Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Mε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων η επιστροφή Τσιόδρα - Διάγγελμα Μητσοτάκη την Τετάρτη

Κοροναϊός : Mε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων η επιστροφή Τσιόδρα – Διάγγελμα Μητσοτάκη την Τετάρτη

Γιατί κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα - Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ όλα τα μέτρα είναι στο «τραπέζι» για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιστροφή των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα. Και μπορεί κάποιοι να χάρηκαν με την επιστροφή του αγαπημένου δίδυμου που πιστώθηκε την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κοροναϊού, ωστόσο κάθε άλλο παρά καλός οιωνός είναι η επανεμφάνισή του.

Η κατάσταση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα σοβάρη, καθώς τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας κρατούν τα θλιβερά πρωτεία των περισσότερων κρουσμάτων.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο χαρακτηρίζεται κρίσιμο, καθώς πέρα από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης, θα φανούν και οι συνέπειες των συγχρωτισμών των τελευταίων εβδομάδων.

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και εκτός από νέα μέτρα, έφερε και την επάνοδο του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αφενός θέλει να κινητοποιήσει τον κόσμο δείχνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, και αφετέρου να δείξει ένα αρραγές μέτωπο καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικών και λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης με τον κοροναϊό θα τονίσει εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του προς τους πολίτες το πρωί της Τετάρτης.

Τσιόδρας: Οι αιτίες πίσω από τα αυξημένα κρούσματα

«Καμία σύσταση δεν θα πιάσει τόπο αν δεν γίνει αντιληπτό ότι παλεύουμε με πρωτόγνωρη κατάσταση, όχι απλά μια γρίπη». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ξεκίνησε την εισήγησή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην πρώτη εμφάνισή του μετά την τελευταία ενημέρωση της 26ης Μαΐου.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως ο δείκτης R0 βρίσκεται κοντά στο 1, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας γνωρίζει αύξηση των κρουσμάτων, ξεκαθαρίζοντας πως η εμφάνισή του έγινε κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Όπως είπε, οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:

  • Ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων.
  • Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ).
  • Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.

Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα» προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί η χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όπως έγινε στη Γαλλία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις με τα φάρμακα απέναντι στη νόσο Covid-19, μιλώντας μάλιστα για ένα νέο φάρμακο που «μπλοκάρει» τον πολλαπλασιασμό του ιού στους πνεύμονες.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στους νέους. Μιλώντας για τη πτώση στον ηλικιακό μέσο όρο των κρουσμάτων, ο καθηγητής έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, προτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Νέα μέτρα – Δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης

Σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτά είναι:

  • Περιορισμός των μετακινήσεων από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς
    • Από την Τετάρτη θα απαγορεύεται η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.
    • Από τις 16 Αυγούστου οι ταξιδιώτες από την Αλβανία που εισέρχονται από την Κακαβιά θα πρέπει να τελούν 7ήμερη κατ’ οίκον απομόνωση.
    • Μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) έως τις 31 Αυγούστου.
  • Δρομολογούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε πλοία.
  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να ανακοινώνει τον περιορισμό του ωραρίου κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του SMS για τις μετακινήσεις

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS σε περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν την αυξητική τάση και απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων.

«Υπάρχουν πολλά εργαλεία και τα εξετάζουμε βήμα – βήμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα επαναφοράς τους. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε στο R1 τη μετάδοση του ιού, δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση» υποστήριξε.

Επανέλαβε, δε, πως δεν υπάρχει κανένα θέμα για γενικό lockdown.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως «μπορεί να επιστρέψουν τα SMS αν δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν».

Γώγος: Φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή – Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο, και πως χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης R και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Εξήγησε ότι η γρήγορη διασπορά που συνέβη τον τελευταίο καιρό είναι η κόκκινη γραμμή μετά την οποία ξεκινά η μεγάλη ανησυχία.

«Από εδώ και πέρα οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει πρόβλημα. Σημαίνει επιδημία μη ελεγχόμενη. Επομένως πρέπει αυτή τη στιγμή να συγκρατήσουμε τον δείκτη εκεί, με όλα τα μέτρα τα οποία βέβαια έχετε ακούσει», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Εξήγησε ότι πρόβλημα θα είναι να συνεχιστεί μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ή μια σταθερή παραμονή του αριθμού σε τριψήφια νούμερα, αλλά και σε διψήφια νούμερα της τάξης των 70 και πάνω, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

«Τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα», «γι’ αυτό σπεύδουν όλοι τώρα, ακόμη και με τη συμβολική αλλά και ουσιαστική παρουσία του κ. Τσιόδρα μαζί με τον κ. Χαρδαλιά για να μπορέσουμε να το μπλοκάρουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της επιδημίας, είναι ένα είδους «lockdown» στον ιό και όχι lockdown στους πολίτες. Φορώντας δηλαδή μάσκα και πλένοντας τα χέρια, να περνά η φάση των 7 με 10 ημερών που είναι μεταδοτικός ο ιός χωρίς να περάσει στους διπλανούς μας.

Μαγιορκίνης: Είμαστε μια «ανάσα» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Μιλώντας στο MEGA, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η δυναμική του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι πιο κοντά, κάτι που μαρτυρείται από τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, συνηγορεί στην καλή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, χρειάζεται όμως αυξημένη επαγρύπνηση και επιφυλακή.

«Τα κρούσματα στις ΜΕΘ δεν αυξάνονται. Είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή. Είμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν χωράει καμία έκπτωση στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, καθώς αυτά τα μέτρα είναι που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα του ιού. «Δε μας παίρνει να κάνουμε εκπτώσεις στα μέτρα», τόνισε.

Επιπλέον, η τήρηση των μέτρων θα κρίνει αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από εδώ και πέρα, ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε: «η εξάπλωση του ιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα σημεία της υπερμετάδοσης και πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν στοχεύουν εκεί».

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024