Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε «καραντίνα» και το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

Σε «καραντίνα» και το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

Στο διαδίκτυο καταφεύγει σε εποχές πανδημίας το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτυ της Ευρώπης. Πρόκειται για το φημισμένο Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ, στο Δυτικό Λονδίνο, που τιμά τη μουσική κληρονομιά της Καραϊβικής.

Λένε ότι είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτυ στην Ευρώπη. Σίγουρα παραμένει ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού: κάθε χρόνο στο Δυτικό Λονδίνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, για να ξεφαντώσουν στο «Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ».

Να δουν μία πολύχρωμη παρέλαση αρμάτων, να χορέψουν, να ξεχαστούν σε ρυθμούς ρέγκε, σόουλ και φάνκι μουσικής.

Στην πραγματικότητα το Καρναβάλι του Νότινγ Χιλ είναι περισσότερο μία μουσική γιορτή και ιδιαίτερα ένας φόρος τιμής στη μουσική κληρονομιά της Καραϊβικής, που είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση στη Βρετανία μετά τον πόλεμο, ενώ επηρέασε και πολλά από τα νεότερα αγγλικά συγκροτήματα, ακόμη και στις δεκαετίες του ’80 ή του ’90.

Μόνο που φέτος η πανδημία χαλάει τα σχέδια όλων κι έτσι το φημισμένο Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ καταφεύγει στο διαδίκτυο.

«Είναι πολύ παράξενο…»

Είναι μία λύση, αλλά δεν είναι το ίδιο, λέει ο Έβερσλι Μιλς, μάνατζερ των Metronomes Steel Orchestra, που ιδρύθηκαν το 1973 και από τότε δίνουν δυναμικό παρών στη μουσική σκηνή του Δυτικού Λονδίνου.

«Είναι πολύ παράξενο. Συνήθως η περιοχή γεμίζει κόσμο, σφύζει από ζωή. Τώρα είμαστε κάποιοι λίγοι που μπαινοβγαίνουμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία…», λέει ο Μίλς.

Οι Metronomes Steel Orchestra προσπαθούν να διασώσουν, αλλά και να διαδώσουν τη μουσική κληρονομιά της Καραϊβικής. Μόνο που αυτή τη φορά δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους. Μέσω Facebook και Instagram ενημερώνουν λοιπόν φίλους και οπαδούς για τις διαδικτυακές εμφανίσεις τους και κυρίως για το μουσικό Podcast, το οποίο αποκαλούν The Metronomes Pancast.

Πώς τα αντιμετωπίζει όλα αυτά η παραγωγός του Pancast, Σερέλ Μπρέθγουειτ;

«Κάπου είναι κρίμα, γιατί κανονικά είναι μία τεράστια εκδήλωση αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο» λέει.

«Και δεν είναι μόνο οι μουσικές εμφανίσεις. Κάνουμε διαγωνισμούς, έχουμε και μία ευκαιρία για να δούμε συγγενείς και φίλους, τους οποίους μπορεί να μην τους βλέπουμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Όλα αυτά μας λείπουν φέτος…»

Ένα πολιτικοποιημένο καρναβάλι;

Στο Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ δεν έλειψαν κατά καιρούς και οι πολιτικές εντάσεις, καθώς ακραία συντηρητικά στοιχεία φαίνεται να ενοχλούνται από την «πολυπολιτισμική» ατμόσφαιρα σε μία από τις πιο ακριβές, πλέον, συνοικίες του Λονδίνου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμερική η διοργάνωση εκπέμπει το δικό της αντιρατσιστικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά μόνο μέσω διαδικτύου πλέον.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η Σερέλ Μπρέθγουειτ λέει ότι μπορεί φέτος να μας λείπει η φυσική παρουσία, αλλά καλό είναι να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης.

«Υπάρχουν και τα θετικά σε ένα ψηφιακό Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ: τόσος κόσμος έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί, μέσω διαδικτύου, υπέροχα μέρη, όπως το Royal Albert Hall ή το στούντιο ηχογράφησης στην Άμπι Ρόουντ ή μουσικές σκηνές στη συνοικία West End. Θετικά είναι όλα αυτά, αλλά γενικά είναι δύσκολα τα πράγματα…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (APTN)

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024