Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γώγος για κοροναϊό: Η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο»

Γώγος για κοροναϊό: Η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο»

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα νησιά είναι στοχευμένοι

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση, που έχει λάβει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όσο και τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα νέα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και τίθενται σε ισχύ από σήμερα, αφορούν περιοχές που είναι στο «κόκκινο», μεταξύ των οποίων το νησί της Πάρου και της Αντίπαρου. Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης του «in.gr» ανέφερε ότι τα δύο νησιά «βουλιάζουν» από τουρίστες, κυρίως Έλληνες και Γάλλους.

«Η απορία μου ήταν με ποιον τρόπο ελέγχθηκαν όλοι αυτοί οι τουρίστες, κυρίως από τη Γαλλία. Στο νησί ήταν κοινό μυστικό ότι υπήρχαν πάρα πολλά κρούσματα».

Ο κ. Κανέλλης τόνισε πως οι έλεγχοι ήταν ελάχιστοι στο νησί, ενώ στους τουρίστες που έφταναν δε γίνονταν έλεγχοι.

«Κατά την γνώμη δεν υπήρξε καθόλου έλεγχος στους τουρίστες που ήρθαν κυρίως από τη Γαλλία. Πρέπει να υπήρξαν πάρα πολλά κρούσματα στην Πάρο και την Αντίπαρο τα οποία δεν ανακοινώνονταν».

Στοχευμένοι οι έλεγχοι

Από τη μεριά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα νησιά είναι στοχευμένοι.

«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα».

Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα είναι ανησυχητική, με τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα να είναι αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.

«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να «σπάσει» η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’».

Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθής ομάδας του πληθυσμού.

«Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση».

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα να το απαιτήσει η κατάσταση και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.

Τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία τους θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και βάσει της κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια μεικτή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές θα φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο, ενώ στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024