Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς κατά «νεοσημιτικών» του ΣΥΡΙΖΑ για ΑΟΖ και ελληνοτουρκικά

Κοτζιάς κατά «νεοσημιτικών» του ΣΥΡΙΖΑ για ΑΟΖ και ελληνοτουρκικά

Σφήνα μπαίνει ο Νίκος Κοτζιάς στην εσωκομματικές φουρτούνες του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνουν τα ελληνοτουρκικά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπολύει πυρά κατά της γραμμής Τσακαλώτου όπως αυτή εκφράστηκε κόντρα στην θέση Τσίπρα για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και κατά του μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Βαλντέν

Σφήνα μπαίνει ο Νίκος Κοτζιάς στην εσωκομματικές φουρτούνες του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνουν τα ελληνοτουρκικά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπολύει πυρά κατά της γραμμής Τσακαλώτου όπως αυτή εκφράστηκε με προ ημερών κείμενο στην ιστοσελίδα communality, αλλά και κατά του μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Βαλντέν.

Μαξιμαλισμός και υπονοούμενα για ενδοτισμό

Ο κ. Κοτζιάς υπεραμύνεται της αρνητικής του στάσης κατά της πρόσφατης Συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, την οποία η πλευρά Τσακαλώτου είχε χαρακτηρίσει ως θετική εξέλιξη υπό προϋποθέσεις, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στην επίσημη θέση που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας για «άρον-άρον» Συμφωνία.

Υπενθυμίζεται δε ότι και ο πρώην ΥΠΕΞ του κ. Τσίπρα είχε μιλήσει για Συμφωνία «γραμμένη στο πόδι».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και της χαρακτηρίζει «νεοσημιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ» και «σημιτικούς νεο-Συριζαίους», απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες που εξαπολύουν οι τελευταίοι περί εθνικισμού και μαξιμαλισμού σε όσους αντιτίθεται στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ως οδηγό για έναν διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας.

Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς στο στόχαστρό του βάζει και σημερινό άρθρο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Βαλντέν, καθώς ο τελευταίος επιτίθεται στο Νίκο Κοτζιά χρεώνοντάς του εθνικισμό, μαξιμαλισμό και αδιαλλαξία σε ότι αφορά τη στάση του στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

Καταλήγοντας δε, ο κ. Κοτζιάς αφήνει υπονοούμενα περί μειοδοσίας και ενδοτισμού των επικριτών του εντός του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα: «Τέλος, τους ρωτώ, η απαίτηση να υποχωρήσει κανείς από το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις πριν καν ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση πώς λέγεται;»

Η ανάρτηση του Κοτζιά στην προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έχει ως εξής:

«Καιρός να γίνουν συγκεκριμένοι. Απάντηση σε αστήρικτες κατηγορίες των νεοσημιτικων του Σύριζα και στους λεγόμενους 53

Στην κριτική που έκανα στη συμφωνία με την Αίγυπτο, υπογράμμισα, ανάμεσα στα άλλα, ότι απουσιάζουν τρία θεμελιακά ζητήματα.

Η πρόβλεψη και η εφαρμογή της αρχής του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης (όλο το άρθρο 102, και ειδικότερα η παράγραφος 2) και σειράς αποφάσεων των δύο Δικαστηρίων Διεθνούς Δικαίου (Χάγης) και Δίκαιου της Θαλάσσης (Αμβούργο) σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, τα κατοικημένα νησιά και εκείνα στα οποία υπάρχει οικονομική ζωή έχουν δικαιώματα ΑΟΖ, δηλαδή, επήρεια.

Δεύτερον, τα μεγάλα νησιά όπως η Κύπρος, η Σικελία, η Μάλτα και ανάλογα Κρήτη έχουν πλήρη επήρεια.

Τρίτον, ότι δεν μπορείς να χαράξεις τεχνικά μια ΑΟΖ χωρίς σημεία βάσης που σκοπίμως απουσιάζουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι σημιτικοί νέο-Συριζαίοι και οι 53 μου απάντησαν ότι αυτά είναι εθνικισμός, μαξιμαλισμός και «χλαμύδες με περικεφαλαίες» (σύντροφοί μου τρομερά στέρεα και σε βάθος τα επιχειρήματά σας). Ας μας πουν, λοιπόν, οι εν λόγω:

1. Γιατί είναι μαξιμαλισμός να θέλεις την εφαρμογή των Αρχών και των Προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου;

2. Γιατί είναι εθνικισμός να ζητάς στην χάραξη της ΑΟΖ να υπάρχουν σημεία βάσης;

3. Έχουν η Γαύδος και το Κουφονήσι αγαθονήσι επήρεια ή όχι; Ή εκεί που αρχίζουν τα τουρκικά συμφέροντα σταματά η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου;

Ας απαντηθούν επιτέλους τα επίμαχα σημεία και όχι το πώς φοράω τα γυαλιά μου.

Αυτό, ακόμα, που είπα, ήταν ότι νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος έχουν 100% επήρεια. Τι απαντά εκπρόσωπος αυτής της παρέας από τις φιλόξενες για αυτήν στήλες της Εφημερίδας των Συντακτών; Αναρωτιέται πώς θα πάμε σε διαπραγματεύσεις «όταν απορρίπτουμε τη μειωμένη επήρεια και του τελευταίου ελληνικού βράχου»! Έτσι, λοιπόν, η μειωμένη επήρεια της Κρήτης είναι για αυτό το παρεάκι «ο τελευταίος ελληνικός βράχος»! Για αυτό ας απαντήσουν καθαρά, έχει πλήρη επήρεια ή όχι η Κρήτη; Και αν όχι, γιατί; Επειδή δεν τους αρέσω;

Τέλος, τους ρωτώ, η απαίτηση να υποχωρήσει κανείς από το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις πριν καν ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση πώς λέγεται;»

Καιρός να γίνουν συγκεκριμένοι. Απάντηση σε αστήρικτες κατηγορίες των νεοσημιτικων του Σύριζα και στους λεγόμενους…

Δημοσιεύτηκε από Νίκος Κοτζιάς στιςΤετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024