Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βηρυτός : Τι προκάλεσε τη γιγαντιαία έκρηξη και πώς γλιτώσαμε το τσουνάμι

Βηρυτός : Τι προκάλεσε τη γιγαντιαία έκρηξη και πώς γλιτώσαμε το τσουνάμι

Την αιτία της γιγαντιαίας, πολύνεκρης και καταστροφικής έκρηξης που ισοπέδωσε τμήμα της Βηρυτού, αναλύει ειδικός, εξηγώντας σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να προκληθεί τσουνάμι και να πλήξει ορισμένες περιοχές στη Μεσόγειο.

Την αιτία της γιγαντιαίας, πολύνεκρης και καταστροφικής έκρηξης που ισοπέδωσε τμήμα της Βηρυτού, αναλύει ειδικός, εξηγώντας σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να προκληθεί τσουνάμι και να πλήξει αρκετές περιοχές στη Μεσόγειο.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Στην περίπτωση της Βηρυτού, βλέποντας τα διάφορα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης, υπάρχει στην αρχή πυρκαγιά με γκρίζους καπνούς που σημαίνει πως έχει σημειωθεί ανάφλεξη υλικού το οποίο μπορεί να είναι και οργανικό, εξηγεί, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών ΟΕΛΜΕΚ, Ανδρέας Χατζηστυλλής, μιλώντας στο sigmalive.

Στη συνέχεια γίνονται και κάποιες άλλες μικρές εκρήξεις υλικών, οι οποίες ανεβάζουν τις θερμοκρασίες τόσο ψηλά, που πυροδοτούν το ίδιο το νιτρικό αμμώνιο, σημειώνει.

Η πρώτη έκρηξη, λέει, ήταν τόσο ισχυρή και συμπίεσε τόσο πολύ τα αέρια, που στο τέλος έχουν σχηματιστεί παραπροϊόντα, εκείνο το κυανέρυθρο χρώμα των αερίων καπνού που οφείλεται στο διοξείδιο του αζώτου το οποίο είναι τοξικό για τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες ζωές.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, οι υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες της μεγάλης έκρηξης πυροδότησαν ολόκληρο εκείνο το υλικό των 2.750 τόνων, με συνέπεια το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα και την ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε μέχρι και την Κύπρο, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο, αναφέρει ο κ. Χατζηστυλλής.

Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάγλυφο της γης ώστε να παρεμποδίσει ή να διακόψει εκείνο το κρουστικό ή ωστικό κύμα, όπως λέγεται, και συνεπώς ήταν εύκολο να φτάσει στην Κύπρο.

Για εμάς, ίσως είναι ευτύχημα που δεν βρισκόταν μέσα στο πλοίο ώστε να γίνει η πυροδότηση στη θάλασσα και να προκαλέσει τσουνάμι όπως και στην περίπτωση του 1947 σε έκρηξη στο Τέξας.

Τσουνάμι 4,5 μέτρων

Είχε τότε προκληθεί, εκτός του ωστικού κύματος, τσουνάμι 4,5 μέτρων το οποίο έπληξε ορισμένες περιοχές.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, διερωτήθηκε ωστόσο γιατί οι τυχόν τρομοκράτες να μην πυροδοτούσαν απ’ ευθείας το εκρηκτικό υλικό από το να προκαλέσουν πρώτα την πυρκαγιά.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024