Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τον Άρη Ραβανό και τον Νικήτα Κορωνάκη μίλησε ο κ. Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη, καθώς μέσα σε πέντε μέρες έχουν υποβληθεί πάνω από 19.000 αιτήσεις.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά όσους επλήγησαν από τον κορoνοϊό και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν εκτιμήσεις για τους πολίτες που δεν εμφανίζονται να έχουν πληγεί από την πανδημία και συνεπώς μένουν εκτός προγράμματος, ο κ. Κουρμούσης απάντησε πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία. Υπογράμμισε ωστόσο, πως «οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι τόσο μεγάλες που εκτείνονται σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού».

Ως προς την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε πως οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση σημείωσε πως «το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε, έχουμε ακόμη δύο μήνες μπροστά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, οι εκτιμήσεις είναι ότι οι αιτήσεις θα φθάσουν τις 200.000 με 300.000.

Ως προς τα κριτήρια, γίνονται έλεγχοι για την περιουσία και τα εισοδήματα τόσο για εκείνους που κάνουν την αίτηση όσο και την οικογένειά τους, και «αν διαπιστωθεί ότι έχουν επαρκή πλούτο, τότε απεντάσσονται από τη διαδικασία».

Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό σε έντυπη μορφή για την υποβολή αίτησης, αφού όλη η διαδικασία είναι ηλεκτρονική.

Η κρατική επιδότηση της δόσης δανείου μπορεί να φθάσει έως το 90% και θα διαρκέσει 9 μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κουλτούρα μη πληρωμής και μια νεα «γενιά κοκκινων δανείων», απάντησε ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει αυτόν τον προβληματισμό, υπό την έννοια ότι η κρατική επιδότηση καλύπτει μέρος του δανείου. «Κάθε τρίμηνο, και όσο απομακρυνόμαστε από τον κορωνοϊό, το ποσοστό επιδότησης μειώνεται και αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής του πολίτη» σημείωσε.

Ως προς το ιδιωτικό χρέος, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα-συσσωρεύθηκε 10 χρόνια  και όταν ξεκίνησαν οι ενέργειες μείωσης του, ήρθε η πανδημία.

Πτωχευτικός κώδικας

Ο κ. Κουρμούσης ανέλυσε επίσης τι θα γίνει με τον πτωχευτικό κώδικα, για όσους δηλαδή αδυνατούν παντελώς να πληρώσουν τις οφειλές τους, πτωχεύουν και ζητούν να τους διαγραφούν όλα τα χρέη.

Το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα εκτίμησε ότι θα έρθει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με σκοπό την εφαρμογή του από τον Ιανουάριο του 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο