Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τρομάζει τους επιστήμονες ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Κοροναϊός : Τρομάζει τους επιστήμονες ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών.  

Στα ύψη παραμένει η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονα την ανησυχία για τον δείκτη μετάδοσης του ιού και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λήψη νέων μέτρων από τη Δευτέρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του στη χώρα μας.

Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Τα τελευταία δεδομένα τρομάζουν τους λοιμωξιολόγους, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Νίκου Σύψα στον ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά».

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

Τα κρούσματα και η υποχρεωτική μάσκα

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα, ενώ το βράδυ καταγράφηκε επιπλέον ένας θάνατος με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν πλέον τους 212.

Από τα νέα κρούσματα, τα 43 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μία σειρά από χώρους με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Το μέτρο έχει ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Συγκεκριμένα ορίζεται υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κάτοθι χώρους:

Σε χώρους συνάθροισης κοινού όπως εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα σε χώρους κάθε θρησκευτικής λατρείας.

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Όλα δείχνουν ότι ειδικά για τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή όλο το μήνα.

Και ενώ κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, προς το παρόν εμμένουν σε κοινή θέση: «Θα αποφύγουμε νέα μέτρα, αν τηρούνται πιστά τα υφιστάμενα».

Παράλληλα όμως διαπιστώνουν την επείγουσα πρόκληση να περιοριστεί η έξαρση στο εσωτερικό με διάσπαρτα κρούσματα και αλλιώτικο τρόπο διάδοσης του ιού (νεαρότερες ηλικίες, ασυμπτωματικοί φορείς).

Μετά τη χαλάρωση του Ιουλίου, η χώρα πλησιάζει επικίνδυνα στην «κόκκινη γραμμή», κατά τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων, που μιλούν για κρίσιμο όριο το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί, φέρνοντας πολύ νωρίτερα το δεύτερο κύμα πανδημίας που ενδεχομένως αναμένεται πιο βαθιά μέσα στο φθινόπωρο.

Γιατί, όπως συνέβη στην Ιταλία, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ταχύτατα σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Είναι σαφές ότι οι ειδικοί θα μιλούν μετά βεβαιότητας για νέο κύμα, από τη στιγμή που επηρεαστεί το σύστημα Υγείας με αυξημένες εισαγωγές στις ΜΕΘ, περισσότερους διασωληνωμένους και θανάτους.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024