Η πανευρωπαϊκή δικτύωση των ελληνικών δήμων είναι μια λύση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το «κανείς μόνος του» είναι μονόδρομος για μια Ευρώπη που δοκιμάζεται από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Για πρώτη φορά λοιπόν ο Δήμος Φυλής κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» και ειδικότερα στο δίκτυο πόλεων «YES -Νεολαία για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!».

Εταίροι από 14 χώρες της ΕΕ

Το έργο περιλαμβάνει εταίρους – δήμους από 14 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά συμμετέχουν 15 εταίροι-δήμοι (Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σερβία, Λιθουανία, Ισπανία, Κοσσυφοπέδιο & Ελλάδα).

Το εγκεκριμένο έργο είναι ένα δίκτυο πόλεων, σχεδιασμένο για τη δημιουργία διαλόγου σχετικά με την έννοια της αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης στην Ευρώπη, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πολιτικών και προγραμμάτων στήριξης σχεδίων αλληλεγγύης και το μέλλον της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, με τον εντοπισμό καινοτόμων εργαλείων που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι 15 εταίροι από 14 διαφορετικά κράτη θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις κατά την Ημέρα της Ευρώπης, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Ημέρα Ψηφιακής Εκπαίδευσης και την Ημέρα Συνεργασίας της ΕΕ.

Ο Δήμος Φυλής συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα

«Με το πρόγραμμα αυτό, ο Δήμος Φυλής αποδεικνύει πως συμμετέχει ενεργά σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και διεκδικεί συνεχώς την λήψη πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικές» ανέφερε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς για τη συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα.

«Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Φυλής κατάφερε να συμμετέχει στην χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος και σίγουρα η εμπειρία αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για ακόμα περισσότερη ενεργή συμμετοχή του Δήμου Φυλής σε μεγαλύτερα προγράμματα στο μέλλον. Περιμένουμε με χαρά να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τις ξένες αποστολές στις 5 Ιουνίου του 2021 στον Δήμο Φυλής» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Κατά τη πρώτη διαδικτυακή συνάντηση της ολομέλειας του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας ZOOM λόγω του COVID-19, συμμετείχε ο αρμόδιος αναπληρωτής δήμαρχος του Δήμου Φυλής Γεώργιος Αντωνόπουλος, καθώς και ο υπεύθυνος έργου, υπάλληλος του Δήμου, Γεώργιος Βέλλης.

Η σύνοδος ολομέλειας ξεκίνησε από τον κ. Michele Sperti, τον δήμαρχο του Δήμου του Miggiano από την Ιταλία, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του Δικτύου Πόλεων, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής του έργου κ. Evangelista Leuzzi, παρουσίασε στους συμμετέχοντες μια γενική επισκόπηση του έργου, υπογραμμίζοντας τους στόχους, τους σκοπούς, τις δραστηριότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο Γεώργιο – αναπληρωτή δήμαρχο Φυλής, εντεταλμένο σχεδιασμού και εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών – το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους νέους να συμβάλουν σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο εξωτερικό στην ΕΕ.

Οι συντονιστές συμφώνησαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 προτού αποφασίσουν εάν η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση θα είναι διαδικτυακή ή αν θα πραγματοποιηθεί πρόσωπο με πρόσωπο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δύο νέοι από το Δήμο Φυλής στην κάθε συνάντηση θα εκπαιδευτούν για να γίνουν «ΕΕΑ» (Ευρωπαίοι Εκφραστές Αλληλεγγύης) για την εξασφάλιση βιωσιμότητας και της μακροπρόθεσμης επίπτωσής της σε κοινοτικό επίπεδο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 148.680 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr