Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε» - Οργή διαδηλωτών στη Βηρυτό κατά της κυβέρνησης

«Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε» – Οργή διαδηλωτών στη Βηρυτό κατά της κυβέρνησης

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης για μία διαδήλωση, ώστε να ασκήσουν κριτική στη διαχείριση της μεγαλύτερης έκρηξης στην ιστορία της Βηρυτού, από την παρούσα κυβέρνηση του Λιβάνου

«Ημέρα οργής» η σημερινή (Σάββατο) στον Λίβανο με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, στον απόηχο της πρόσφατης έκρηξης στη Βηρυτό με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων σε 6.000. Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι.

Ο πόνος είναι αβάσταχτος, η αγωνία για την επόμενη ημέρα -με βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί και να τίθεται ακόμη και ζήτημα επάρκειας τροφίμων- έχει χτυπήσει κόκκινο και η οργή για την ανικανότητα και την αμέλεια των κυβερνήσεων που είχε ως αποτέλεσμα και την ανείπωτη τραγωδία ξεχειλίζει.

Η απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τη χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού ήδη ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στο θυμό και την απόγνωση των διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της πρωτεύουσας η τοπική Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν και τραυματισμούς διαδηλωτών.

«Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι»

Καθώς η Βηρυτός θρηνεί τους νεκρούς της και επικρατεί διαμάχη για το μέγεθος των ανακατασκευών, Λιβανέζοι καλούν τις ξένες χώρες να βοηθήσουν για την ανατροπή της ηγεσίας και την άμεση πολιτική αλλαγή. Αιτήματα που άκουσε και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όταν βρέθηκε μία ημέρα μετά την έκρηξη στους δρόμους της Βηρυτού.

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Μαρτύρων, για να εκφράσουν την οργή τους για τη διαχείριση (από πλευράς κυβέρνησης) της έκρηξης που ισοπέδωσε την πόλη.

Beirut protests after deadly blasts

Lebanese protesters call for government to resign over #Beirut explosions

Δημοσιεύτηκε από RT στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: «Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε.»

Φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση», ενώ σε άλλο πανό που κρατούσαν έγραφαν: «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι».

«Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης», δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Η αστυνομία του Λιβάνου προχώρησε σήμερα στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού, στη διάρκεια της διαδήλωσης, κατά της διαχείρισης από την κυβέρνηση, της καταστροφικής έκρηξης που έπληξε την πόλη.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024