Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φως στο τούνελ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού - Πότε έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Φως στο τούνελ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – Πότε έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις αρχές, οι οποίες λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα με σκοπό να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα έξαρση της πανδημίας, πριν οδηγηθούμε σε νέο κύμα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών, καθώς όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι η πρώτη χορήγηση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, εφόσον κάποιο από τα υποψήφια πάρει την τελική έγκριση.

Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις αρχές, οι οποίες λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα με σκοπό να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η νέα έξαρση της πανδημίας, πριν οδηγηθούμε σε νέο κύμα.

Ωστόσο αισιόδοξοι φαίνεται να εμφανίζονται οι επιστήμονες ως προς την κυκλοφορία του εμβολίου, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ενισχύει τον καθησυχασμό τους -ως προς αυτό το κομμάτι- ανακοινώνοντας πως η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα πρόκειται να είναι τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως όμως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, θα δοθεί προτεραιότητα χορήγησης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Από πλευράς του ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε ότι «το εμβόλιο το έχουμε βρει, απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά».

Τον Δεκέμβρη το εμβόλιο στην Ελλάδα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, θέμα μερικών μηνών είναι το εμβόλιο του κοροναϊού.

Όπως δήλωσε, τον Δεκέμβριο θα έχουμε στην χώρα μας το εμβόλιο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τέλη Δεκεμβρίου θα φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες 700.000 δόσεις.

Αυτό θα είναι το πρώτο πακέτο των 3 εκατομμυρίων που θα λάβει η Ελλάδα από το εμβόλιο της Οξφόρδης.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε.

Μήνυμα αισιοδοξίας

«Ως από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα που έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα» χαρακτήρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου την ανακοίνωσης της έλευσης στα τέλη Δεκέμβρη, της πρώτης δόσης του εμβολίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως τόνισε, θα εμβολιαστούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αργότερα ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Εμφανίστηκε καθησυχαστική σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκδηλώνονται για τυχόν παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εμβόλιο που να δίνεται στην κυκλοφορία χωρίς να έχει δοκιμαστεί επαρκώς και χωρίς να υπάρχει η ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους.

«Οι ερευνητές» πρόσθεσε «συνεχίζουν να παρακολουθούν για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, προκειμένου το εμβόλιο να καταστεί ασφαλές.

Κοντοζαμάνης: Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες

Προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κοροναϊού -εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στο χώρα μας στο τέλος του έτους – θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στις πληροφορίες περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων τονίζοντας κατηγορηματικά «Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ μέσα από την ημερήσια έκθεση του ανακοινώνει με λεπτομέρειες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει από τα εργαστήρια της χώρας». Όπως εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποκρύπτονται στοιχεία ούτε τα «περί εξυπηρέτησης συμφερόντων», όπως είπε, τα οποία χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» και πρόσθεσε: «η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε εμφατικά :«δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο το έχουμε βρει

Αισιόδοξα μηνύματα έδωσε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για την πρόοδο που έχουν κάνει οι επιστήμονες, στην έρευνα για το εμβόλιο του κοροναϊού. Για την ακρίβεια είπε, ότι το εμβόλιο βρέθηκε…

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει, απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά. Το πιο πιθανό είναι ότι ένα από αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ αποτελεσματικό και κάποια λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό το εμβόλιο που η Ρωσία αδειοδοτεί, δεν έχει αξιολογηθεί όσων αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έχει μικρό αριθμό ατόμων, με τους οποία έχει έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια… Δε μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε. ή στην Αμερική διότι δεν έχει δεδομένα από αυτό που λέμε κλινική φάση 3».

Αισιόδοξος είναι και ως προς το πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι στους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε, απλώς κάνουμε υπομονή.

«Δε νομίζω ότι είναι τόσο τραγικά κάποια από τα μέτρα. Ο κόσμος έχει περάσει πολύ χειρότερες καταστάσεις, τις έχουμε ξεχάσει. Οι πανδημίες του παρελθόντος ήταν δραματικές σε σχέση με αυτή που ζούμε τώρα» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Και συμπλήρωσε:

«Όλοι μαζί να περιμένουμε λιγάκι τα εμβόλια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα πιστεύω μέχρι τέλος του 2020, αρχές 2021. Όπως και να χει δε είναι τόσο δραματικό να φοράμε μία μάσκα και να πηγαίνουμε στη δουλειά μας».

Κατάρτιση σχεδίου

Για ένα σχέδιο μετάβασης εν όψει φθινοπώρου, καθώς και για τις εξελίξεις στην υπόθεση του εμβολίου κατά του κοροναϊού είχε κάνει λόγο ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, τονίζοντας πως χρειάζεται κατάρτιση σχεδίου σε όλους τους τομείς.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής έχουμε 7 εμβόλια στην 3η τελική φάση των δοκιμών, 17 εμβόλια στην 2η φάση κλινικών δοκιμών και 25 στην 1η φάση δηλαδή 49 εμβόλια σε εξέλιξη ενώ τόνισε ότι 1 στα 5 από τα εμβόλια που θα δοκιμαστούν είναι πιθανό να είναι πετυχημένο.

Επομένως όπως εξήγησε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έγκριση του εμβολίου τους επόμενους μήνες. Παράλληλα διευκρίνισε πως αν είναι 70% αποτελεσματικό τότε και το κάνει η πλειοψηφία του πληθυσμού τότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, αν είναι 50% ακόμα και όλοι να το κάνουμε δεν τελειώνουμε με την υπόθεση της πανδημίας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024