Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Έκλεισαν 4 ξενοδοχειακές δομές αιτούντων άσυλο - Σχέδιο για λουκέτο σε 60

Προσφυγικό : Έκλεισαν 4 ξενοδοχειακές δομές αιτούντων άσυλο – Σχέδιο για λουκέτο σε 60

Τέσσερις ακόμη ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, σε Κοζάνη, Έδεσσα, Πρέσπες και Γρεβενά, έκλεισαν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Έχουν κλείσει συνολικά 12 δομές και παραμένουν σε λειτουργία 55. Το σχέδιο για κλείσιμο 60 δομών και εξώσεις προσφύγων

Τέσσερις ακόμη ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, σε Κοζάνη, Έδεσσα, Πρέσπες και Γρεβενά, έκλεισαν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι συνολικά 169 άνθρωποι που διέμεναν σ’ αυτές μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Έχουν κλείσει οι 12 δομές – Στόχος οι 60

Από τα μέσα Ιουλίου, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των ξενοδοχειακών δομών, έχουν κλείσει συνολικά 12 δομές και παραμένουν σε λειτουργία 55. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπει το κλείσιμο, μέχρι το τέλος του έτους, και των υπόλοιπων ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας του προγράμματος FILOXENIA.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο Νότης Μηταράκης τον περασμένο Μάιο είχε προαναγγείλει το κλείσιμο μέσα στο 2020 των 60 δομών που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες από τις 93 της ενδοχώρας κατά την παρέμβασή του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές Προσωρινής Φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Ωστόσο τα πράγματα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα καθώς επί της ουσίας ετίθετο σε εφαρμογή σχέδιο εξώσεων για 10000 αιτούντες άσυλο.

Το ΕΣΤΙΑ ΙΙ

Τον Ιούλιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συνυπέγραψε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ συμφωνία χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο ESTIA.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ESTIA II, που χρηματοδοτείται για το 2020 με 91,5 εκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση και 125 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο. Η συμφωνία είναι τριμερής, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είχε ήδη υπογραφεί ηλεκτρονικά από εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Στη συμφωνία εξειδικεύονται οι μεταβατικές διαδικασίες για την ανάληψη της ευθύνης του προγράμματος από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είχε επισημάνει ότι το πρόγραμμα θα παρέχει 25.500 θέσεις φιλοξενίας, ωστόσο «στόχος μας είναι να το αυξήσουμε το 2021 σε 40.000 θέσεις, ώστε πρώτον να μειώσουμε τον πληθυσμό που βρίσκεται στα ελληνικά νησιά- η αποσυμφόρηση των νησιών είναι για εμάς μια ουσιαστική προτεραιότητα- και δεύτερον να μειώσουμε τον αριθμό των δομών που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα περιορίζοντας τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Η …αποϊδρυματοποίηση

Επίσης, συμπλήρωσε ότι στόχος του υπουργείου για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες είναι «να μπορέσουμε να τους ενσωματώσουμε με ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία αποϊδρυματοποιώντας τους από το πρόγραμμα ESTIA και παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας».

Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης, μέσα από τη λογική της αποιδρυματοποίησης με το κλείσιμο των δομών αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία συνίστατο στο να εξετάζονται με συνοπτικές διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και σε όσους παίρνουν καθεστώς πρόσφυγα να παύει σε σύντομο διάστημα η οποιαδήποτε βοήθεια του κράτους.

Πίσω από αυτή τη λογική επί της ουσίας κρύβεται το δόγμα ότι η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο θα πάψει να λειτουργεί ως «μαγνήτης» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο το αντίτιμο αυτού του δόγματος είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024