Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοργισμένοι οι επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με τον Σίνζο Άμπε : «Είναι όλο λόγια»

Εξοργισμένοι οι επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με τον Σίνζο Άμπε : «Είναι όλο λόγια»

«Είναι το ίδιο κάθε χρόνο. Λέει ακαταλαβίστικα πράγματα και μετά φεύγει», δήλωσε ένας εκ των επιζώντων των βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Οι επιζώντες των ατομικών βομβών που ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι πριν 75 χρόνια, κατηγορούν τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες τους. Αιτία για αυτό, το γεγονός ότι στις τελευταίες επετείους των επιθέσεων, έβγαλε δύο… πανομοιότυπους λόγους.

Εφαρμογή εντοπισμού λογοκλοπής, αναγνώρισε ότι ο λόγος του Άμπε στο Ναγκασάκι την Κυριακή, αντέγραφε κατά 93% την ομιλία του στη Χιροσίμα τρεις ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Mainichi Shimbun.

Οι αγγλόφωνες εκδοχές των ομιλιών που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Άμπε φαίνεται επίσης να είναι σε μεγάλο βαθμό όμοιες.

Η εισαγωγική παράγραφος αναφέρει το όνομα της κάθε πόλης και συνεχίζει: «Με σεβασμό, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις ψυχές του τεράστιου αριθμού των θυμάτων της ατομικής βόμβας. Επιπλέον, επιφυλάσσω εγκάρδια συμπόνια για εκείνους που υποφέρουν ακόμη και σήμερα από τις συνέπειες της ατομικής βόμβας». Με εξαίρεση τα ονόματα των τελετών, τα αποσπάσματα είναι ίδια κατά λέξη.

Υπολογίζεται ότι 140.000 άνθρωποι πέθαναν αμέσως μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, αλλά και στους μήνες που ακολούθησαν την 6η Αυγούστου.

Στο Ναγκασάκι, που βομβαρδίστηκε τρεις ημέρες αργότερα, σκοτώθηκαν 74.000 άτομα.

Εκτός από τα ονόματα των πόλεων, οι καταληκτικές παράγραφοι ήταν επίσης όμοιες, με τον Άμπε να εκφράζει την ελπίδα του για έναν κόσμο «χωρίς πυρηνικά όπλα».

«Λέει ακαταλαβίστικα πράγματα»

Η προφανής επιλογή να μην προσαρμόσει την ομιλία του στις ξεχωριστές εμπειρίες της κάθε πόλης, εξαγρίωσε τους επιζώντες των βομβαρδισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως χιμπακούσα.

«Είναι το ίδιο κάθε χρόνο», δήλωσε η Κοΐτσι Καγουάνο, επικεφαλής του συμβουλίου των χιμπακούσα στο Ναγκασάκι, μιλώντας στο Mainichi Shimbun. «Λέει ακαταλαβίστικα πράγματα και έπειτα φεύγει, σαν να λέει «Ορίστε, αυτό ήταν. Γεια σας τώρα». Απλώς άλλαξε τη λέξη «Χιροσίμα» με τη λέξη «Ναγκασάκι». Υποτιμά τους επιζώντες».

Ο Χαρούκο Μοριτάκι, ένας εκ των διευθυντών της Ένωσης της Χιροσίμα για την Αποπυρηνικοποίηση, κατηγόρησε τον Άμπε για απραξία γύρω από την αποπυρηνικοποίηση, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την προχωρημένη ηλικία των χιμπακούσα.

«Λέει ότι θα μείνει σε επαφή με τους επιζώντες των ατομικών βομβών, οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, όμως δεν έχει αναλάβει κάποια πραγματική δράση. Είναι όλο λόγια και καθόλου πράξεις, και αυτό φάνηκε και από τους λόγους του», δήλωσε στην εφημερία ο Μοριτάκι.

Κανένα βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση

Οι επιζώντες χρησιμοποίησαν τις επετείους για να πιέσουν τον Άμπε να κινήσει το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης όσο βρίσκονται ακόμη εν ζωή. Όμως η Ιαπωνία, η οποία στηρίζεται στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ για την ασφάλειά της, δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων που υιοθέτησε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2017.

Ο Άμπε δεν επισκέφθηκε το μουσείο της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε στην περσινή επέτειο από εκπροσώπους των χιμπακούσα. Ένας επιζώντας που μίλησε σε τοπικά ΜΜΕ, αναρωτήθηκε γιατί ο Άμπε μπήκε καν στον κόπο να ταξιδέψει μέχρι το Ναγκασάκι.

Οι επικρίσεις για τις ομιλίες του έφτασαν τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα υποβάλει έφεση κατά πρόσφατης απόφασης που επιδίκαζε προνόμια ασφάλειας υγείας σε δεκάδες άντρες κα γυναίκες που ζούσαν εκτός των περιοχών που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα από τους βομβαρδισμούς, αλλά οι οποίες εκτέθηκαν στη ραδιενεργή «μαύρη βροχή» που προκάλεσαν οι εκρήξεις.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024