«Πειραγμένα» βίντεο από την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού κυκλοφορούν ήδη σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.

Σε βίντεο που αρχικά είχαν τραβηχτεί από το CNN και από αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, έχει δημιουργηθεί η εικόνα ενός μοβ σύννεφου καπνού, μέσω της τεχνικής του «αρνητικού» στην εικόνα του βίντεο. Επιπλέον, έχει προστεθεί ένα αντικείμενο, το οποίο θυμίζει βαλλιστικό πύραυλο.

Ορισμένες από τις πειραγμένες εικόνες προέρχονται από το προφίλ του συνεργάτη του CNN, Μεσέν Μεκτφέ. Ο Μεκτφέ είχε καταγράψει την έκρηξη καθώς περπατούσε κοντά στο λιμάνι, όπως συνήθιζε να κάνει εκείνη την ώρα της ημέρας.

«Πολλοί άνθρωποι με προσέγγισαν για να μου πουν ότι είναι ψεύτικο», δήλωσε ο Μεκτφέ αναφερόμενος στο «πειραγμένο» βίντεο με τον βαλλιστικό πύραυλο. «Όμως είναι το δικό μου βίντεο, και έχω το αυθεντικό, και ξέρω ότι δε δείχνει κάτι τέτοιο. Όταν με ρωτούν σχετικά, τους το λέω, τους λέω ότι δεν είναι αληθινό».

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν είδα κανένα βαλλιστικό πύραυλο, ούτε άκουσα αεροσκάφος ή drone να πετά από πάνω μου», συμπληρώνει.

Η ομάδα του CNN στο Άμπου Ντάμπι ήταν η πρώτη που εντόπισε το οπτικοακουστικό υλικό και αναγνώρισε αμέσως ότι κάποιος το είχε μοντάρει.

Πλέον, οι ψευδείς εικόνες έχουν αναρτηθεί σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα από το Facebook και το Instagram, μέχρι το Twitter, το YouTube και το TikTok.

Μερικά από τα βίντεο έχουν σημανθεί με την προειδοποίηση «ψευδούς περιεχομένου» του Facebook, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχουν αναρτήσει στα προφίλ τους περισσότεροι από 1.500 χρήστες. Άλλα κυκλοφορούν χωρίς σχετική σήμανση. Μεταξύ τους και ένα, το οποίο έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 8.400 χρήστες.

Όταν το CNN προσέγγισε το άτομο που αναφέρεται ως δημιουργός του ψευδούς βίντεο, εκείνο απάντησε: «Κάποιος πρέπει να με μισεί πάρα πολύ για να βάλει το e-mail μου σε ψεύτικο βίντεο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr