Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Συναγερμός για τον τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων

Κοροναϊός: Συναγερμός για τον τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων

Μόνη λύση, λένε οι ειδικοί, είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί. Μάλιστα δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Μόνη λύση, λένε οι ειδικοί, είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown.

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχει θέσει επιστήμονες και αρχές το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με περισσότερα από 8 στα 10 περιστατικά που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, να αφορούν σε εγχώριες περιπτώσεις. Την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου, – με εξαίρεση τη Δευτέρα – ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από το «φράγμα» των 200 την ημέρα.

Στις 16 Αυγούστου η Ελλάδα μετρούσε 2.502 ενεργά κρούσματα. Στις 17 του μήνα, καταγράφηκαν 150 νέες περιπτώσεις λοιμώξεων, ενώ 269 ακόμα αναφέρθηκαν χθες.

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα αντανακλά αυτό που συνέβαινε στη χώρα όταν ακόμα δεν εφαρμόζονταν τα νέα μέτρα για τις μάσκες και οι περιορισμοί στην εστίαση, και, παράλληλα, δεν είχε ξεκινήσει μαζικά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου.

Μάσκα παντού ζητούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.

Οι ειδικοί ζητούν, εξάλλου, την ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων για την καθιέρωση της τηλεργασίας, ενώ εκεί που δεν μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί, δεν αποκλείεται να προταθεί η επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024