Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαινίσεις ακινήτων : Ολα όσα πρέπει να ξέρετε, τι συνιστούν οι ειδικοί

Ανακαινίσεις ακινήτων : Ολα όσα πρέπει να ξέρετε, τι συνιστούν οι ειδικοί

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα κάνετε ανακαίνιση σε ένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο αλλάζοντας την εικόνα του και δίνοντάς του υπεραξία

Το σπίτι του καθενός είναι το καταφύγιό του. Είναι το μέρος που ζει ο ίδιος και η οικογένειά του ή είναι το περιουσιακό στοιχείο το οποίο πρέπει να διατηρεί σε άριστη κατάσταση προκειμένου να μη χάνει την αξία του.

Ετσι, λοιπόν, με το πέρασμα του χρόνου είναι απαραίτητες οι εργασίες ανακαίνισης ενός σπιτιού, είτε μένουμε σ’ αυτό είτε το νοικιάζουμε.

Αλλωστε, όταν ένα ακίνητο χρησιμοποιείται για επενδυτικούς σκοπούς και αποδίδει εισοδήματα, τότε οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε ως project που θα είναι ελκυστικό για τους άλλους.

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα, ειδικά όταν οι προσδοκίες είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις για ένα καλό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερες. Για το λόγο αυτό μόνον οι ειδικοί έχουν το «κλειδί» για να λυθεί ο γρίφος της ανακαίνισης. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να μεταμορφώσει ένα διαμέρισμα, αρκεί να… πιάνουν τα χέρια του. Όμως, ο ειδικός, η εξειδικευμένη εταιρεία, ο «μάστορας», όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, είναι αυτός που μπορεί να κάνει τα… μαγικά του και να φέρει μοναδικά αποτελέσματα.

Μην ξεχνάμε: Όταν το σπίτι είναι αυτό που μένει η οικογένειά μας, οφείλουμε να της προσφέρουμε το καλύτερο, να κάνουμε την καθημερινότητά μας όσο το δυνατόν πιο τέλεια.

Όταν το σπίτι ενοικιάζεται σε κάποιον, ακόμη κι αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην το «προσέξει» ο μισθωτής, εμείς το ανακαινίζουμε για να του δώσουμε μεγαλύτερη αξία. Και φυσικά να λάβουμε μεγαλύτερο ενοίκιο.

Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς οι οποίοι θα μας δίνουν συμβουλές για το πώς ένα σπίτι μπορεί να ανακαινιστεί γρήγορα, οικονομικά, χωρίς μεγάλες φασαρίες και προβλήματα και κυρίως με ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί όλους.

Μιλώντας με τον ειδικό, κύριο Θύμιο Κώτσια, ιδιοκτήτης της εταιρείας Chroma Decor, η οποία έχει έδρα την Καλλιθέα και ειδικεύεται σε ανακαινίσεις χώρων διαπιστώσαμε έναν βασικό κανόνα: «Εμπιστέψου τον ειδικό, μην κάνεις τυχαίες επιλογές για την περιουσία σου».

Στη σημερινή εποχή, όπου τα οικονομικά δεδομένα είναι δύσκολα για όλους, η ανακαίνιση πρέπει να κινείται στη βασική οικονομική αρχή «value for money». Δηλαδή να… αξίζει τα λεφτά της μιας και η πρώτη ερώτηση που κάνει ο πελάτης είναι «πόσο θα πληρώσω».

Οι βασικοί κανόνες

Επειδή η αγορά σπιτιού αυτή την εποχή είναι δύσκολη, η ανακαίνιση ενός ακινήτου είναι σίγουρα ένας από τους πιο οικονομικούς και εγγυημένους τρόπους για να γίνει το σπίτι σας ξανά σαν καινούριο, είτε ζείτε σε αυτό, είτε το ενοικιάζετε, είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο. Μια ανακαίνιση σπιτιού έχει σαφώς πολύ μικρότερο κόστος, όσο παλαιό και αν είναι το ακίνητό σας και σίγουρα συμφέρει από το να μπείτε στη διαδικασία να αγοράσετε καινούριο.

Και φυσικά με την ανακαίνιση πετυχαίνουμε τη θωράκιση του ακινήτου για πολλά χρόνια. Πολύ δε περισσότερο την αύξηση της υπεραξίας του σε περίπτωση που θελήσουμε να το πουλήσουμε.

Οι βασικοί κανόνες της ανακαίνισης, όπως μας τους αναλύει ο κ. Κώτσιας είναι οι εξής:

1.     Μιλήστε με τους ειδικούς. Ένα εξιδεικευμένο γραφείο έχει καθετοποιημένη οργάνωση. Δηλαδή ξεκινά από τη μελέτη που θα κάνει ένας ειδικός αρχιτέκτονας και καταλήγει μέχρι τον τελευταίο εργάτη που θα κάνει σωστά τη δουλειά για την οποία πληρώνεται. «Εμείς π.χ. στην Chroma Decor αντιμετωπίζουμε ολιστικά μια ανακαίνιση ακινήτου. Ξεκινούμε από την αρχιτεκτονική μελέτη, προτείνουμε τα υλικά, πάντα με βάση τα θέλω του πελάτη και καταλήγουμε σε αυτό που εμείς λέμε… με το κλειδί στο χέρι. Δηλαδή παραδίδουμε το ακίνητο όπως έχουμε ορίσει εξ αρχής, έχοντας εμείς βρει όλους τους μάστορες, για όλες τις εργασίες που χρειάζονται και χωρίς ο πελάτης να χάνει τον πολύτιμο χρόνο του. Μας κρίνει στο τέλος και μας πληρώνει για τις υπηρεσίες μας». Βασικό στάδιο της ανακαίνισης, επομένως, είναι η αυτοψία από έναν αρχιτέκτονα ο οποίος μετράει χώρους, προτείνει λύσεις, δίνει ιδέες και «παντρεύει» τις γνώσεις του με όραμα του πελάτη για το σπίτι του. Η εκπόνηση ενός σχεδίου και η ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των εργασιών που χρειάζονται και του κόστους τους είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις.

2.     Εκτέλεση της ανακαίνισης. Η διαφορά ανάμεσα στην ανακαίνιση ενός σπιτιού που κατοικείται ή μιας επαγγελματικής στέγης που λειτουργεί κι ενός άδειου ακινήτου είναι ξεκάθαρη. Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα, στην πρώτη χρειάζονται πολλοί συμβιβασμοί αλλά το κυριότερο, ταχύτητα εκτέλεσης και παράδοσης του έργου. Στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος ενδεχομένως να είναι διαφορετικός ενώ στην πρώτη πρέπει να προσεχθεί και η καθαριότητα, η αποφυγή ζημιών κ.λπ. Γι’ αυτό και απαιτούνται άρτια καταρτισμένοι τεχνικοί κι εργάτες για τις ανακαινίσεις.

3.     Προτεραιοποίηση των εργασιών. Βάλτε δηλαδή σε προτεραιότητα τις εργασίες που θέλετε. Σύμφωνα με τον κ. Κώτσια, το βασικό είναι να ξέρετε ποιες εργασίες είναι απαραίτητες και ποιες γίνονται επιπλέον ώστε το ακίνητο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Για παράδειγμα, απολύτως απαραίτητη εργασία θεωρείται για τα παλαιά ακίνητα η μόνωση ώστε να αποφευχθούν υγρασίες που «τρώνε» τους τοίχους.

Πολύ σημαντική εργασία είναι η αντικατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων καθώς με το πέρασμα των χρόνων οι ζημιές ολοένα και πληθαίνουν. Είναι καλύτερα επομένως να αλλάξετε παλαιούς σωλήνες ή καλώδια και πρίζες πολλών ετών κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης παρά να το κάνετε μεμονωμένα προκαλώντας ζημιές και ακόμη περισσότερες εργασίες.

Επομένως, εστιάζουμε στο ποια μέρη του σπιτιού πρέπει να ανακαινιστούν, κοιτάζοντας πρώτα υγρασίες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά. Ελέγχουμε επίσης αν λειτουργούν σωστά και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η μόνωση ταρατσών, τοίχων ή κουφωμάτων είναι μια σημαντική εργασία. Αντικαθιστώντας μπαλκονόπορτες και παράθυρα με καινούρια που προσφέρουν καλή μόνωση πετυχαίνουμε θωράκιση του σπιτιού μας από την υγρασία, το κρύο και την αφόρητη ζέστη και οικονομία στα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Η μόνωση της ταράτσας δίνει στο σπίτι… ζωή πολλών ετών. Με τον καθαρισμό και τις επισκευές στις ρωγμές και την επίστρωση ειδικών υλικών εξασφαλίζουμε την υγρομόνωση, αλλά και την θερμομόνωση. Το κόστος ουσιαστικά καλύπτεται από την εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα και καλοκαίρι.

Τέλος, πολύ σημαντική εργασία στην ανακαίνιση είναι το βάψιμο των τοίχων. Εκτός από το ότι διασφαλίζει ένα… άλλο σπίτι, μια άλλη εικόνα για το χώρο σας, φτιάχνει τη διάθεση και την ατμόσφαιρα και δημιουργεί ένα περιβάλλον όπως εσείς ονειρεύεστε.

Σε επόμενα άρθρα θα ρωτήσουμε τους ειδικούς για τα βασικά tips στις ανακαινίσεις. Για το κόστος, πώς μπορούμε να πετύχουμε μια οικονομική ανακαίνιση, για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε από την αρχή μπάνιο και κουζίνα, για τις γυψοσανίδες κ.λπ.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024