Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τρομάζει η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και του R0

Κοροναϊός : Τρομάζει η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και του R0

Συναγερμό στην επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, μαζί με τα νέα κρούσματα παρατηρείται και πολύ μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, το οποίο τρομάζει πολύ τους επιστήμονες

Συναγερμό στην επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, μαζί με τα νέα κρούσματα παρατηρείται και πολύ μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, κάτι το οποίο τρομάζει πολύ τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία -χρονικά- ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας γίνεται λόγος για 24 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Πρόκειται για δύο περισσότερους από χθες, Μάλιστα τρομάζει το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι την 1η Αυγούστου στις ΜΕΘ νοσηλευόταν μόλις δέκα ασθενείς.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως μέσα σε 72 ώρες επιβεβαιώθηκαν 506 νέα περιστατικά, με τη χθεσινή ημέρα να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων ημερήσιων κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε κατά 57%.

Ανησυχία και για την αύξηση του R0

Πολύ ανησυχητικό χαρακτηρίζεται επίσης και το γεγονός πως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το R0 έχει ξεπεράσει το 1. Αυτό σημαίνει πως κάθε άνθρωπος που νοσεί μολύνει περισσότερους από έναν ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δέικτης R0 στην χώρα μας, αυτή την στιγμή, είναι πάνω από 1.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε προ δύο ημερών και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. «Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω. «Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα.

Χτυπά όλο και νεότερους

Ακόμα, άκρως ανησυχητικό χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, το γεγονός πως κοροναϊός χτυπά όλο και νεότερους, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 44 έτη. Πτώση έχει σημειώσει και η μέση ηλικία των διασωληνωμένων, που κυμαίνεται στα 63 έτη.

Θέμα χρόνου, μάλιστα, εκτίμησε πως είναι η μετάδοση του ιού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024