Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Με δειγματοληπτικά τεστ προσπαθούν να «φρενάρουν» την έξαρση των κρουσμάτων

Κοροναϊός : Με δειγματοληπτικά τεστ προσπαθούν να «φρενάρουν» την έξαρση των κρουσμάτων

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Στον μεγάλο αριθμό των εκδρομέων που αναμένεται να επιστρέψει από τις διακοπές του την ερχόμενη εβδομάδα είναι στραμμένο το βλέμμα των ειδικών, καθώς από τη συμπεριφορά τους θα κριθεί -έως έναν μεγάλο βαθμό- η πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Έκκληση κάνουν άλλωστε οι υγειονομικές αρχές για μεγάλη προσοχή αλλά και εθελοντικού τύπου καραντίνα επτά ημερών για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Στο πλαίσιο των δράσεων, δειγματοληπτικά τεστ κοροναϊού πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί η περιφέρεια Αττικής σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, οι στοχευμένες δράσεις αποσκοπούν στην αναχαίτιση της επιδημιολογικής «έκρηξης» που παρατηρείται στην επικράτεια «αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο».

«Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης.

«Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές. Ενημερώνουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να επαγρυπνούν και μεριμνούν για την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα της Αττικής».

Υπενθυμίζεται πως χθες, για τέταρτη συνεχή ημέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό κρουσμάτων 230 καθώς και τρεις νέους θανάτους. Στις 12 Αυγούστου η χώρα είχε καταγράψει νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 262 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Συναγερμός σε αρχές και ειδικούς για την έξαρση των κρουσμάτων

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την πορεία του κοροναϊό στη χώρα, το εμβόλιο, αλλά και τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων.

«Η ανακάλυψη του εμβολίου για τον κοροναϊόείναι ένα θέμα που έχει και τεράστια γεωπολιτική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τις διαφωνίες που ανακύπτουν για το ρωσικό εμβόλιο. Δεν ξέρουμε επιστημονικά τι ακριβώς συμβαίνει. Το εμβόλιο αυτό είναι τουλάχιστον ένα εμβόλιο της φάσης 3 και το δίνουν στον κόσμο για να δοκιμαστεί ευρέως», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε περίπου 140 προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Έχουμε τρεις προσπάθειες στο δυτικό κόσμο που είναι στη φάση τρία και ή στα τέλη του 2020 ή το 2021 θα μπορούν να δοθούν σε χρήση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να έχουμε μαζικούς εμβολιασμούς την άνοιξη του 2021», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη χώρα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος. Το πόσο ψηλό θα είναι, τι ορμή θα έχει, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας. Τα μέτρα επαρκούν εφόσον τηρηθούν. Αν τα τηρήσουμε πιστεύω ότι θα δούμε αναστροφή, αλλά όχι σε μία δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν περισσότερες. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος σημείωσε ότι «Απέχουμε 22 ημέρες από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, και μπορούν να ανατραπούν πολλά πράγματα. Πριν από 22 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν γύρω στα 40, τώρα έχουν παγιωθεί στα πάνω από 200. Δεν μπορώ να πω τώρα τι πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θέλουμε να ανοίξουν. Για να λειτουργούν τα πάντα πρέπει να δούμε τη μάσκα σαν εργαλείο».

«Ο αριθμός των θετικών δεν θα παραμείνει σταθερός. Ή θα ανέβει ή θα κατέβει. Αν αρχίσουν οι αριθμοί να ανεβαίνουν θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν αρχίζουν να κατεβαίνουν τότε θα πάμε στα σχολεία κανονικά όπως προβλέψαμε με μάσκα και αποστάσεις. Τα παιδιά από το καλοκαίρι όταν λειτούργησε το σχολείο, η συμπεριφορά τους και η προσαρμογή τους ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Οι νέοι και τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Είναι πολύπλοκο θέμα το γενικό lockdown που δεν είναι αμιγώς ιατρικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές παράμετροι, μιας κοινωνίας που πρέπει να συνεργαστεί και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσεις, οι ανάγκες της κοινωνίας να προχωρά. Έχει σημασία να μην συζητάμε για τα επόμενα μέτρα. Έχει σημασία να τηρούμε τα τρέχοντα μέτρα», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγώντας ότι «έχουμε μια κουρασμένη κοινωνία και το μήνυμα προς αυτούς που δεν δέχονται τη μάσκα είναι ότι αν δεν έχουν ζημιά στην υγεία τους, θα έχουν σίγουρα στην τσέπη τους. Η άρνηση των ανθρώπων στην εστίαση να μην τηρούν όλοι το μέτρο της μάσκας, έφερε τον περιορισμό στην εστίαση».

Τέλος αναφορικά με το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «οι παραγγελίες για εμβόλια φέτος ξεπερνούν κατά ένα εκατ. τα περσινά. Ο εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη είναι πιο επιτακτικός φέτος για τις ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να γίνει μάλλον και νωρίτερα».

Τα νέα μέτρα για να μπει «φρένο» στον ιό

Υπενθυμίζεται ότι η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει μοντέλο «Πόρου» στην Πάρο και την Αντίπαρο, κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα στην Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι τις 24 Αυγούστου. Ειδικότερα:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κοροναϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

230 κρούσματα το Σάββατο

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας) ενώ την Τρίτη για μόλις τέσσερα κρούσματα δεν έγραψε τον αριθμό «2» μπροστά ο τριψήφιος αριθμός (είχαν ανακοινωθεί 196).

– 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

· 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

· 1 στην Π.Ε. Ζακύνθου

· 1 στην Π.Ε. Ημαθίας

· 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου

· 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία

· 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

· 1 στην Π.Ε. Καβάλας

· 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας

· 2 στην Π.Ε. Καστοριάς

· 9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,

– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

· 2 στην Π.Ε. Κοζάνης

· 3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,

– 2 στην Π.Ε. Λάρισας

· 3 στην Π.Ε. Μαγνησίας

· 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

· 1 στην Π.Ε. Ξάνθης

· 5 στην Π.Ε. Πέλλας

· 8 στην Π.Ε. Πιερίας

· 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

· 1 στην Π.Ε. Ροδόπης

· 1 στην Π.Ε. Σερρών

· 1 στην Π.Ε. Τρικάλων

· 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας

· 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

· 3 στην Π.Ε. Χανίων

· 1 στην Π.Ε. Χίου

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024