Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τι προβλέπει η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων κατ’ εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, βάζοντας τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ότι η εν λόγω απόφαση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, και όχι μόνο όσους προσέφυγαν. Πρόκειται δηλαδή για ρύθμιση οριζόντια.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

«Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, θα δοθούν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Τα αναδρομικά αφορούν τις κύριες συντάξεις τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, επηρεάζοντας συνολικά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Ωστόσο το γεγονός ότι τα αναδρομικά αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη – δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές – προκάλεσε κόντρα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «κούρεμα» της δικαστικής απόφασης εις βάρος των συνταξιούχων.

«Η δαπάνη (σ.σ. για τα αναδρομικά) αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οφείλουμε να κρατάμε δημοσιονομικές ισορροπίες, να εξετάζουμε τη βιωσιμότητα του κράτους και να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες» επεσήμανε, σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης, «κλείνοντας» το παράθυρο για περαιτέρω παροχές ή ελαφρύνσεις εντός του 2020.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα και επικουρικές συντάξεις» εκτίμησε, διευκρινίζοντας ότι η επιλογή για εφάπαξ ποσό αποτελεί πολιτική επιλογή.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους συνταξιούχους να εκτιμήσουν αυτή την απόφαση, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Επίσης υπογράμμισε πως «οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία αναφέρει ότι τα ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11/06/2015 μέχρι και τη δημοσίευση του ν. 4389/2016΄, καταβάλλονται άτοκα στους συνταξιούχους.

Ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ και θα δοθούν στους συνταξιούχους εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση της τροπολογίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται «εφάπαξ δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 900 εκατ. ευρώ περίπου, από την άτοκη καταβολή ποσών, που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα».

Αναφέρεται επίσης, ότι με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων και των οργανισμών κοινής ασφάλισης, «για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11/06/2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012».

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024