Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα άδυτα του «Λευκού Παλατιού»: Ασύλληπτης πολυτέλειας το παλάτι του Ερντογάν

Στα άδυτα του «Λευκού Παλατιού»: Ασύλληπτης πολυτέλειας το παλάτι του Ερντογάν

Το αυτοκρατορικό παλάτι μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. 30 φορές μεγαλύτερο από το Λευκό Οίκο, 4 φορές μεγαλύτερο από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο δεν έχει άδικα τη φήμη του μεγαλύτερου παλατιού που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια

Την ώρα που η Τουρκία βυθίζεται στη φτώχεια και την ανεργία, ο Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ απολαμβάνουν χωρίς αναστολές την πολυτέλεια του «Λευκού Σαράι», όπως αποκαλείται η επίσημη προεδρική κατοικία που χτίστηκε στα περίχωρα της Αγκυρας πριν από πέντε χρόνια.

Το αυτοκρατορικό παλάτι μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. 30 φορές μεγαλύτερο από το Λευκό Οίκο, 4 φορές μεγαλύτερο από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο δεν έχει άδικα τη φήμη του μεγαλύτερου παλατιού που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια.

Κάπως έτσι εξηγείται και ο ενθουσιασμός στο βλέμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν όταν το 2018 ο Ερντογάν τον ξεναγεί στα άδυτα του παλατιού.

Το 40.000 τ.μ. παλάτι διαθέτει 1.150 δωμάτια και γραφεία. Από αυτά τα 250 είναι για την αποκλειστική χρήση του Ερντογάν και της οικογένειάς του.

Είναι χτισμένο σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., που περιλαμβάνει κήπους, λίμνες, ιαματικές πηγές και σιντριβάνια. Το γεγονός ότι αποψιλώθηκε ένα ολόκληρο δάσος για να χτιστεί προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, όπως και η απόφαση του Ερντογάν να βάλει τέλος σε μία παράδοση 91 ετών που ήθελε τον πρόεδρο της χώρας να κατοικεί στο Μέγαρο Τσανκαγιά.

Το αυτοκρατορικό γραφείο, το καταφύγιο και το κέντρο τύπου

Το γραφείο του τούρκου προέδρου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες ούτε με τη χρήση της τεχνολογίας και όπως βλέπουμε ο Ερντογάν απολαμβάνει την άνεση του γραφείου του με ύφος αυτοκράτορα.

Το παλάτι διαθέτει ακόμη καταφύγιο για την περίπτωση επίθεσης με χημικά και πυρηνικά όπλα αλλά και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο τύπου, όπου απασχολούνται δεκάδες δημοσιογράφοι.

530 εκατ. ευρώ από την τσέπη του τουρκικού λαού

Σε ένα ακόμη παραλήρημα ο Ερντογάν κάλεσε πριν από λίγες ημέρες όποιον βγει μπροστά στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο να πληρώσει το κόστος. Το κόστος πάντως για το χρυσό παλάτι του το πλήρωσε ο τουρκικός λαός. 530 εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στους Τούρκους φορολογούμενους το Λευκό Σαράι.

Πανάκριβα όμως κόστισε και η χλιδάτη διακόσμησή του. Μόνο τα χαλιά κοστίζουν περισσότερο από 7 εκατομμύρια ευρώ, η τραπεζαρία 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Εμινέ πίνει το αγαπημένο της ρόφημα που είναι το λευκό τσάι, μέσα από ποτήρια, που κοστίζουν όσο ο βασικός μισθός στην Τουρκία.

Οργή λαού για το χρυσό παλάτι

Το χρυσό παλάτι έχει μετατραπεί για τον τουρκικό λαό σε ένα ακόμη σύμβολο της τεράστιας κοινωνικής ανισότητας, που μαστίζει τη χώρα τους και αυξάνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τη διαφθορά στο διάστημα που βρίσκεται το κόμμα του Ερντογάν στην εξουσία.

«Η τεράστια ανισότητα μεταξύ ενός προέδρου που ζει σ’ ένα αμύθητο παλάτι άνω των χιλίων δωματίων και του μέσου πολίτη που έχει δει να πενταπλασιάζονται οι τιμές των βασικών προϊόντων τροφοδοτεί αυτή τη δυσαρέσκεια.»

Τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η προσπάθεια Ερντογάν να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας χτίζοντας παλάτια, που παραπέμπουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα έχει για τον ίδιο.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024