Ετοιμη για την παραγωγή χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ είναι για φέτος η Τουρκία σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Ετοιμη για την παραγωγή χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ είναι για φέτος η Τουρκία με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να είναι πιθανότατα ο μοναδικός αγοραστής του χρυσού αυτού, σε τιμές κοντά στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Από τους μεγαλύτερους αγοραστές

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η παραγωγή χρυσού από την Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 16%, σε 44 τόνους φέτος, δήλωσε ο Χασάν Γιουκέλ, επικεφαλής της Τουρκικής Ενωσης Μεταλλείων Χρυσού.

Η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2017 δίνει στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα το δικαίωμα της πρώτης άρνησης αγοράς του χρυσού που εξορύσσεται στη χώρα σε ισχύουσες τιμές αγοράς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αυξήθηκε σε υψηλό όλων των εποχών την εβδομάδα μέχρι τις 7 Αυγούστου, για να μειωθεί την επόμενη εβδομάδα κατά 5%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πορείας της τιμής του χρυσού κατά την ίδια περίοδο.

«Η Κεντρική Τράπεζα ήταν πάντα ο μοναδικός αγοραστής μας από τότε που άλλαξε η νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Γιουκέλ, προβλέποντας ότι είναι απίθανο να αλλάξει αυτή η τάση το τρέχον έτος.

Εισήγαγε 160 τόνους το 2019

Επίσης, το Bloomberg σημειώνει ότι η αξία των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί έστω και αν μειώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα σε σχεδόν χαμηλό 15 ετών, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το τουρκικό νόμισμα.

Η Τουρκία εισήγαγε 160 τόνους χρυσό το 2019 αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Ενωση Μεταλλείων Χρυσού τη Δευτέρα, ενώ οι εισαγωγές χρυσού τους πρώτους επτά μήνες του 2020 ανήλθαν σε 137 τόνους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που έχει την έδρα της στην Αγκυρα, διέθετε 583 τόνους χρυσού, στα τέλη Ιουνίου, από 413 τόνους στα τέλη του 2019.

Ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, η τουρκική ρυθμιστική αρχή, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μέχρι στιγμής για φέτος, προσθέτοντας περίπου 170 τόνους στα αποθεματικά χρυσού της.

Μεγάλοι καταναλωτές χρυσού

Οσον αφορά τη ζήτηση χρυσού από τους τούρκους καταναλωτές, η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη, σημειώνει.


(Φωτογραφία Reuters)

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τη στρατηγική αγορών της.

Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι οι Τούρκοι είναι μεγάλοι καταναλωτές του χρυσού, το οποίο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό δώρο για εκδηλώσεις που αφορούν από γάμους μέχρι τελετές περιτομής και προσθέτει ότι συνήθως ο χρυσός χρησιμοποιείται και από εμπόρους στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, μια από τις παλαιότερες «καλυμμένες» αγορές στον κόσμο, για την πληρωμή ενοικίου.

Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της τοπικής ζήτησης σε περίπου 160 τόνους τα τελευταία 25 χρόνια και οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν τουλάχιστον 150 τόνους, δήλωσε ο κ. Γιουκέλ.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ/Bloomberg

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr