Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ  και πρώην υπουργού Οικονομικών για την προστασία α' κατοικίας.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ  και πρώην υπουργού Οικονομικών για την προστασία α’ κατοικίας.

Το φιτίλι άναψε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την μη επαρκή προστασία των δανειοληπτών, ήταν που συμφώνησε με τους δανειστές τη λήξη του καθεστώτος προστασίας α’ κατοικίας στο τέλος του 2019. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε στην αγγλική και τη σχετική παράγραφο της συμφωνίας.

Το δεύτερο καρφί του πρωθυπουργού ήταν ότι στην «εκπρόθεσμη» -όπως τόνισε- τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α΄κατοικίας δεν υπάρχει η υπογραφή του κ. Τσακαλώτου.

«Έχω μία ερώτηση για εσάς. Μου κάνει εντύπωση ότι η τροπολογία που καταθέσατε δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Εικάζω ότι είναι συνειδητή επιλογή διότι ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει σε τι έχει δεσμευτεί και ότι το Απρίλιο του 2019 προσυπέγραψε τα συμπεράσματα του Eurogroup. Εσείς είχατε δεσμευτεί ότι το σχήμα αυτό θα λήξει στο τέλος του 2019. Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος για αυτό δεν έχει προσθέσει την υπογραφή του» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος πήρε αμέσως τον λόγο για να επιπλήξει τον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι διαβάζει επιλεκτικά την συμφωνία. Μάλιστα με τέλεια προφορά στην αγγλική – γεγονός που αναγνώρισε στη συνέχεια και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα- ο κ. Τσακαλώτος διάβασε την σχετική παράγραφο που αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν συμφώνησε ότι από το τέλος του 2019 και έπειτα δεν θα υπάρχει προστασία α’ κατοικίας.

Λίγο αργότερα στον καυγά μπήκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο για όψιμο ενδιαφέρον για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και ότι είχε ταχθεί υπερ των πλειστηριασμών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σταϊκούρα ο κ. Τσακαλώτος διαμαρτυρόταν αλλά δεν ακουγόταν τι έλεγε.

Έτσι ο πόλεμος των δύο «τσάρων» της οικονομίας συνεχίστηκε με αναρτήσεις και ανακοινώσεις με τον κ. Τσακαλώτο να χαρακτηρίζει τον κ. Σταϊκούρα «υπουργό των πλειστηριασμών» και τον υπουργό Οικονομικών να του επιστρέφει τον χαρακτηρισμό.

Πάντως κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας άσκησε και το ΚΙΝΑΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρει ότι «για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στην Ελλάδα, δεν θα δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε θα υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας – κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο και των τραπεζών και των δανειστών.»

» Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε την αναστολή πλειστηριασμών (όπως είχε προαναγγείλει από το Φεβρουάριο ο κ. Γεωργιάδης) για να πάρει ως αντάλλαγμα, στην τελευταία αξιολόγηση, από τους θεσμούς, την έγκριση της επιστροφής και την αξιοποίηση των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μια πρόταση που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ και συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, και τώρα φέρνει ένα νομοσχέδιο «που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Η κυβέρνηση έχει όμως πλέον όλη την πολιτική ευθύνη για όσα εκτυλιχτούν από τον Οκτώβριο με τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματιστεί».

Ειδικά για το πρόγραμμα «Γέφυρα», είπε πως είναι «αντίδωρο στους πλειστηριασμούς και την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» καθώς «όχι μόνο εξαιρεί περιπτώσεις όπως οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες της Ηλείας και των άλλων πυρόπληκτων νομών, αλλά η κυβέρνηση παραδίδει τους δανειολήπτες χωρίς καμία προστασία στα funds και τις τράπεζες, για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους».

Ο πόλεμος στην Βουλή

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην Ολομέλεια. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Καμία υποχρέωση δεν αναλάβαμε να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μόνη υποχρέωση που αναλάβαμε ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα οριστικό σχέδιο. Πόσο μάλλον που μετά τον Covid 19 έχουμε μια νέα στρατιά φτωχών, επιχειρήσεων υπερχρεωμένων που και αυτή τη δέσμευση να μην είχαμε αναλάβει, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, και αυτό είναι άποψη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Απορώ, με το όψιμο ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα. Αφήστε δε για τους πλειστηριασμούς. Εσείς δεν είστε αυτός που δηλώσατε το 2017 ότι «οι πλειστηριασμοί είναι καλοί, για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους; Τον ενημερώσατε τον κ. Τσίπρα; Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών και κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση;», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Καταθέτω τη δήλωσή σας για το πόσο φανατικά υπέρμαχος είστε για τους πλειστηριασμούς, για τις τράπεζες, για κοινωνικούς λόγους και αναπτυξιακούς. Θα καταθέσω και άλλα γιατί μάλλον δεν θυμάστε τι έχετε υπογράψει. Καταθέτω το δικό σας νόμο που υπογράφετε την 1/4/2019. Καμία αναφορά σε όσα λέτε. Βλέπουμε όμως δέσμευση για 31.12.2019 να κλείσει το σχήμα. Θα καταθέσω την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 3/4/2019.»

