Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορέλ: Οι ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Μπορέλ: Οι ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Την καταδίκη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Την καταδίκη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα  από το νοσοκομείο Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σιβηρία. Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του Charité – Universitätsmedizin  για τη μεταχείριση του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση».

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα αυτό που φαίνεται να είναι απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του κυρίου Ναβάλνι. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν  ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι χωρίς καθυστέρηση. Ο ρωσικός λαός, καθώς και η διεθνής κοινότητα, ζητούν τα γεγονότα πίσω από τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Διευκρινίσεις από τη Μόσχα ζητά η Γερμανία

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας κάλεσαν τις ρωσικές αρχές να διαλευκάνουν επειγόντως την υπόθεση Ναβάλνι. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνο διακρίνουν ενδείξεις ότι ο Ρώσος πολιτικός έχει δηλητηριαστεί.

«Λόγω του εξέχοντος ρόλου του Ναβάλνι στην αντιπολίτευση της Ρωσίας οι αρμόδιες αρχές καλούνται επειγόντως να διαλευκάνουν την υπόθεση με διαφάνεια μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. Ελπίζουμε ο Ναβάλνι να αναρρώσει πλήρως ξανά» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση η καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Ρώσος αντικαθεστωτικός νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου από το Σάββατο και είναι ακόμα σε κώμα. Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Charité τα κλινικά ευρήματα παραπέμπουν σε δηλητηρίαση. Η συγκεκριμένη ουσία (με την οποία δηλητηριάστηκε) δεν είναι ακόμη γνωστή. Η κατάσταση της υγείας του Nαβάλνι είναι σοβαρή, αλλά δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή του.

Οι Ρώσοι γιατροί δεν επιβεβαίωσαν την υποψία για δηλητηρίαση. Αμφισβήτησαν επίσης ότι καθυστέρησαν την μεταφορά του υπό την πίεση των αρχών. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο Ναβάλνι απολαμβάνει σήμερα της προστασίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας (ΒΚΑ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutschlandfunk, de. reuters

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024