Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες άδειες απαιτούνται για τις ανακαινίσεις σπιτιών - Ποια η ιδανική εποχή για εργασίες

Ποιες άδειες απαιτούνται για τις ανακαινίσεις σπιτιών – Ποια η ιδανική εποχή για εργασίες

Ο Θύμιος Κώτσιας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Chroma Decor αποκαλύπτει τα μυστικά για μια καλή και οικονομική ανακαίνιση

To καλοκαίρι πέρασε, το φθινόπωρο έρχεται και μαζί έρχεται και η εποχή των μεγάλων αλλαγών.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που περιμένουν τον Σεπτέμβριο για να κάνουν τις αλλαγές που θέλουν στη ζωή τους. Και κυρίως στο σπίτι τους.

Από μικρές αλλαγές, όπως το βάψιμο δωματίων μέχρι μεγάλες ανακαινίσεις που διαμορφώνουν ένα νέο σπίτι.

Ρωτήσαμε τους ειδικούς για βασικά θέματα που αφορούν μια ανακαίνιση. Από τις οικοδομικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, τις άδειες που απαιτούνται, το κόστος και πώς αυτό μπορεί να μειωθεί. Απευθυνθήκαμε στον κύριο Θύμιο Κώτσια, ιδιοκτήτη της εταιρείας Chroma Decor η οποία πραγματοποιεί εδώ και χρόνια ανακαινίσεις.

Όπως μας λέει ο κ. Κώτσιας, η ιδανική εποχή για να γίνουν οι αλλαγές σε ένα σπίτι είναι το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου επειδή είναι ευνοϊκές οι κλιματολογικές συνθήκες.

Μας αναφέρει επίσης ο κ. Κώτσιας στη συνέντευξή του ότι πρέπει να προσέξουμε ποιες εργασίες χρήζουν αδείας και ποιες όχι ενώ μας δίνει συμβουλές για το τι είναι σημαντικό στις οικοδομικές και άλλες εργασίες.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κ. Κώτσια. Στην Chroma Décor έχετε πείρα ετών στις ανακαινίσεις. Πείτε μας για τις οικοδομικές εργασίες που συνήθως γίνονται και αν χρειάζονται άδειες γι’ αυτές.

Ορισμένες φορές στα σπίτια υπάρχουν φθορές ή βλάβες οι οποίες παραμένουν κρυφές, εξαιτίας του σημείου στο οποίο βρίσκονται. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι πιθανόν να προκύψουν οικοδομικές εργασίες τις οποίες δεν είχατε υπολογίσει εξαρχής, όταν και αποφασίζατε μια ανακαίνιση. Καλό θα ήταν, να προσθέσετε ένα επιπλέον ποσό στο Budget σας, ώστε να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι οικοδομικές εργασίες, ανάλογα με την έκταση τους κι ανάλογα με τη περίπτωση, ενδέχεται να χρειαστούν την έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας μικρής κλίμακας. Οι οικοδομικές εργασίες μικρής κλίμακας, για τις οποίες δε χρειάζεται να εκδώσετε κάποια ειδική άδεια είναι οι εξής:

1.    Εσωτερικός / εξωτερικός ελαιοχρωματισμός

2.    Εργασίες για τη διευκόλυνση ή τη μετακίνηση των ΑμΕΑ

3.    Αντικατάσταση και συντήρηση των δαπέδων

4.    Αντικατάσταση και συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων

5.    Συντήρηση και επισκευή των αγωγών κτιρίων

6.    Επισκευή και συντήρηση στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων

7.    Περίφραξη με ύψος έως και ένα μέτρο

8.    Κατασκευή τζακιού σε εσωτερικό χώρο

9.    Κατασκευή πέργκολας στον ακάλυπτο ή σε ισόγειο υπαίθριο χώρο

10.Τοποθέτηση δεξαμενής νερού χωρίς σκεπή (ή πισίνας), με μέγιστη επιφάνεια 50 τ.μ.

11.Κατασκευή φυτεμένων επιφανειών

12.Τοποθέτηση και εγκατάσταση κλιματιστικού ή λέβητα φυσικού αερίου

13.Τοποθέτηση θερμοπρόσοψης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων σε εξωτερική όψη κτιρίου (Απαιτείται ωστόσο η υποβολή ενεργειακού πιστοποιητικού).

Ποιες είναι οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μια ανακαίνιση;

Οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες γίνονται όταν επιθυμείτε να αλλάξετε ολικά το χώρο σας είναι πολλές και μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση.

Αρχικά, συμπεριλαμβάνεται το χτίσιμο ενός ή περισσότερων τοίχων, με τη χρήση τούβλων σε διάφορες διαστάσεις. Επίσης, μια αρκετά συχνή εργασία είναι τα επιχρίσματα, δηλαδή οι σοβάδες οι οποίοι στην ουσία επικαλύπτουν τη τοιχοποιία, προκειμένου η επιφάνεια να προετοιμαστεί ώστε να γίνει ο ελαιοχρωματισμός. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς συμβάλει στην μόνωση και την πυροπροστασία του κτιρίου. Επιπροσθέτως, συνεισφέρει ώστε η όψη των επιφανειών να είναι επίπεδη και πιο ωραία οπτικά.

Από την άλλη, ευρέως διαδεδομένες είναι οι τσιμεντοκονίες, οι οποίες χρησιμεύουν για να δημιουργηθεί το τελικό υπόστρωμα πριν την τοποθέτηση του δαπέδου. Με τη διαδικασία αυτή επίσης, μπορείτε να έχετε τις κλίσεις που χρειάζεται για τα δάπεδα του εξωτερικού σας χώρου.

Ο ελαιοχρωματισμός ανήκει στις σημαντικές εργασίες, καθώς δίνει μια νέα μορφή στο διαμέρισμα και ανανεώνει άμεσα το χώρο. Οι μονώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι θερμομονώσεις και οι στεγανοποιήσεις, είναι από τις πιο βασικές εργασίες για να μην αποκτήσετε μελλοντικά προβλήματα και για να μετατραπεί ο χώρος σας, σε απόλυτα λειτουργικό. Συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων, καθώς απομονώνει το κρύο ή τη ζέστη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως προστασία ενάντια στην υγρασία.

Τέλος, στις οικοδομικές εργασίες συγκαταλέγονται η κατασκευή σκεπής και η τοποθέτηση γυψοσανίδας. Η γυψοσανίδα συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται κυρίως για την ευκολία που έχει ως υλικό, καθώς δημιουργείται αρκετά εύκολα και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Μια από τις συχνές χρήσεις, είναι η τοποθέτηση κρυφού φωτισμού, για ένα πιο όμορφο οπτικό εφέ στο χώρο. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν διαχωριστικό ανάμεσα σε δύο δωμάτια.

Πότε είναι η ιδανική εποχή για ανακαίνιση

Η διαδικασία της ανακαίνισης, εκτιμούμε στην Chroma Décor σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς πολλές φορές μπορεί να προκύψουν προβλήματα τα οποία δεν είχατε υπολογίσει, όπως βλάβες στα υδραυλικά ή στα ηλεκτρολογικά, που ίσως να χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Ακόμη, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο οι ώρες που θα χρειαστούν εξαρτώνται άμεσα από το εύρος των εργασιών και από το αν η ανακαίνιση θα είναι ολική ή μερική. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αλλαγή αυτή, χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν ούτως ώστε η ανακαίνιση να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, χωρίς να χαθεί η ποιότητα στο αποτέλεσμα.

Είναι επομένως σημαντικό, να κάνετε την ανακαίνισή σας τη κατάλληλη εποχή, η οποία δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι. Σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας με θερμό κλίμα, δηλαδή από αρχές Ιουνίου έως και τέλη Σεπτέμβρη, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν πιο σύντομα, καθώς ο ζεστός καιρός συμβάλει ώστε να γίνουν οι εργασίες πιο γρήγορα και πιο σωστά. Η έλλειψη βροχοπτώσεων δε δημιουργεί προβλήματα στις κατασκευές, ενώ το συνεργείο μπορεί να εργαστεί για περισσότερες ώρες καθώς η μέρα είναι μεγαλύτερη και υπάρχει άπλετο φυσικό φως. Επίσης, είναι πιο εύκολο να έχετε τα παράθυρα ανοιχτά αν χρειαστεί, χωρίς πρόβλημα. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εμπόδια και προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για την περάτωση μιας τέτοιας αλλαγής.

Από την άλλη, εάν έχετε στο μυαλό σας να κάνετε μια ολική ανακαίνιση, η οποία θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο όπως είναι αναμενόμενο, τότε κατά τη καλοκαιρινή περίοδο (Ιούλιος – Αύγουστος), θα μπορείτε – εάν έχετε εξοχικό ή αν έχετε οργανώσει διακοπές σε άλλο μέρος – να επιλέξετε εκείνες τις μέρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Με αυτό το τρόπο, θα απολαύσετε ώρες χαλάρωσης χωρίς να περιοριστείτε και ταυτόχρονα θα διεκπεραιώνεται η ανακαίνιση στο σπίτι σας, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Αντίθετα, δεν συνίσταται να πραγματοποιούνται οποιεσδήποτε αλλαγές, μέσα στο χειμώνα και σε περιόδους έντονης υγρασίας, καθώς οι εργασίες δυσχεραίνονται λόγω καιρικών συνθηκών. Το χρώμα για παράδειγμα στους τοίχους, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να στεγνώσει από ότι αν το κάνατε καλοκαίρι. Επίσης, η αντικατάσταση δαπέδων ή το σοβάτισμα, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά σε περίπτωση αυξημένης υγρασίας στο χώρο. Ωστόσο, αν πραγματοποιήσετε μια αλλαγή μέσα στο καλοκαίρι, στεφτείτε ότι το χειμώνα θα έχετε έναν νέο άψογο χώρο να περάσετε τις κρύες μέρες και να απολαύσετε το νέο σας σπίτι, χωρίς άγχος.

Ανήκουμε σε μια χώρα, όπου τους περισσότερους μήνες ο καιρός είθισται να είναι αρκετά καλός και υπάρχει ηλιοφάνεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, διότι οι θερμοκρασίες δεν είναι σχεδόν ποτέ ακραίες, οπότε αν δεν θέλετε να κάνετε την ανακαίνιση σας σε μήνες με έντονη ζέστη, τότε μπορείτε να επιλέξετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο. (Μάιος/ Σεπτέμβρης /Αρχές Οκτώβρη). Θα έχετε εξίσου καλά αποτελέσματα απλά ίσως να χρειαστούν ελάχιστες μέρες παραπάνω για την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς δεν υπάρχει τόσο έντονη ζέστη. Φυσικά δεν θα είναι το ίδιο χρονοβόρο σε σχέση με μια ανακαίνιση που θα κάνατε το χειμώνα.

Συνοψίζοντας, πρέπει να είστε σίγουροι για το αν επιθυμείτε ή όχι μια ανανέωση στο σπίτι σας, καθώς αποτελεί μια διαδικασία η οποία θα χρειαστεί χρόνο αλλά και το ανάλογο Budget. Ακόμη, επιλέξτε μια εποχή η οποία θα σας φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Οι άδειες από την πολεοδομία ποιες είναι και πόσο σημαντικές είναι:

Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, καθορίζουν και την μορφή της άδειας την οποία θα χρειαστείτε, προκειμένου να είναι νόμιμη κάθε διαμόρφωση. Παρακάτω ακολουθούν τα είδη των αδειών, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η προσκόμιση μιας άδειας από την πολεοδομία, για την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Είδη Αδειών

Οι άδειες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη συγκαταλέγεται η άδεια μικρής κλίμακας και στη δεύτερη, η άδεια δόμησης. Η δεύτερη, αφορά βαριές εργασίες, των οποίων ο προϋπολογισμός είναι 25.000 και άνω. Από την άλλη, η άδεια μικρής κλίμακας αφορά μικρές επισκευές. Πιο συγκεκριμένα, αφορά:

Εργασίες οι οποίες γίνονται με τη χρήση σκαλωσιάς, όπως το βάψιμο  των εξωτερικών τοίχων.
Το γκρέμισα των τοίχων, αν θέλετε να ενώσετε δωμάτια ή η κατασκευή πέργκολας εξωτερικά που ξεπερνάει τα 50 τ.μ.
Η ανακατασκευής της στέγης ή αλλαγές στην όψη του κτιρίου, όπως  η τοποθέτηση νέας μπαλκονόπορτας σε διαφορετικό σημείο από το καθορισμένο.
Η τοποθέτηση ανελκυστήρα, τζακιού με καπνοδόχο ή η τοποθέτηση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση, η άδεια μικρής κλίμακας έχει ισχύ έως 12 μήνες. Μπορείτε ωστόσο να ζητήσετε παράταση άλλους 6 μήνες, εφόσον οι εργασίες σας δεν έχουν πραγματοποιηθεί στο καθορισμένο χρόνο. Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να κάνετε ηλεκτρονικά την αίτηση για άδεια μικρής κλίμακας, στην υπηρεσία δόμησης του δήμου. Εναλλακτικά μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε τον μηχανικό, ο οποίος ούτως ή άλλως χρειάζεται να υπογράψει προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση σας.

Πότε απαιτείται άδεια από την πολεοδομία;

Εφόσον αποφασίσετε να προβείτε σε ανακαίνιση του σπιτιού σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πότε είναι απαραίτητο να έχετε μια ειδική άδεια για να ολοκληρώσετε την διαδικασία αυτή. Ένα τέτοιο έγγραφο είναι απαραίτητο για μεγάλες εργασίες και αλλαγές. Συγκεκριμένα:

Για όσες εργασίες απαιτούν την τοποθέτηση σκαλωσιάς (όπως αναφέρθηκε παραπάνω)
Για το γκρέμισμα κάθε τοίχου
Για μεγάλες εργασίες στο εξωτερικό του κτιρίου, όπως η κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωσης. (Ωστόσο σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να έχετε ελέγξει και τον κανονισμό της περιοχής σας, ως προς τους περιορισμούς που ενδεχομένως να περιλαμβάνει για την πραγμάτωση εξωτερικών εργασιών).
Πότε δεν χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία;
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες δεν χρειάζεται να προσκομίσετε κάποια άδεια και μπορείτε να ξεκινήσετε τις διαδικασίες ανακαίνισης κανονικά, χωρίς πρόβλημα. Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι εξής εργασίες:

Για τον εσωτερικό χώρο

H τοποθέτηση ταπετσαρίας και οι ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών χώρων, εκτός αν νοικιάζετε το σπίτι, οπότε χρειάζεται συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.
Μικροεπισκευές, οι οποίες δεν αλλάζουν την αρχική κατασκευή του κτιρίου (όπως η τοποθέτηση νέας πόρτας  ή παράθυρου στο καθορισμένο σημείο).
Η αντικατάσταση των κουφωμάτων για την δημιουργία μόνωσης, εφόσον δεν αλλάζει το σημείο τοποθέτησης τους.
Μικρές αλλαγές στο πάτωμα,  εφόσον είναι συν ή πλην 80 εκατοστά από το φυσικό έδαφος.
Οι εσωτερικές αλλαγές σπιτιού, όπως η τοποθέτηση εντοιχισμένης κουζίνας ή η τοποθέτηση ντουλαπιών.
Όλες οι κατασκευές για την διευκόλυνση των ΑΜΕΑ, όπως είναι οι ράμπες (Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανελκυστήρες – χρειάζονται άδεια).

Για τον εξωτερικό χώρο

Οι εργασίες που γίνονται χωρίς την χρήση σκαλωσιάς, όπως η αλλαγή στα κάγκελα ή η επισκευή της στέγης.
Η συντήρηση ή επισκευή των αγωγών, όχι όμως η αντικατάστασή τους.
Η τοποθέτηση ηλιακού, είτε ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και κλιματιστικού.
Η θερμομόνωση εξωτερικά, εφόσον δεν επηρεάζει την όψη του κτιρίου και εφόσον δεν χρησιμοποιείται σκαλωσιά.
Η τοποθέτηση σιντριβανιού, διακοσμητικών ή επίπλων κήπου, εφόσον δεν ξεπερνούν τα 3 τ.μ. στο οικόπεδό σας.
Η κατασκευή σκιάστρων ή πέργκολας, με επιφάνεια έως και 50 τ.μ.
Η τοποθέτηση δαπέδου στον ακάλυπτο χώρο, εφόσον δεν ξεπερνάει το 1/3 του ακάλυπτου.
Η τοποθέτηση γλαστρών και παρτεριών .
Η τοποθέτηση μετρητών για το ηλεκτρικό ρεύμα, εφόσον είναι στα όρια του οικοπέδου.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την αίτηση άδειας

Σε περίπτωση που χρειάζεται να βγάλετε άδεια, θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω δικαιολογητικά κατά την διαδικασία της αίτησης.

1.    Μια αίτηση από τον ιδιοκτήτη.

2.    Τεχνική έκθεση από μηχανικό, η οποία περιλαμβάνει και τον προϋπολογισμό.

3.    Δύο Φωτογραφίες του ακινήτου εξωτερικά.

4.    Έγκριση από αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το δασαρχείο, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, ή άλλο αρμόδιο φορέα.

5.    Βεβαίωση κτηματολογίου ή άλλο επίσημο έγγραφο που να την αντικαθιστά.

6.    Αντίγραφο από την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

7.    Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών, σε περίπτωση που υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι στο ακίνητο.

Το κόστος μιας ανακαίνισης πώς μπορούμε να το φέρουμε στα μέτρα μας;

Ζούμε σε δύσκολες εποχές οικονομικά, οπότε κάτι που φαίνεται πως κοστίζει πολλά χρήματα μπορεί να μας τρομάζει ή ακόμη και να μοιάζει με περιττή πολυτέλεια, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρκετοί είναι διστακτικοί όσον αφορά την ανακαίνιση.

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος μίας ανακαίνισης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί προκαταβολικά, αφού βασίζεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι το εύρος του project, τα υλικά και το κόστος της αμοιβής των συνεργείων ή της εταιρίας που θα αναλάβει τις εργασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι αμελητέο. Δεν είναι απαγορευτικό ή υπερβολικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και τόσο μικρό που να μην πρέπει κανείς να το σκεφτεί και να το «ζυγίσει» καλά πριν αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα. Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως, είναι ότι μπορείτε να κάνετε κινήσεις που θα περιορίσουν το κόστος της ανακαίνισης, ας δούμε τις πιο σημαντικές.

1. Το πρώτο είναι να απευθυνθείτε σε εταιρεία ανακαινίσεων και όχι σε μεμονωμένους μάστορες

Μία ανακαίνιση χρειάζεται εργασίες από πολλά συνεργεία για να ολοκληρωθεί, πολλές φορές μάλιστα αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται παράλληλα. Αν δεν υπάρχει καλή συνεννόηση ανάμεσα στα συνεργεία, είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει ένα χάος το οποίο και με τη σειρά του θα καθυστερήσει το project και θα ανεβάσει το κόστος του. Μία εταιρία ανακαινίσεων έχει τα δικά της συνεργεία και θα αναλάβει αυτή το συντονισμό του έργου έτσι ώστε να γίνει σωστά και αποτελεσματικά. Επιπλέον, το κόστος των συνεργείων της επιχείρησης περιλαμβάνεται στη προσφορά που θα σας γίνει και δεν βασίζεται στον χρόνο εργασίας, όπως συμβαίνει με τα μεμονωμένα συνεργεία.

2. Το δεύτερο είναι να επισκεφθείτε πολλές εταιρείες ανακαινίσεων: Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να εμπιστεύονται κυριολεκτικά την πρώτη εταιρία ανακαινίσεων που θα τους συστήσει κάποιος ή που θα βρουν μετά από μια αναζήτηση στη Google. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, ειδικά αν πρόκειται για κάποια μεγάλη σχετικά πόλη. Όσο πιο μεγάλη η πόλη τόσο πιο μεγάλος και ο αριθμός των επιχειρήσεων του είδους σε αυτή και όσο περισσότερες οι επιχειρήσεις, τόσο μεγαλύτερος και ο ανταγωνισμός. Με απλά λόγια, είναι πολύ πιθανό να σας γίνουν προσφορές με μεγάλη διαφορά στο ύψος τους. Όσο περισσότερες εταιρίες επισκεφθείτε τόσο πιθανότερο θα είναι να βρείτε την ιδανική προσφορά για σας.

3. Επίσης, μην το παρακάνετε με τα υλικά. Τα υλικά είναι ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους μίας ανακαίνισης και καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε με αυτά. Δεν εννοούμε φυσικά ότι δεν θα πρέπει να αγοράσετε πολλά πλακάκια ή είδη υγιεινής, απλά ότι καλό θα ήταν να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς όσον αφορά την ποιότητα και την εμφάνιση. Όσο πιο περίτεχνο το πλακάκι, τόσο και πιο ακριβό και το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη υγιεινής. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι εταιρίες ανακαίνισης προσφέρουν και αυτές υλικά και μάλιστα το κόστος τους περιλαμβάνεται και στη τιμή. Καλό θα ήταν λοιπόν να εμπιστευθείτε τα υλικά μίας εταιρίας και να μην δοκιμάσετε να τα αγοράσετε μόνοι σας νομίζοντας ότι έτσι θα γλυτώσετε χρήματα.

4. Τέλος, δεν είναι ανάγκη να κάνετε ολική ανακαίνιση: Εννοείται ότι η πλήρης ανακαίνιση είναι και η ποιο ακριβή, αλλά δεν είναι ανάγκη μία ανακαίνιση να είναι πλήρης για να ανανεωθεί ένα σπίτι. Η πλήρης ανακαίνιση είναι μία λύση που συνήθως εφαρμόζεται σε πολύ παλιά σπίτια ή γενικά σε σπίτια που είναι σε άσχημη κατάσταση. Πολλές φορές η αλλαγή στο σαλόνι ή το μπάνιο είναι αρκετή για να αλλάξει ο «αέρας» του σπιτιού.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024