» Η ΕΕ έχει συμφωνημένα κείμενα μαζί σας. Λέει ότι οι αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν έως 31.12.2019, ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η υποβολή στοιχείων, κατά τη λήξη ισχύος του καθεστώτος, για την παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2019, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.»

» Καμία αναφορά δεν γινόταν τότε σε επόμενο σχήμα. Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Καταθέτω άλλο έγγραφο Ιούνιου του 2019 που επίσης αναφέρει ότι το σχήμα τελειώνει με το τέλος του 2019».

«Το συμπέρασμα είναι», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ότι «το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το καταργήσατε με την υπογραφή σας από τον Φεβρουάριο του 2019 και κάνατε ένα σχήμα προστασίας πρώτης κατοικίας, για συγκεκριμένη περίμετρο, μόνο για όσους ήταν «κόκκινοι» μέχρι 31.12.2018 και για συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια […] Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών, «που τον Δεκέμβριο του 2018 κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ο πόλεμος των ανακοινώσεων

Ο κ. Τσακαλώτος που δεν ξαναπήρε τον λόγο στη Βουλή μετά την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, απάντησε αρχικά μέσω ανακοίνωσης στην οποία εξήγησε αναλυτικά τα όσα υποστήριξε στη Βουλή.

«Ο κ. Μητσοτάκης με κατηγόρησε σήμερα στη βουλή ψευδώς ότι έχω δεσμευτεί σε κατάργηση της πρώτης κατοικίας. Και το έκανε διαβάζοντας αποσπασματικά κείμενο του Eurogroup, εμπνευσμένος από τις χειρότερες στιγμές της μονταζιέρας του κ. Μουρούτη. Όπως αποσπασματικά διάβασε στην συνέχεια και ο κ. Σταϊκούρας κομμάτια από διάφορες παλιότερες τοποθετήσεις μου. Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, παραθέτω τι έλεγαν τα κείμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας επί ημερών μας και επί ημερών τους:

Ιούνιος 2019 – Προστασία πρώτης κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους προσεχείς μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας. [σημ. πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους]» σελ. 45.

Καμία δέσμευση για κατάργηση της προστασίας ξεκάθαρη δέσμευση για ολιστικό πλαίσιο. Άρα η δικιά μας παρέμβαση ήταν μια πραγματική γέφυρα όπου στην άλλη όχθη του ποταμού θα συνέχιζε να υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας.

Νοέμβριος 2019- Προστασία πρώτης κατοικίας με ΝΔ: «Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα διασφαλίζεται η ελεύθερη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, (σημ. εννοεί πλειστηριασμούς) συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.» σελ. 20-21

Μάιος 2020 -Προστασία πρώτης κατοικίας με ακόμη περισσότερη ΝΔ: «Το σχέδιο κώδικα περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο του μισθωμένου ακινήτου.» σελ. 111 (Δηλαδή κάποιοι θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για το πρώην σπίτι τους).

Τούτων δοθέντων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών από το 2010 και μετά που δικαιούται να έχει τον τίτλο «Ο Υπουργός των Πλειστηριασμών».

Γιατί άλλο οι πλειστηριασμοί γενικά και άλλο οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και σπιτιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε για το ζήτημα ανάρτηση και στο facebook:

Ο κ. Σταϊκούρας εκτός από μια ακατανόητη εμπάθεια, παρουσιάζει μία εξαιρετική αδυναμία να απαντάει εντός θέματος και στο…

Δημοσιεύτηκε από Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Σταϊκούρας: Ο τίτλος του υπουργού πλειστηριασμών ανήκει στον κ. Τσακαλώτο

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Σταϊκούρα.

«Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να «δοξαστεί» κρυπτόμενος. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, το συνηθίζει. Αντί να συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της προστασίας της Α΄ κατοικίας, στην οποία κατέθεσα στοιχεία, πίνακες και συνοδευτικά έγγραφα, πολλά εκ των οποίων με την υπογραφή του ως Υπουργού Οικονομικών, προτίμησε να αποχωρήσει. Και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μέσω του Facebook.»

» Ο κ. Τσακαλώτος, από την «κρύπτη» του, με χαρακτήρισε »Υπουργό των πλειστηριασμών». Λυπάμαι, αλλά δεν τολμώ να του αμφισβητήσω τίτλο που δικαιωματικά τον κατέχει. Και αυτό αφού:

1ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που κατήργησε την προστασία της Α΄ κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019, με τον Νόμο 4346/2015;

2ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017 ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»;

3ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που επί των ημερών της Υπουργίας του πραγματοποιήθηκαν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;»

«Είναι φανερό ότι ο κ. Τσακαλώτος, με τα πεπραγμένα του ως Υπουργός, υπήρξε όχι μόνο ο Υπουργός των πλειστηριασμών, αλλά και της άρσης της προστασίας της Α΄ κατοικίας, των φόρων, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των κατασχέσεων. Γι’ αυτό, κ. Τσακαλώτο, κρείττον το σιγάν του λαλείν» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr