Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο του κοροναϊού - Η Βρετανία προ-αγόρασε 60 εκατ. δόσεις

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο του κοροναϊού – Η Βρετανία προ-αγόρασε 60 εκατ. δόσεις

Σε περίπτωση που το υποψήφιο εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα διατεθεί πρώτα στη Βρετανία

Η Βρετανία εξασφάλισε 60 εκατ. δόσεις ενός πέμπτου πιθανού εμβολίου για τον κοροναϊό. Έτσι αποκτά πλεονεκτική θέση στον αγώνα δρόμου για την έγκαιρη πρόσβαση στο εμβόλιο για τον κοροναϊό, έχοντας προ-αγοράσει συνολικά 250 εκατ. δόσεις.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το εμβόλιο έχει οδηγήσει σε δεκάδες επικρίσεις από ειδικούς που προειδοποιούν ότι ο εθνικισμός στο συγκεκριμένο ζήτημα αφήνει εκτεθειμένους εκατομμύρια πολίτες φτωχότερων χωρών. Μέχρι στιγμής, η Βρετανία, η ΗΠΑ και η ΕΕ είναι εκείνες που έχουν κινηθεί δραστικά για να εξασφαλίσουν προμήθειες για τον εαυτό τους. Οι πλουσιότερες χώρες έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να τζογάρουν, υπογράφοντας συμφωνίες για εμβόλια που δεν είναι βέβαιο ότι θα κριθούν αποτελεσματικά.

Οι βρετανικές συμφωνίες

Η τελευταία συμφωνία που υπέγραψε η Βρετανία αφορά 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της βρετανικής φαρμακευτικής GlaxoSmithKline (GSK) και της γαλλικής εταιρείας Sanofi Pasteur, με την οποία συνεργάζεται για την ανάπτυξή του. Ήδη έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca, καθώς επίσης και για 90 εκατ. δόσεις δύο άλλων εμβολίων.

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να εμβολιάζει ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως δήλωσε το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Σε πρώιμο στάδιο το εμβόλιο

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της GSK και της Sanofi σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ το τρίτο στάδιο των δοκιμών αναμένεται τον Δεκέμβριο. Οι διαδικασίες ανάπτυξης του εμβολίου δεν έχουν προχωρήσει τόσο όσο εκείνου που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο δοκιμάζεται ήδη μαζικά σε ανθρώπους στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την Ευρώπη.

Τα υποψήφια εμβόλια κοροναϊού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν αδρά σε τέσσερις ομάδες, βάσει των τεχνολογιών στις οποίες βασίζονται. Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης είναι να αγοράσει όσα περισσότερα μπορεί από κάθε κατηγορία, όπως εξήγησε η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα εμβόλια.

Ένα τζογάρισμα που θα κρίνει πολλά

Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι πιθανό να χάσει τα χρήματα που επενδύει σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν όλα κριθούν αποτελεσματικά «θα είμαστε ο προμηθευτής εμβολίων του πλανήτη», εξήγησε η Μπίνγκχαμ, «όμως κατά πάσα πιθανότητα τα περισσότερα θα αποτύχουν». Η πρόθεσή τους είναι να προ-αγοράσουν έως και 12 εμβόλια.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στους πολίτες τους στα πρώτα εμβόλια που θα αποδειχθούν αποτελεσματικά. Η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» συνεπάγεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να πουλήσουν εμβόλια σε άλλες χώρες πριν καλύψουν τις ανάγκες των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η Moderna, μια εταιρεία που εδράζεται στη Μασαχουσέτη, είναι εκείνη με τα πιο υποσχόμενα αποτελέσματα από τις δοκιμές, οι οποίες τώρα περνούν στην τρίτη και τελική φάση τους.

Η ΕΕ συνεργάζεται για την αγορά εμβολίων που δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Η κομισιόν έχει κλείσει συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και σκοπεύει να επενδύσει τουλάχιστον σε πέντε ακόμη.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024