Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το καλωσόρισμα των δωρητών και το μεγάλο στοίχημα με το Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης

Το καλωσόρισμα των δωρητών και το μεγάλο στοίχημα με το Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης

Μια τροπολογία ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την υλοποίηση του φιλόδοξου Thess- INTEC, του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη  και της νέας ειδικού σκοπού Α.Ε για την ανάπτυξη του

«Με το παρόν άρθρο κατοχυρώνεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της εταιρείας, όσον αφορά τους μετόχους της. Περαιτέρω, η προτεινόμενη διάταξη, που κατοχυρώνει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα της υπό σύσταση εταιρείας, αυξάνει το κύρος της, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται δωρητές, καθώς γνωρίζουν ότι από τις δωρεές δεν θα υπάρξει ίδιον όφελος μετόχου, αλλά αυτές θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη της ίδιας της εταιρείας και την επίτευξη των σκοπών της».

Το μικρό αυτό απόσπασμα περιλαμβάνεται στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης που συνόδευε τροπολογίες που είχε φέρει στη Βουλή των Ελλήνων το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι τροπολογίες – μεταξύ αυτών και η τροπολογία για σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Thess-INTEC Α.Ε.» για την ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς- πέρασαν και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του νέου νόμου.

Η τροπολογία για την σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού για το Thess- INTEC ήταν ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα για την προώθηση αυτού του φιλόδοξου project. Είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο του 2019 η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε (ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο) και της Εταιρεία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ, στην οποία εξ αρχής δραστήριο ρόλο είχαν επιχειρηματικοί φορείς της πόλης όπως οι  Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων.

Η επόμενη κίνηση ήταν η μεταβίβαση ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών της 17ης Μαΐου 2020 διαβάζουμε: « Πρόκειται για ακίνητο στη περιοχής Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού, εμβαδού περίπου 760 στρεμμάτων». Στο ίδιο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μεταβίβαση «αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στη κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς».

Η τροπολογία για τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της νέας ειδικού σκοπού ΑΕ αλλά και μια σειρά από συναντήσεις & συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εντάσσονται δίχως άλλο στον «κύκλο της ΔΕΘ» και έχουν να κάνουν με τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνάντηση

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 στα γραφεία του Thess INTEC στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με τα στελέχη της υπό ίδρυση Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC (ΕΑΝΕΠ -Thess INTEC AE ).

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον του Υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης των 761 στρ. στην περιοχή της Περαίας που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο στις 30/5/2020 στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία με τη σειρά της θα μεταβιβάσει το δικαίωμα επιφάνειας για 99 έτη στην υπό σύσταση ΕΑΝΕΠ – Thess INTEC AE.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Συντονιστής του Thess INTEC κ. Ν. Ευθυμιάδης, παρουσίασε τις φάσεις ανάπτυξης του έργου, τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του θα έχει το Thess INTEC για την περιοχή,  καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Ο κ. Ευθυμιάδης επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη μετοχική σύνθεση της ΕΑΝΕΠ – Thess INTEC AE και ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει υπογραφεί το καταστατικό της Εταιρίας από τους Μετόχους.

Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Υπουργό ότι στόχος της νέας εταιρίας είναι  μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ανατεθεί η υλοποίηση των μελετών που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης και χαρακτηρισμού του Thess INTEC ως Επιχειρηματικό Πάρκο ειδικού τύπου σύμφωνα με τον Ν.3982/2011.

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κυβέρνησης για το σημαντικό έργο Thess INTEC και δήλωσε ότι η στήριξη της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί και στα επόμενα βήματα. Επίσης, ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στον κ. Πρωθυπουργό και να ενισχυθούν οι προσπάθειες προσέλκυσης νέων επενδύσεων».

Αλλά, ας επιστρέψουμε στη τροπολογία που ήδη είναι ένα από τα άρθρα του νέου νόμου.

[Άρθρο 71

Διατάξεις για τη σύσταση της εταιρείας «ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC Α.Ε.

1.    Προς εκπλήρωση των προβλεπόμενων στο άρθρο 18 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104) και ειδικότερα για την ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, συστήνεται ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Thess-INTEC Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC Α.Ε.» («Εταιρεία»), με έδρα τον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η σύστασή της θα γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο, κατά τις διατάξεις του ν. 4548/2018 (Α΄ 104), το οποίο θα υπογραφεί εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Ο σκοπός της Εταιρείας θα είναι μη κερδοσκοπικός, όσον αφορά τους μετόχους της, καθώς και κοινωφελούς χαρακτήρα, η δε μεταβίβαση των μετοχών της θα λαμβάνει χώρα στην ονομαστική τους αξία.

2.    Η εταιρία λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος, του άρθρου 18 του ν. 4690/2020, του καταστατικού της και συμπληρωματικώς από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών (ν. 4548/2018)].

Η προσοχή σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της νέας ειδικού σκοπού ΑΕ αλλά και στο σκέλος των δωρεών και δωρητών. Το Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης με την ενεργή εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων και επιχειρηματιών είναι από τη φύση του ένα μεγάλο στοίχημα αλλά και μια μεγάλη ευθύνη καθώς είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα έργο μακράς πνοής δημοσίου συμφέροντος.

Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το ρίσκο που αναλαμβάνεται από την πόλη και τους φορείς της αλλά και η αποτελεσματικότητα που πρέπει να επιδειχθεί έτσι ώστε να τελειώσει έγκαιρα το έργο θα χρειασθεί να συνδυαστεί με ένα καθεστώς διαρκούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αυτό το άτυπο ΣΔΙΤ πρέπει να πετύχει και το στοίχημα θα πρέπει να κερδηθεί.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024