Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το γλυκόπιοτο κρασί του ιππότη

Το γλυκόπιοτο κρασί του ιππότη

Μια μεσαιωνική ιστορία αγάπης και έρωτα αναβιώνει στις λάσπες του Ληλαντίου Πεδίου

Είναι κανόνας – κάθε καταστροφή έχει μαζί της και το σπόρο της ελπίδας, ένα μικρό λουλουδάκι που βλασταίνει ανάμεσα στα συντρίμμια.

Η οινολόγος Κική Ακριώτου – μια από τις πρώτες γυναίκες οινολόγους παραγωγής που δραστηριοποιείται για 20 και πλέον χρόνια στην αγορά του κρασιού και το 2015 δημιούργησε το δικό της, μικρό οινοποιείο Akriotou Wines έχοντας βάλει τη σφραγίδα της στα δικά της κρασιά (με τις ετικέτες Ορειβάτης, Ερημίτης κα)- προχώρησε σε μια ευγενική χειρονομία για ένα νέο σε ηλικία συνάδελφο της.

Η Κική κοινοποίησε μια ανάρτηση μεταφέροντας μας μια πληροφορία και μια ελπιδοφόρα διάθεση για αυτό το μικρό λουλουδάκι που βλασταίνει μέσα στις λάσπες της καταστροφής.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Σπύρος Σκουμπρής στα 25 του χρόνια είναι ένας από τους νεότερους σε ηλικία οινοποιούς στην Ελλάδα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βασιλικό, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, σπούδασε στο ΕΠΑ.Σ. Νεμέας «Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας» και επέλεξε να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την μεγάλη του αγάπη: Το αμπέλι και το κρασί.

Ιδιόκτητοι αμπελώνες, ένα καινούργιο μικρό οινοποιείο και οι πρώτες ετικέτες.

Η πρώτη σειρά πήρε το όνομα: Φλεβάρης και υπήρξε και συνέχεια… Λίγο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας το μικρό οινοποιείο άνοιξε τις πόρτες του στους πρώτους επισκέπτες.

Τα όνειρα του Σπύρου είχαν πάρει τον δρόμο τους… Αλλά, ο Λήλας είχε διαφορετική άποψη. Τα ορμητικά θολά νερά του πήραν μαζί τους τους αμπελώνες της παρόχθιας περιοχής και ο Σπύρος καταμετρά απώλειες και αναλογίζεται το μέλλον του.

Και όμως, δεν φαίνεται να το βάζει κάτω. Πριν από λίγες ημέρες μια παρέα από καλούς του φίλους στα social media πήρε τη πρωτοβουλία να «μιλήσει» για το νέο κρασί του – ένα απόλυτα «αγαπησιάρικο» κρασί που έχει στον πυρήνα της έμπνευσης τους κόκκους δημιουργικής διάθεσης και καινοτομίας.

Ας αρχίσουμε από το όνομα του: Licario.

Στην ανάρτηση του χρήστη Best Greek Wines που κοινοποίησε η Κική Ακριώτου διαβάζουμε: «Έζησε τον 13ο αιώνα και ήταν από την ιταλική Γένοβα! Πρωταγωνιστής μιας ιστορίας αγάπης και ζήλιας που ακόμη στοιχειώνει το Ληλάντιο πεδίο! Ο Γενοβέζος ιππότης παντρεύτηκε την κόρη του τότε ηγεμόνα της Εύβοιας, Φελίζια!

Η οικογένεια της Φελίζια αρνήθηκε το γάμο και ο Λικάριο έφυγε ταπεινωμένος στο κάστρο του στην Κάρυστο! Σε συνεργασία με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Ή Παλαιολόγο επιτέθηκε ανελέητα στη φράγκικη τότε Εύβοια ως εκδίκηση!

Ο πατέρας της Φελίζια αποκεφαλίστηκε και ο Λικάριο έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στο (εικονιζόμενο) κάστρο Καστέλι στα Φύλλα Εύβοιας!

Την ιστορία αυτή αναβιώνει το οινοποιείο Σκουμπρή και κυκλοφορεί το ημίγλυκο ροζέ κρασί, αφιερωμένο στον ιππότη! Το οινοποιείο γνώρισε μεγάλες καταστροφές στη διάρκεια των πρόσφατων φονικών καταστροφών που γνώρισε η Εύβοια! Ο ιδιοκτήτης του, Σπύρος Σκουμπρής καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να σώσει μέρος της παραγωγής! Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί τον νέο παραγωγό να τα καταφέρει και να συνεχίσει το έργο του!».

Διάβασα την ανάρτηση και ρώτησα τον Σπύρο για την ιστορία με τον Λικάριο. Εκείνος μου είπε ότι όταν ήταν μικρός ρώτησε τον παππού του για το κάστρο που βρίσκεται στα Φύλλα και εκείνος του είπε όλα όσα ήξερε για τον ιππότη και την αγαπημένη του.

Το κρασί Licario, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην αγάπη και τον έρωτα. Ένα κρασί που συνδέει τις λαϊκές αφηγήσεις του τόπου του με τα σημερινά δεδομένα πέρα από την καταστροφή. Με την ελπίδα που φέρνει πάντα η αγάπη και ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων, όπως εκείνος του Σπύρου με τη σύντροφο του, με την οποία είναι μαζί από παιδιά – και όπως λέει ο 25χρονος οινοποιός είναι η πηγή της έμπνευσης του.

Sports in

Η «τρέλα» του Άγγλου σπίκερ στον θρίαμβο της Κ19 του Ολυμπιακού (vid)

Η Κ19 του Ολυμπιακού έγραψε ιστορία και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης «τρελαίνοντας» τους πάντες. Ακόμη και τον Άγγλο σπίκερ που έκανε την περιγραφή και εκστασιάστηκε με την ομαδάρα των Πειραιωτών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024