Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022
weather-icon 27 oC
MUST READ

Κοροναϊός: Συναγερμός μία ανάσα πριν το όριο των 300 κρουσμάτων – Ποια νέα μέτρα είναι στην λίστα των ειδικών

Κοροναϊός: Συναγερμός μία ανάσα πριν το όριο των 300 κρουσμάτων – Ποια νέα μέτρα είναι στην λίστα των ειδικών

Το ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων την Κυριακή, που βρέθηκαν μια ανάσα από το όριο συναγερμού των 300 εντείνει τους φόβους για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι επιβαρυμένη.

Δεν έχουν τέλος τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας με αποτέλεσμα αφενός οι ειδικοί να ανησυχούν και να προειδοποιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, αφετέρου η κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα μέτρα όπως έκανε χτες με την Λέσβο.

Το ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων την Κυριακή, που βρέθηκαν μια ανάσα από το όριο συναγερμού των 300 εντείνει τους φόβους για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι επιβαρυμένη.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μισά κρούσματα που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, τον Μάρτιο,  καταγράφονται μόνο τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τη χαλαρή στάση μερικών παρά τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς έχει ως αποτέλεσμα οι λοιμωξιολόγοι να είναι συνεχώς σε εγρήγορση έχοντας νέα μέτρα στο τραπέζι.

Ένα από αυτό ήταν και το μίνι lockdown που ανακοινώθηκε χτες στη Λέσβο ενώ τα κρούσματα σημειώνουν νέο ρεκόρ στην Ελλάδα.

Νέα μέτρα στη Λέσβο φέρνει η νέα βόμβα κρουσμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο νησί τίθενται σε εφαρμογή απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 8 ημέρες από τη Δευτέρα 24-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Ακόμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Λέσβο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Λέσβου τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 8 ημέρες από τη Δευτέρα 24-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

  • Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
  • οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Τσακρής: Εάν ξεπεράσουμε τα 300 κρούσματα θα προβληματιστούμε για το άνοιγμα των σχολείων

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας.

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσε την Κυριακή (23/8) η χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 284 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού. Ο κ. Τσακρής, σχολιάζοντας την ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80».

Προβληματισμός βέβαια υπάρχει στους κύκλους των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη, που όπως επισήμανε, «χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Για το άνοιγμα των σχολείων

Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων, για το οποίο απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε.

Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».

Σύψας: Με αυτή την εικόνα θα μπούμε στο φθινόπωρο με δύσκολες συνθήκες

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανησυχία των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, πανελλαδικά είναι εμφανής.

Ο  καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων,  Νίκος Σύψας, τόνισε μάλιστα πως η επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό στην κοινωνία είναι σαφής.

«Έχουμε αυξητική τάση κάθε μέρα είναι προφανές ότι πρέπει να ανησυχούμε. Είναι σαφής η επιβάρυνση της επιδημίας, σε κάθε περίπτωση: έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αυξημένες διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία και αναμένουμε και την επιστροφή από τα νησιά. Αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άρα λοιπόν, έχουμε μια κακή κατάσταση γενικά», αναφέρει ο καθηγητής.

«Μπαίνουμε στην εποχή της επιβάρυνσης για τον κοροναϊό»

Ο ίδιος, δηλώνει ανήσυχος από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως από τη μη συμμόρφωση των Ελλήνων στα μέτρα αποστασιοποίησης. Το χειρότερο είναι, όπως τονίζει, ότι βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι.

«Η μόνη ελπίδα μας είναι μήπως και σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εφόσον επιδράσουν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Από κει και πέρα, θα μπούμε στο φθινόπωρο με δύσκολες συνθήκες, όπως προβλέπω κι όπως εξελίσσεται η κατάσταση!

Ξεκινάμε να μπαίνουμε στην εποχή της επιβάρυνσης για τον κοροναϊό με ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μην ξεχνάτε ότι περιμένουμε και τη γρίπη.  Άρα δεν έχουμε καλές εξελίξεις, αυτό είναι το συμπέρασμα!», τονίζει ο κ. Σύψας, μιλώντας στο iatropedia.gr.

«Μόνο αν γίνει η καταστροφή θα έχουμε τοπικό lockdown στην Αττική»
Ο λοιμωξιολόγος, απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο, η εικόνα που διαμορφώνεται να οδηγήσει σε τοπικό lockdown την Αττική, εκτός «αν γίνει η καταστροφή» όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Μόνο αν γίνει η καταστροφή (σ.σ. θα έχουμε τοπικό lockdown στην Αττική), που δεν το νομίζω. Αλλά νομίζω αυτό που είναι καιρός να γίνει, είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Γιατί απ’ ότι βλέπω δεν υπάρχει ακόμα συμμόρφωση, παρ’ όλη την επιδείνωση που υπάρχει. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα, είναι προφανές. Πολλοί τηρούν τα μέτρα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν συμμορφώνεται και διασπείρει τον ιό συνεχόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σχετικά με τους πιθανούς τρόπους αναχαίτισης αυτής της αρνητικής κατάστασης, ο καθηγητής επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, παρά μόνο η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης από τους πολίτες.

«Εάν δεν πειστούν οι πολλοί, πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση και διέξοδος. Δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνομία και στρατός. Εάν οι πολίτες δεν πειστούν και συνεχίσουν να διασπείρουν τον ιό, όλα τα μέτρα που θα πάρουμε και η καταστολή που θα γίνει δεν θα αποδώσουν. Όλα είναι πλέον στα χέρια του κάθε πολίτη. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες για την επικινδυνότητα, αλλά δυστυχώς δεν πείθονται. Σήμερα είδα πάλι στην τηλεόραση γάμους, βαφτίσεις, κόσμο στις πλατείες. Δεν υπάρχει συμμόρφωση, δεν υπάρχει συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος», καταλήγει ο ειδικός.

Μαγιορκίνης: Ποιοι νέοι περιορισμοί βρίσκονται στο τραπέζι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

Την άποψη ότι η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα του κοροναϊού εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού ηπιότερο του πρώτου.

«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κοροναϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι «το θέμα είναι πόσο σταθερή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα θέλαμε να μην είναι αυξητικές οι τάσεις (κρουσμάτων) και να συρρικνώνονται. Προς το παρών αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένης χρήσης μάσκας

«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε, πώς κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως  «αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου» ανέφερε.

Ακόμα, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενος κάποιας «επιδιορθωτικής κίνησης στην Αττική» όπως «καλύτερη επιτήρηση των μέτρων», λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νομό το τελευταίο διάστημα. «Με καλύτερη επιτήρηση, το οποιοδήποτε μέτρο θα διπλασιάσει την αποδοτικότητά του» εξήγησε.

Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, εκτίμησε, ότι υπάρχουν πάνω από 80-90% πιθανότητες να είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο.

Κικίλιας: Πρόκληση και κίνδυνος η επιστροφή των εκδρομέων

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έκανε σαφές πως  διανύουμε την  περίοδο όπου η πίο υπερκινητική ομάδα του πληθυσμού (ηλικίες 20-40) επιστρέφει από τις διακοπές από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε σαφές στους νέους εκδρομείς πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις ευπαθείς ομάδες μόλις επιστρέφουν από την περιφέρεια.

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα και πιο νωρίς, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «μετά από ένα οριζόντιο lockdown δεν γίνεται κανείς να κρατήσει τον κόσμο στο σπίτι του για πάντα. Από εκεί και πέρα αποφασίστηκαν μέτρα στις επιβαρημένες περιοχές για να μην έχουμε διασπορά του ιου».

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση επιδημιολογικά από άλλες χώρες και γι’αυτό θα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να το διατηρήσουμε.

Νέο αρνητικό ρεκόρ την Κυριακή

Σημειώνεται πως χτες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 284 νέες μολύνσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 8664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

Τα 17 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Τα 1852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 3940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 31 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οκτώ (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Την Κυριακή καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 242. Από αυτούς, 84 (34.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων γονέων θα μπει σήμερα σχετικά με το πότε και το πώς θα γίνει η έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ειδικότερα σήμερα στις 4 το απόγευμα η υπουργός Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης των εκπαιδευτικών δομών για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Τι λένε «πηγές» του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με «πηγές» του υπουργείου Παιδείας, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, μπαίνει τέλος – για την ώρα – στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι μπορεί τελικά λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές, να ανοίξουν μετά τις 7 Σεπτεμβρίου.

Προφανώς και αν σημειωθεί μία κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – τα οποία ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα – τότε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι οι μαθητές, από το νηπιαγωγεία έως και το λύκειο θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες στα σχολεία.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για όσο διάστημα χρειαστεί, θα παρέχονται οι μάσκες δωρεάν σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού», ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική σύσκεψη για τον κοροναϊό.

Πάντως, λίγες ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι, φαίνεται πως αρκετοί είναι όσοι ανησυχούν για το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων φέρνοντας στο προσκήνιο τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε αρκετά σχολεία.

Πού δεν θα φοράνε τη μάσκα οι μαθητές

Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.

Στους εξωτερικούς χώρους, ξεκαθάρισε,  θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, ενώ  χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κοροναϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.

«Στους εξωτερικούς χώρους, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε η κ. Κεραμέως.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζονται τα εξής:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Θα κλείνουν τα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ειδικά πρωτόκολλα στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κοροναϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η σχολική μονάδα στην οποία παρουσιάστηκε το κρούσμα δεν θα κλείνει .

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε πρόσφατα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Latest News

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
όρους της πολιτικής προστασίας δεδομένων
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
Game over για τον Μπόρις Τζόνσον – Αλλά η Βρετανία έχει πιο σοβαρά προβλήματα
Κόσμος

Ο «Βρετανός ασθενής» και η πρώην αυτοκρατορία που γίνεται ολοένα πιο μικρή

Μορφή τσουνάμι δείχνουν να παίρνουν οι παραιτήσεις υπουργών, βουλευτών και άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που επιταχύνουν τις εξελίξεις και ανοίγουν την επόμενη σελίδα από το Brexit

Ρωσία: Επαναφέρει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ο Μεντβέντεφ
MUST READ

Ρωσία: Επαναφέρει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ο Μεντβέντεφ

Ζόραν Ζάεφ: Νιώθουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μας πρόδωσε
Πολιτικές Συνεντεύξεις

Ζόραν Ζάεφ: Νιώθουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μας πρόδωσε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για την ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ενώ αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Καταστροφική για Ελλάδα -Τουρκία η σύγκρουση»
MUST READ

«Καταστροφική για Ελλάδα -Τουρκία η σύγκρουση»

Σεισμός αναστάτωσε την Αττική
Ελλάδα

Σεισμός αναστάτωσε την Αττική

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή της Αττικής

Δεν πάει το μυαλό σας! 10 πράγματα που κάνετε κάθε μέρα λάθος χωρίς να το συνειδητοποιείτε
MUST READ

Δεν πάει το μυαλό σας! 10 πράγματα που κάνετε κάθε μέρα λάθος χωρίς να το συνειδητοποιείτε

Αντελίνα Βαρθακούρη: Ποζάρει με μπικίνι μετά την τεράστια απώλεια κιλών και μας αφήνει άφωνους
Pink

Αντελίνα Βαρθακούρη: Ποζάρει με μπικίνι μετά την τεράστια απώλεια κιλών και μας αφήνει άφωνους

Αγνώριστη η παρουσιάστρια!

Συγκλονίζει η σούπερ σταρ του WNBA: «Παρακαλώ μην με ξεχάσετε, μπορεί να μείνω εδώ για πάντα»
MUST READ

Συγκλονίζει η σούπερ σταρ του WNBA: «Παρακαλώ μην με ξεχάσετε, μπορεί να μείνω εδώ για πάντα»

Σπάνιες φωτογραφίες από το σπίτι στη Ναζαρέτ όπου μεγάλωσε ο Χριστός
Viral

Πού μεγάλωσε ο Χριστός - Σπάνιες φωτογραφίες από το σπίτι στη Ναζαρέτ

Ήρθε στην επιφάνεια το 1880, από καλόγριες της Αδελφότητας της Ναζαρέτ

‘The Grey Rock Method’: Η μέθοδος που νικά τους ναρκισσιστές
MUST READ

‘The Grey Rock Method’: Η μέθοδος που νικά τους ναρκισσιστές

Τη λάτρεψε το Instagram και τώρα η τέχνη της Anna Weyant πωλείται για εκατομμύρια
Woman

Τη λάτρεψε το Instagram και τώρα η τέχνη της Anna Weyant πωλείται για εκατομμύρια

Στα 27 της, είναι ένα από τα νεότερα ανερχόμενα αστέρια του κόσμου της τέχνης.

Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της τιμής κατά 760% στο 18μηνο [ΠΙΝΑΚΕΣ]
MUST READ

Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της τιμής κατά 760% στο 18μηνο [ΠΙΝΑΚΕΣ]

Πρόσφατα Άρθρα IN TV
Τέμπη:  Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον Ανέστη που επέζησε από το δυστύχημα και αυτοκτόνησε
MEGA
Ελλάδα

«Ο χρόνος αδυνατεί να επουλώσει τις πληγές» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον Ανέστη που επέζησε στα Τέμπη και αυτοκτόνησε

Ο Γολγοθάς του Ανέστη ήταν γνωστός

Βόλος: Τα σκοτεινά σημεία του θανάτου της 14χρονης
MEGA
Ελλάδα

Τα σκοτεινά σημεία του θανάτου της 14χρονης στον Βόλο - Ήταν 25 λεπτά χωρίς οξυγόνο στον εγκέφαλο

Τι αναφέρουν οι γονείς της 14χρονης από τον Βόλο που πέθανε μετά από μήνες στη ΜΕΘ

Βραζιλία: Δημοσιογράφος δέχθηκε την πιο γλυκιά παρέμβαση την ώρα που μετέδιδε το ρεπορτάζ του
mega
IN TV

Δημοσιογράφος δέχθηκε την πιο γλυκιά παρέμβαση την ώρα που μετέδιδε το ρεπορτάζ του

Ποιος εισέβαλε στο πλάνο του

Κάτω Πατήσια: Αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής συμπλοκής μιλά για τον έναν από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν
mega
IN TV

Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας στο φονικό στα Κάτω Πατήσια: «Του κρατούσα το χέρι και μου μιλούσε για το παιδί του»

«Είδα τον αστυνομικό να κρατά το στήθος...»

Κοροναϊός: Αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ – Σε ράντζα περιστατικά covid
IN TV

Εφιαλτικές εφημερίες: Αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ - Σε ράντζα περιστατικά covid

Δύσκολη η εικόνα των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία

Τροχαίο στην Κρήτη: Ο 23χρονος είχε «ξεγελάσει» τον χάρο ένα χρόνο πριν
MEGA
Ελλάδα

Τραγική ειρωνεία: Ο 23χρονος στην Κρήτη είχε «ξεγελάσει» τον χάρο ένα χρόνο πριν

Οι φίλοι του 23χρονου δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν ότι ο Νίκος δεν υπάρχει πια

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό
MEGA
Ελλάδα

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό στο Πόρτο Γερμενό

Στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και το εν λόγω άτομο βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου ανακρίνεται για εμπρησμό στο Πόρτο Γερμενό.

Upd: 5 Ιουλίου 2022, 20:54
Τέμπη: «Ο 35χρονος είναι το 22ο θύμα του μοιραίου δυστυχήματος»
MEGA
Ελλάδα

«Ο 35χρονος είναι το 22ο θύμα των Τεμπών» - Τι λένε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο δυστύχημα

Η αυτοκτονία του 35χρονου στην Ημαθία ξυπνά τον εφιάλτη του μοιραίου δυστυχήματος των Τεμπών

Βόλος: Μυστήριο με τον θάνατο της 14χρονης Ελένης – Η ηλεκτροπληξία και οι γρατζουνιές
Ελλάδα

Βόλος: Μυστήριο με τον θάνατο της 14χρονης Ελένης - Η ηλεκτροπληξία και οι γρατζουνιές

Ο παππούς της 14χρονης μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA ανέφερε: «Πήγε να κάνει μπάνιο και γλίστρησε και έπεσε με το κεφάλι κάτω. Από ανακοπή μας είπαν… δεν ξέρω πολλά… είμαστε χάλια…».

Αποκάλυψη MEGA: Για απόπειρα απαγωγής ενός εκ των τριών παιδιών της κάνει λόγο η Ρούλα Πισπιρίγκου
MEGA
IN TV

Αποκάλυψη MEGA: Για απόπειρα απαγωγής ενός εκ των τριών παιδιών της κάνει λόγο η Ρούλα Πισπιρίγκου

Μία αναφορά της 33χρονης κατηγορούμενης παρουσίασε στο μεσημβρινό δελτίο, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρισμός: «Άδειασαν» από εργαζόμενους τα μεγάλα ξενοδοχεία – Προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς εμπειρία
Ελλάδα

Τουρισμός: «Άδειασαν» από εργαζόμενους τα μεγάλα ξενοδοχεία – Προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς εμπειρία

Γιατί απέτυχε η διπλωματία του Μακρόν
Κόσμος

Γιατί απέτυχε η διπλωματία του Μακρόν

Ζόραν Ζάεφ: Νιώθουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μας πρόδωσε
Πολιτικές Συνεντεύξεις

Ζόραν Ζάεφ: Νιώθουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μας πρόδωσε

Κοστέλο: Προσήλωση στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ανεξάρτητα από τις εκλογές
Διεθνής Οικονομία

Κοστέλο: Προσήλωση στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ανεξάρτητα από τις εκλογές

«Ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον Αντετοκούνμπο»
Μπάσκετ

«Ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον Αντετοκούνμπο»

Τρεις καλλιτέχνες
Άποψη

Τρεις καλλιτέχνες

«Κλείδωσαν» οι εκδόσεις επιδόσεων N για τα Hyundai Ioniq
Αυτοκίνητο

«Κλείδωσαν» οι εκδόσεις επιδόσεων N για τα Hyundai Ioniq

Σχέδια για τις μισές κλίνες κοροναϊού σε σχέση με πέρυσι
Ελλάδα

Σχέδια για τις μισές κλίνες κοροναϊού σε σχέση με πέρυσι

13 ελληνικά τυριά στα καλύτερα όλου του κόσμου [λίστα]
Slow Food

13 ελληνικά τυριά στα καλύτερα όλου του κόσμου [λίστα]

Τέμπη:  Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον Ανέστη που επέζησε από το δυστύχημα και αυτοκτόνησε
Ελλάδα

Τέμπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον Ανέστη που επέζησε από το δυστύχημα και αυτοκτόνησε

Η Αθήνα ανθίζει μετά την πανδημία: Νέοι χώροι τέχνης, εστιατόρια και εντυπωσιακά ξενοδοχεία
Planet Travel

Η Αθήνα ανθίζει μετά την πανδημία: Νέοι χώροι τέχνης, εστιατόρια και εντυπωσιακά ξενοδοχεία

«Υποστήριξα το σήριαλ σα να έκανα Σαίξπηρ»
Interviews

«Υποστήριξα το σήριαλ σα να έκανα Σαίξπηρ»

Μάχη του Κουρσκ: Η κρίσιμη αναμέτρηση, η καθοριστική ήττα
Stories

Μάχη του Κουρσκ: Η κρίσιμη αναμέτρηση, η καθοριστική ήττα

Υπάλληλος: Δούλευε 27 χρόνια χωρίς να λείψει ούτε μία μέρα – Πήρε δώρο 300.000 δολάρια
Viral

Υπάλληλος: Δούλευε 27 χρόνια χωρίς να λείψει ούτε μία μέρα – Πήρε δώρο 300.000 δολάρια

Η παραδοσιακή όψη της Θάσου
The Experts Way

Η παραδοσιακή όψη της Θάσου

Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Με δύο «άσους» προς τις εκλογές
Media

Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Με δύο «άσους» προς τις εκλογές

A very happy birthday: Το παιδικό πάρτι που θα θυμάται για πάντα δεν χρειάζεται να κοστίσει πολύ
Τα Νέα της Αγοράς

A very happy birthday: Το παιδικό πάρτι που θα θυμάται για πάντα δεν χρειάζεται να κοστίσει πολύ

latestbutton