Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορο-μπόνους ενοικίου μέχρι τον Δεκέμβριο

Φορο-μπόνους ενοικίου μέχρι τον Δεκέμβριο

Ανοικτό προς παράταση ακόμη και μέχρι το τέλος τους έτους είναι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα και στα εμπορικά καταστήματα, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει την παράλληλη συνέχιση της φοροαπαλλαγής του 30% των χαμένων μισθωμάτων για τους ιδιοκτήτες.

Ανοικτό προς παράταση ακόμη και μέχρι το τέλος τους έτους είναι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα και στα εμπορικά καταστήματα, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει την παράλληλη συνέχιση της φοροαπαλλαγής του 30% των χαμένων μισθωμάτων για τους ιδιοκτήτες.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει στο τραπέζι μία νέα βεντάλια μέτρων για την περαιτέρω στήριξη της αγοράς και των εργαζομένων από το φθινόπωρο.

Το ενδεχόμενο μιας επιθετικής έξαρσης κρουσμάτων ξυπνά ανησυχίες για τσουνάμι αρνητικών επιπτώσεων στην ήδη χτυπημένη οικονομική δραστηριότητα, με πιθανά σενάρια νέας σημαντικής συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών πολλών κλάδων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται στο τραπέζι η παράταση του μέτρου της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (λήγει τέλος Αυγούστου) ή και να επεκταθεί σε εθελοντική βάση για τους εμπόρους, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξετάζεται, γενικώς, ένα «καλάθι» νέων μέτρων στήριξης των επαγγελματιών και προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εντείνονται οι επιπτώσεις στην αγορά από τη νέα έξαρση της πανδημίας. Είναι δεδομένο, πάντως, πως η αναγκαστική εφαρμογή μειώσεων των ενοικίων έχει ανοίξει έναν άτυπο πόλεμο αφού οι ιδιοκτήτες αισθάνονται οι μεγάλοι χαμένοι του εν λόγω μέτρου.

Όμως, οι αβέβαιες συνθήκες λόγω επιδημίας έχουν ανοίξει ταυτόχρονα έναν νέο κύκλο ανησυχίας – τόσο σε εκμισθωτές, όσο και στους μισθωτές. Ο φόβος νέου κύματος και τα πιθανά λουκέτα στην αγορά οδηγούν τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες σε ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης των χαμηλών τζίρων.

Αύξηση δανείων

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν η αύξηση των δανείων με κρατική εγγύηση, η αναστολή πληρωμής φόρων, ενώ στη φαρέτρα – πέρα από την παροχή ρευστότητας – εξετάζονται μέτρα αποτροπής των απολύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Οι άξονες ακόμα είναι στα προσχέδια καθώς βρίσκεται υπό παρακολούθηση η πορεία των δεδομένων της αγοράς προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις μετά τον Αύγουστο. Δείκτης είναι τα έσοδα του Ιουλίου, αλλά κυρίως του Αυγούστου, κατά τον οποίο αναμένεται η κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών.

Η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων αναμένεται ότι θα δίνει βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, με στόχο την ανάσχεση ενός πιθανού κύματος ανέργων από τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά το πέρας της σεζόν.

Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η παράταση των επιδοτούμενων αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενώ τα οικονομικά δεδομένα του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα καθορίσουν το μείγμα τόσο των έκτακτων φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, όσο και των μόνιμων παρεμβάσεων.

Τις κυβερνητικές προθέσεις σκιαγράφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε, ερωτηθείς για τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, πως ο προσανατολισμός είναι σαφής και είναι στη μείωση των φόρων, ένας από τους φόρους είναι και ο ΕΝΦΙΑ – που είναι ένας φόρος περιουσίας.

«Ποιο ακριβώς θα είναι το μείγμα της μείωσης των φόρων μεταξύ κύριου και συμπληρωματικού και πώς θα καταλήξουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πριν αυτό το ποσό μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα ζήτημα που θα σταθμίσει η κυβέρνηση, αλλά όντως εξετάζεται ένα γενικότερο πλέγμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024