Όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του οργανισμού, καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο άλλες παραμένουν εκτεθειμένες

Προειδοποίηση εξέδωσε ο ΠΟΥ εναντίον του «εθνικισμού στο ζήτημα των εμβολίων», εξηγώντας πως αν οι πλουσιότερες χώρες κρατήσουν τις θεραπείες για τον εαυτό τους, δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα παραμείνουν ασφαλείς σε περίπτωση που τα φτωχότερα κράτη παραμείνουν εκτεθειμένα.

Με τα κρούσματα κοροναϊού σε όλο τον κόσμο να έχουν σπάσει το φράγμα των 19 εκατομμυρίων την Παρασκευή, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των πλουσιότερων χωρών να βοηθήσουν όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από την ασθένεια.

«Ο εθνικισμός στο ζήτημα των εμβολίων δεν είναι θετικός, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Τέντρος στο Aspen Security Forum των ΗΠΑ, μέσω διαδικτύου, από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Προκειμένου ο πλανήτης να αναρρώσει πιο γρήγορα, θα πρέπει να αναρρώσουμε όλοι μαζί, γιατί ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο: Οι οικονομίες μας αλληλοδιαπλέκονται. Κανένα μέρος ή χώρα στον πλανήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο και να ανακάμψει».

«Η καταστροφή από τον κοροναϊό θα μπορούσε να είναι μικρότερη αν οι χώρες που διαθέτουν τα κεφάλαια δεσμεύονταν σε αυτό».

Αρκετές χώρες βρίσκονται σε ανταγωνισμό για το εμβόλιο του κοροναϊού, με την ασθένεια να έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr