, εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες και οι ανάγκες που έχει η κοινωνία – νοικοκυριά και επιχειρήσεις- πρέπει να έχεις τους ανάλογους πόρους, «χρειάζεται δηλαδή, να έχεις ισχυρό ταμείο». «Μεθοδικά και συστηματικά χτίζουμε αυτό το Ταμείο, και το χτιζουμε με τους καλύτερους όρους για την οικονομία και την κοινωνία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Χθες έγινε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει γίνει ποτέ έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας ομολόγου – δεκαετίας, πενταετίας, τριετίας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο σχέδιο που έχει η  κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την υγειονομική κρίση αλλά και στο σχέδιο που ξετυλίγει για να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη» είπε.

«Με αυτόν τον τρόπο, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχει «σηκώσει» από τις αγορές 7,5 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, που προστίθενται στα ταμειακά διαθέσιμα που υπήρχαν ή χτίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση». «Το αποτέλεσμα είναι», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας,  «σήμερα να έχουμε περίπου το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που είχαμε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, δηλαδή περίπου στα 37,5 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεδίπλωσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση ως προς την διάθεση και αξιοποίηση των χρημάτων αυτών: αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροδική μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, την εκροή πόρων για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και την αντιμετώπιση των αναγκών για τις Ένοπλες Δυνάμεις «έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα».

«Θα μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που έχει πολλούς «αγνώστους» μεταξύ των οποίων, το ύψος της ύφεσης (για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο του 2020) και η ένταση της κρίσης.

Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση κάθε χρόνο υλοποιεί μειώσεις φόρων», ενώ ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2021, ο κ.Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως όλες οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μειώσεις φόρων «θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ».

Τόνισε ότι έχουν δοθεί όλο αυτό το διάστημα πολλοί πόροι για την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της κοινωνίας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες της κοινωνίας. Αρα το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πάρει επιπλέον μέτρα και πρωτοβουλίες για να βοηθήσει την οικονομία» είπε. Και εξήγησε ότι αυτό θα γίνει «στοχευμένα», ανά περιοχές και κλάδους.

«Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί θα έχουν βοήθεια από την κυβέρνηση», τόνισε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr