Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το δεύτερο κύμα φοβίζει την Ευρώπη - Ποια μέτρα επιλέγουν οι χώρες

Το δεύτερο κύμα φοβίζει την Ευρώπη – Ποια μέτρα επιλέγουν οι χώρες

Όλος ο πλανήτης «τρέμει» μια αναζωπύρωση της πανδημίας του κοροναϊού, με τις χώρες να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα.

Άλμα των κρουσμάτων στη Γερμανία, τα οποία επανήλθαν στα επίπεδα του Απριλίου, την ώρα που στη Γαλλία καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τον Μάιο και νέο κύμα ξεσπά στην Ισπανία: καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, η Ευρώπη ανησυχεί για μια αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Στον κόσμο, οι περιορισμοί πολλαπλασιάζονται καθώς η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 780.000 ανθρώπους, ενώ πριν ακόμη υπάρξει εμβόλιο έχει αρχίσει η συζήτηση για τον εμβολιασμό: ο μελλοντικός εμβολιασμός θα είναι έτσι υποχρεωτικός στην Αυστραλία, αλλά όχι και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19 στον πλανήτη και έχουν καταγράψει 172.965 θανάτους, δηλαδή 1.286 περισσότερους στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Όμως η Ευρώπη, η οποία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, ανησυχεί επίσης για μια νέα αναζωπύρωση την ώρα που οι θερινές διακοπές φθάνουν στο τέλος τους.

Η Γερμανία κατέγραψε στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου 1.707 νέα κρούσματα -και δέκα θανάτους- επανερχόμενη στα επίπεδα που είχε στα τέλη Απριλίου, μια περίοδο που είχε θεωρηθεί τότε η κορύφωση της πανδημίας. Οι γερμανικές αρχές πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης, 228.621 συνολικά, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επιστροφή πολυάριθμων γερμανών τουριστών από το εξωτερικό.

Και η ιδέα της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών επανέρχεται στη Γερμανία σαν φάρμακο για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη διάρκεια και μετά τη χωρίς προηγούμενο κρίση που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό – ένα ζήτημα πολύ αμφιλεγόμενο από την πλευρά των επιχειρήσεων.

«Ο διπλασιασμός των (νέων) κρουσμάτων» που παρατηρούνται κατά μέσο όρο κάθε ημέρα «σε όλη τη Γερμανία αυτές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες» αποτελεί μια «εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να συνεχισθεί, αλλά την οποία θα έπρεπε αντιθέτως να χαλιναγωγήσουμε», προειδοποίησε έτσι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να δηλώσει πως ολόκληρη η Ισπανία και ένα μέρος των Βαλκανίων, περιοχές που προτιμούν οι γερμανοί παραθεριστές, αποτελούν ζώνες κινδύνου και να επιβάλει τεστ και καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

«Έλλειψη προετοιμασίας»

Διότι στην Ισπανία, ο αριθμός των θανάτων σε διάστημα μιας εβδομάδας διπλασιάσθηκε: η χώρα κατέγραψε χθες, Τετάρτη, 131 θανάτους σε μία εβδομάδα, ενώ η περιφέρεια της Μαδρίτης ξαναγίνεται η περιφέρεια με τα περισσότερα πλήγματα, όπως και κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έκανε κι αυτός άλμα με άλλα 6.700 θετικά να καταγράφονται μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο σε περισσότερα από 370.000, τα περισσότερα στη δυτική Ευρώπη.

Μπροστά σ’ αυτό το νέο κύμα, η χώρα αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων και την απαγόρευση του καπνίσματος στον δρόμο αν δεν μπορεί να τηρηθεί μια απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων. Τα μέτρα αυτά προστέθηκαν στην ήδη γενικευμένη υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Η Γαλλία ξεπέρασε κι αυτή τις τελευταίες 24 ώρες τα 3.700 νέα κρούσματα Covid-19, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο. Συνολικά 16.747 άνθρωποι διαγνώσθηκαν εκεί θετικοί στην Covid-19 τις επτά τελευταίες ημέρες.

Η υποχρέωση της χρήσης μάσκας επεκτείνεται σταδιακά σε μεγαλύτερες περιμέτρους σε πολυάριθμες περιοχές. Έτσι στη νότια Γαλλία, μετά την Τουλούζη, η Νίκαια κατέστησε τη χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλη την όλη.

Η επιστροφή στα σχολεία προκαλεί ταυτόχρονα τους φόβους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανησυχούν για τις συνθήκες στις οποίες αυτή θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλάρωσαν σαφώς τον Ιούλιο, όταν επετράπη σε όλους τους μαθητές να επιστρέψουν στην τάξη.

«Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανούς έλλειψης προετοιμασίας», εκτιμά η Σαμπίν Ντιράν, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ζοζεφίν Μπέικερ στο Παντέν, στην περιφέρεια του Παρισιού.

Μετά την εμφάνιση της νόσου τον Δεκέμβριο στην Κίνα, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 781.194 ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου χθες, Τετάρτη, που στηρίζεται σε επίσημες πηγές.

Περισσότερα από 22.187.780 κρούσματα μόλυνσης διαγνώσθηκαν σε 196 χώρες και εδάφη από την αρχή της επιδημίας.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία, η τέταρτη περισσότερο πληγείσα χώρα στην περιοχή μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, πέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Στο Ιράν ξεπεράσθηκε το συμβολικό κατώφλι των 20.000 νεκρών από Covid-19, ενώ τα κρούσματα κοροναϊού στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανήλθαν στα 642. Σε σχέση με χθες, σημειώνεται σημαντική αύξηση, με 239 επιπλέον μολύνσεις. Παράλληλα, σήμερα έχασαν την ζωή τους 7 άνθρωποι, τρεις περισσότεροι από χθες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και περισσότερα τεστ. Η μεγαλύτερη άνοδος των κρουσμάτων σημειώνεται στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και της Εμίλια Ρομάνια. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η διάδοση του ιού βρίσκεται τώρα στα ίδια επίπεδα του τελευταίου δεκαήμερου του Μαΐου. Σε ότι αφορά, τέλος, το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο έχει προγραμματισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πιθανό να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό, όσο και για τους μαθητές.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση της χώρας προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν τις διακοπές στο εξωτερικό από τον επόμενο μήνα και σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει την ασφαλή έναρξη του σχολικού έτους από την 1η Σεπτεμβρίου και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα ληφθούν, την επόμενη εβδομάδα. «Η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται και, στην καλύτερη περίπτωση, είναι στάσιμη σε ορισμένες χώρες. Δεν είναι δυνατή καμία χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα. Δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες αυξάνεται, απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες», πρόσθεσε.

Σήμερα, όσοι επιστρέφουν στην Ουγγαρία από χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός και αν υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ και βγουν αρνητικοί δύο φορές. Μέχρι σήμερα στην Ουγγαρία έχουν καταγραφεί 5.002 κρούσματα και 609 θάνατοι.

Την ίδια ώρα, η Σουηδία, που ξεχώρισε μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την ήπια προσέγγισή της στη μάχη κατά του νέου κοροναϊού, κατέγραψε τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 εδώ και 150 χρόνια, έγινε σήμερα γνωστό από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η Covid-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.500 ανθρώπους στην περίοδο έως τα τέλη Ιουνίου, ένας αριθμός που έχει αυξηθεί τώρα σε 5.800. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές χώρες. Συνολικά, 51.405 Σουηδοί πέθαναν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, ένας υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρόνια από το 1869 όταν πέθαναν 55.431 άνθρωποι, εν μέρει ως αποτέλεσμα της πείνας. Ο πληθυσμός της Σουηδίας ήταν περίπου 4,1 εκατομμύρια τότε, σε σύγκριση με τα 10,3 εκατομμύρια τώρα.

Η πανδημία Covid-19 σήμανε ότι οι θάνατοι ήταν 10% υψηλότεροι από τον μέσο όρο για το διάστημα των τελευταίων 5 ετών, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία. Τον Απρίλιο ο αριθμός των θανάτων ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο όρο λόγω της αύξησης των θανάτων που σχετίζονταν με τον νέο κοροναϊό.

Από την πλευρά της, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 10 ημερών όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αρχής γενομένης από τις 22 Αυγούστου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 σε αυτές τις χώρες. Παρόμοιοι περιορισμοί θα επιβληθούν επίσης και στους ταξιδιώτες από την Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στόχος: ανοσοποίηση του 95%

Την ώρα που επιταχύνονται οι έρευνες για ένα εμβόλιο, στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ζωηρή αποστροφή του πληθυσμού σε καταναγκαστικά μέτρα όπως η απλή χρήση μάσκας, το εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε ή να επιχειρήσουμε να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να εμβολιασθούν». «Δεν το έχουμε κάνει ποτέ», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μέλος του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί στον Λευκό Οίκο για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει προπαραγγελίες για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε έξι εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν υποψήφια εμβόλια και προβλέπει πως οι δόσεις θα είναι δωρεάν.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε από την πλευρά του ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού πρέπει να «είναι υποχρεωτικός» στη χώρα του, εκτός αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να μην γίνει.

Οι αυστραλιανές αρχές εκτιμούν πως για να εξαλειφθεί ο ιός, θα πρέπει να ανοσοποιηθεί το 95% του πληθυσμού.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024