Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ρόλο - κλειδί η EBRD στα ΣΔΙΤ

Με ρόλο – κλειδί η EBRD στα ΣΔΙΤ

Γενική πρόβα για τους τρόπους και τα εργαλεία αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναθέτει ειδικό ρόλο συμβούλου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την περαιτέρω προώθηση των έργων που γίνονται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η επιλογή αυτή αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα και σημασία καθώς η κυβέρνηση στρέφει από τώρα την προσοχή της στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά, των πρώτων 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να έχουν μεταφρασθεί σε παραγωγικές επενδύσεις με οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο και σοβαρό αντίκτυπο στους ρυθμούς  ανάπτυξης και το ΑΕΠ και το πιο σημαντικό, να έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα στην τριετία.

Με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιώντας τη υφιστάμενη συμφωνία- πλαίσιο του 2015 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την EBRD δίνει τον ρόλο – κλειδί στην τράπεζα με τα έμπειρα στελέχη προκειμένου να «τρέξει» με νέα δύναμη και ορμή τις διαδικασίες για «εκατοντάδες ΣΔΙΤ» σε όλη τη χώρα – κινητοποιώντας τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και μοχλεύοντας κεφάλαια από παντού – ιδιώτες και θεσμικούς από την Ελλάδα και τη διεθνή αγορά.

Έτσι, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέρασε τροπολογία με την οποία προβλέπονται τα εξής:  «Για την υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να συμβάλλεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όπως διευκρινίζεται αυτό θα γίνεται στο πλαίσιο και με τους όρους της συμφωνίας του 2015 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της EBRD».

Τα χρήματα για τη σύμβαση θα προέρχονται είτε από τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ίδιου υπουργείου.

Σε πρώτη φάση η σύμβαση αυτή θα αφορά το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο η EBRD θα αναλάβει μέσω ενός δικτύου έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών της ελληνικής αγοράς ( νομικοί, μηχανικοί κ.α) να παρακολουθεί την ωρίμανση των έργων ΣΔΙΤ – μια εξελικτική διαδικασία που θα ξεκινά από την υποβολή της πρότασης από τον δημόσιο φορέα (π.χ Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμιο κ.α) μέχρι το άνοιγμα του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία γίνεται ειδική αναφορά στις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των ΣΔΙΤ ( υποδομές- παροχή υπηρεσιών) αλλά και στο καλό όνομα που έχει αποκτηθεί και εδραιωθεί στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης δεν παραλείπουν να σημειώσουν την πρόσφατη διεθνή αναγνώριση που έλαβε η χώρα μας από το Global Infrastructure Hub, φορέα – εξειδικευμένο βραχίονα των G20.  Η διάκριση αφορούσε τον τομέα «καλές διαγωνιστικές διαδικασίες σε έδρα ΣΔΙΤ» όπου η Ελλάδα κατέλαβε την 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024