Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακιντζί : Χάνει τις «εκλογές» στον δεύτερο γύρο - Δύο κράτη θέλουν οι Τουρκοκύπριοι

Ακιντζί : Χάνει τις «εκλογές» στον δεύτερο γύρο – Δύο κράτη θέλουν οι Τουρκοκύπριοι

Ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης, να χάνει τον δεύτερο γύρο των παράνομων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, ενώ η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο νησί.

Πρώτο στις επικείμενες παράνομες «προεδρικές εκλογές» δείχνει δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί, τον Μουσταφά Ακιντζί και ακολουθείται από τους Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Ερχιουρμάν, Κουντρέτ Οζερσάι, Ερχάν Αρικλί, Σερντάρ Ντενκτάς και Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ (στη φωτογραφία, Τατάρ και Ακιντζί).

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τη δημοσκόπηση παρουσίασε ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, ο Μουράτ Γκεζιτζί, στην κατεχόμενη Λευκωσία, λέγοντας ότι διεξήχθη στις 21,22 και 23 Αυγούστου με 4530 ερωτηθέντες και στις 6 «επαρχίες» στα κατεχόμενα, με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων.

Οπως και την προηγούμενη φορά, ο κ. Γκεζιτζί έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από την ομάδα των ερευνητών που μετέβαιναν με λεωφορεία στις διάφορες πόλεις και χωριά για τις συνεντεύξεις.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας για τις παράνομες «προεδρικές εκλογές», ποσοστό 33,4% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μουσταφά Ακιντζί, 32,1% τον Ερσίν Τατάρ 16,6% τον Τουφάν Ερχιουρμάν, το 9,2% τον Κουντρέτ Οζερσάι, 5,1% τον Ερχάν Αρικλί, 3,4% τον Σερντάρ Ντενκτάς και 0,2% τον Τσινέρ που είναι ο υποψήφιος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (Γκρίζων Λύκων).

Στον δεύτερο γύρο, στην ερώτηση εάν είναι μεταξύ των Ακιντζί και Τατάρ ποιον θα ψήφιζαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 50,8% τον Ερσίν Τατάρ και 49,2% τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η αξιολόγηση της θητείας του

Στην ερώτηση για την αξιολόγηση της απόδοσης της πενταετούς θητείας του Μουσταφά Ακιντζί ως κατοχικού ηγέτη, όσον αφορά το Κυπριακό, το 45,2% θεωρεί την απόδοσή του θετική και το 54,3% αποτυχημένη.

Στην έρευνα περιλαμβανόταν και ερώτηση πώς βρίσκουν τον ρόλο του κ. Ακιντζί στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους με το 58,3% να δηλώνει ότι ο ρόλος του δεν ήταν θετικός και το 31% ότι ήταν θετικός.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι προσδοκίες τους από το άτομο που θα εκλεγεί στη θέση του κατοχικού ηγέτη και με τη σημείωση ότι δόθηκαν από τον κάθε συμμετέχοντα περισσότερες από μία απαντήσεις, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

το 77,1% περιμένει να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία, το 62,9% να βρει τη λύση στο Κυπριακό, το 58,6% να καταλαβαίνει καλά από οικονομία, το 53,6% να μπορεί να χειριστεί θέματα εξωτερικής πολιτικής και να εργαστεί από κοινού με την ψευδοκυβέρνηση και το 53,5% να δίδει σημασία στην προστασία της τουρκοκυπριακής κουλτούρας.

Θέλει δύο κράτη το 78,2% των Τουρκοκυπρίων

Η έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις και για το Κυπριακό, με ποσοστό 78,2% των ερωτηθέντων να απαντά, στην ερώτηση «τί λύση προτιμάτε», τα δύο χωριστά κράτη, και το 21,8% να δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρξει ομοσπονδία με τους Ε/κ».

Στην ερώτηση για τις εγγυήσεις της Τουρκίας, το 81,1% απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστούν, το 4,1% να ακυρωθούν και το 4,9% ότι πρέπει να υπάρξει σύστημα εγγυήσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας για την προστασία ων δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – στο πλαίσιο της «γαλάζιας πατρίδας», το 76,8% απάντησε ότι τις στηρίζει και το 13,4% ότι δεν τις στηρίζει.

Στην ερώτηση πως αξιολογούν την ανακοίνωση από τον Ερσίν Τατάρ της κατασκευής νέου νοσοκομείου 100 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, το 57,8% απάντησε ότι το θεωρεί θετικό και το 29,9% αρνητικό.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024