Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη μίλησαν ο Κωνσταντίνος Φίλης, ΔιευθυντήςΙνστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και η Σία Αναγνωστοπούλου αναπληρώτρια τομεάρχης ευρωπαϊκών υποθέσων ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανακάλυψη από την Τουρκία μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας την έκπληξη που είχε προαναγγείλει την Τετάρτη.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων η δήλωση-αποκάλυψη του Τούρκου Προέδρου «χρήζει επιβεβαιωτικής γεώτρησης προκειμένου να γνωρίζουμε το ακριβές μεγεθός της».

«Στο κοίτασμα Αφροδίτη, η πρώτη ανακοίνωση που έγινε τότε από την εταιρεία σε σχέση με το τι προέκυψε κατόπιν της επιβεβαιωτικής γεώτρησης απείχαν πάρα πολύ», εξήγησε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «δεν είναι σύνηθες ανακοινώσεις που αφορούν σε ανακάλυψη κοιτασμάτων ακόμα και αν η εταιρεία που τις κάνει είναι κρατική να γίνονται από τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό της χώρας και από τον CEO της εταιρείας. Φαίνεται πως ο Ερντογάν λειτουργεί σαν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας». Φαίνεται δε, ότι οι ανακοινώσεις του Σουλτάνου να επισπεύτηκαν γιατί η τουρκική λίρα έχει γκρεμιστεί.

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Μαύρης θάλασσας, οι θαλάσσιες ζώνες είναι οριοθετημένες και μάλιστα η Τουρκία έχει ακολουθήσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία κατά τα άλλα απορρίπτει.

Επιδίωξη της Ελλάδας πρέπει να είναι κάποιου είδους δήλωση από πλευράς Τουρκίας ότι σέβεται τη συγκεκριμένη σύμβαση, τόνισε ο κ. Φίλης που ήταν ξεκάθαρος ότι η εν λόγω ανακάλυψη εφόσον επιβεβαιωθεί, καλύπτει μόλις 7 χρόνια από τις εγχώριες ανάγκες της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει δαπανήσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για να έχει 3 πλωτά γεωτρύπανα και 3 σεισμικά σκάφη».

Στη δεινή οικονομική θέση της Τουρκίας στάθηκε η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια τομεάρχης ευρωπαϊκών υποθέσων ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «όταν σπεύδει ο ίδιος ο Ερντογάν να ανακοινώσει ότι βρέθηκαν κοιτάσματα κι ότι είναι πολύ μεγάλα, προσπαθεί την εσωτερική κατάσταση να την διολισθίσει κάπου αλλού. Αυτό δείχνει το μέγεθος της κρίσης».

Αναφορικά με τους χειρισμούς της χώρας μας, τόνισε πως «αν εμείς έχουμε στρατηγική και έχουμε οριοθετήσει ποιο είναι το πρόβλημα, δηλαδή η υφαλοκρυπίδα και η ΑΟΖ, τότε οι συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις και στο βάθος η Χάγη είναι σημαντική διαδικασία».

Η κυρία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι η «κατάσταση έχει αφεθεί στην τύχη της» την στιγμή που «η Τουρκία σπάει συνέχεια τους κανόνες».

Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη ύπαρξης ενός συνεκτικού πλαισίου, μιας συγκεκριμένης στρατηγικής βάσει των οποίων θα κινείται η χώρα.

«Η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία πέφτει στο κενό, χωρίς στρατηγικό πλαίσιο, η απόδειξη ήταν οι αμέσως επόμενες κινήσεις της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι εφόσον βασική επιδίωξη της χώρας, με την άνωθεν συμφωνία ήταν ο διεμβολισμός του τουρκολιβυκού συμφώνου, «έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό τον σκοπό της».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο ποιές θα πρέπει να είναι οι προσεχείς κινήσεις της Ελλάδας μετά την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Με την κυρία Αναγνωστοπούλου να συμφωνεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr