Το μόνο που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα είναι η κυβερνητική εξουσία!

Στις 1/3/2008 ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε επίσημα και δημοσίως , ότι δεν είναι «θρησκευόμενος» (λόγω της «αριστερής» του κουλτούρας) .

Και επί χρόνια κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής έδινε πάντοτε τον πολιτικό όρκο. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα στο μήνυμά του για τον εορτασμό της Παναγίας μίλησε για την «Παναγία την Ανύμφευτη Νύμφη, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Ελεούσα , τη Γιάτρισσα , τη Θαλασσινή , την Παρηγορήτρα, τη Μάνα που προστατεύει τους αδύναμους…»!

Τι συνέβη λοιπόν; Ο Αλέξης Τσίπρας από «επαναστάτης και άθεος» μεταστράφηκε αιφνιδίως , όπως ο Απόστολος Παύλος καθ΄ οδόν προς τη Δαμασκό, και έγινε πιστός και θρησκευόμενος;

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής :Ήταν πράγματι αυθεντική η παραπάνω υπαρξιακή μεταστροφή του πρώην πρωθυπουργού;

Μάλιστα, στο σημείο τούτο θα άξιζε να αναφέρω την ακόλουθη ιστορία:

Πριν από πολλά χρόνια ο μεγάλος Ιταλός διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο είχε επισκεφθεί το ‘Άγιο Όρος. Εκεί είχε συναντήσει ένα βιβλιοθηκάριο  μοναχό, ο οποίος μιλούσε εξαιρετικά τη γαλλική γλώσσα. Κάποια στιγμή ο βιβλιοθηκάριος μοναχός είχε ρωτήσει τον Ιταλό φιλόσοφο, αν η Τζούλια Κρίστεβα ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Φιλίπ Σολέρ.

Όταν ο Ουμπέρτο Έκο τον ρώτησε πώς τα ήξερε όλα αυτά, ο μοναχός του απάντησε ότι τον Μάη του 1968 ήταν επαναστάτης στη Σορβόννη και ότι στη συνέχεια μεταστράφηκε και έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος.

Τότε ο Ιταλός φιλόσοφος λίγο περιπαικτικά του είπε το εξής : « Είσαστε διανοούμενος και ξέρετε καλά ότι οι εικόνες τις οποίες ασπάζεστε  στην πρωινή λειτουργία, δεν είναι πραγματικά άγια λείψανα».

Ωστόσο, ο παλιός επαναστάτης -που στη συνέχεια έγινε μοναχός- του απάντησε : «Αν τις ασπάζεσαι με ευλάβεια, νοιώθεις πραγματικά το άρωμα» («Συνομιλίες για το τέλος του χρόνου»).

Μήπως λοιπόν και ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε υπαρξιακά και νοιώθει σήμερα αυτό το θαυματουργό «άρωμα»;

Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό, γιατί και το 2015 ο πρώην πρωθυπουργός είχε δείξει μια απίστευτη υποκρισία και είχε υποσχεθεί τα πάντα στους ψηφοφόρους ( παρουσιάζοντας μια «εικόνα» η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε εντελώς παραπλανητική).

Σήμερα απλώς θέλει να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους και είναι απαραίτητο να δείξει ότι είναι πιστός!

Το μόνο που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα είναι η κυβερνητική εξουσία!

Όταν όμως οι πολίτικοί δεν δείχνουν ειλικρινά την πραγματική τους ταυτότητα, τότε η πολιτική χάνει τη διαπαιδαγωγητική της λειτουργία και ταυτίζεται με την υποκρισία και τις ίντριγκες!

Θα πρότεινα στον πρώην πρωθυπουργό να διαβάσει τον Αντόνιο Γκράμσι.

Θα το κάνει; Δεν νομίζω!

O Γρηγόρης Kαλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr