Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Σε αυτό το νησί ήρθαν σε επαφή με κρούσματα αλλά δεν κόλλησε κανείς

Κοροναϊός: Σε αυτό το νησί ήρθαν σε επαφή με κρούσματα αλλά δεν κόλλησε κανείς

Καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη, ένα μικρό ιταλικό νησί εξακολουθεί να αντιστέκεται

Καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη, ένα μικρό ιταλικό νησί εξακολουθεί να αντιστέκεται.

Ο λόγος για το νησί Τζίλιο στην Ιταλία όπου δεν έχει εντοπιστεί σχεδόν κανένα κρούσμα μεταξύ των 800 κατοίκων του, αν και ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί με ταχύτητα αστραπής στις συνθήκες των στενών δρόμων και των πυκνοκατοικημένων σπιτιών όπου οι κάτοικοι βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, σημειώνει το Associated Press.

Τα εισαγόμενα κρούσματα στο νησί

Το πρώτο γνωστό κρούσμα κοροναϊού στο Τζίλιο ήταν ένας 60χρονος άντρας που έφτασε στις 18 Φεβρουαρίου – λίγες μέρες μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στη βόρεια Ιταλία. «Ο άντρας ήρθε στο Τζίλιο για την κηδεία ενός συγγενή του και έβηχε διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Ο άντρας επέστρεψε με το πλοίο την ίδια μέρα προς την ηπειρωτική χώρα και πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα σε νοσοκομείο» ανέφερε η γιατρός.

Υπήρξαν μερικά ακόμα περιστατικά ασθενών στο Τζίλιο, ωστόσο όλοι οι ασθενείς είχαν φτάσει στο νησί από την ηπειρωτική χώρα. Στις 5 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν το εθνικό lockdown, τρεις ακόμη επισκέπτες ήταν θετικοί στον κοροναϊό. Ένας από αυτούς ήταν ένας Γερμανός από τη βόρεια Ιταλία, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας της Ευρώπης. Ο εν λόγω άνδρας ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός για αρκετές ημέρες, αφότου αφίχθη στο νησί. Επειτα από μια εβδομάδα, λόγω επίμονου βήχα, έκανε τεστ και βγήκε θετικός. Το επόμενο διάστημα απομονώθηκε σε ένα σπίτι στο νησί. Υπήρχε ακόμη ένα γνωστό κρούσμα ενός επισκέπτη από την Αυστραλία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την άρση του lockdown στις αρχές Ιουνίου, όταν και έφτασαν στο νησί τουρίστες από όλη την Ιταλία κανένα άλλο κρούσμα, όμως δεν έχει εμφανιστεί στο Τζίλιο.

Τι λένε ειδικοί

Ο μοναδικός γιατρός του νησιού εδώ και 40 χρόνια, ο Αρμάντο Σιαφίνο, μίλησε για την ανησυχία του στο ενδεχόμενο τοπικής επιδημίας.

«Όποτε κάποιος έχει μια συνηθισμένη παιδική ασθένεια, όπως η οστρακιά, η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά μέσα σε λίγες μέρες σχεδόν όλοι μολύνονται στο Τζίλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Σιαφίνο.

Βλέποντας την κατάσταση η Πάολα Μούτι, ερευνητής για τον καρκίνο του μαστού στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου είναι καθηγήτρια επιδημιολογίας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μελέτη για να δει τα πράγματα με περισσότερη λεπτομέρεια.

Στο νησί στάλθηκαν τεστ ώστε να δουν αν τελικά ο πληθυσμός έχει αντισώματα. Από τους περίπου 800 κατοίκους, οι 723 έκαναν το τεστ εθελοντικά. Αποδείχθηκε τελικά ότι μόνο ένα άτομο είχε αντισώματα.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η ερευνήτρια πιστεύει ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εκτεθεί επαρκώς στον κοροναϊό ώστε να υπάρξει μαζική μόλυνση.

Αυτή η πιθανότητα προβάλλεται επίσης από τον Μάσιμο Αντρεόνι, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών σε νοσοκομείο της Ρώμης, ο οποίος πιστεύει ότι ορισμένοι ασθενείς είναι απλά λιγότερο ικανοί να εξαπλώσουν την ασθένεια. Ωστόσο, οι λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είναι σαφείς.

Ο ρόλος της τύχης τονίστηκε επίσης από τον Ντάνιελ Άλτμαν, καθηγητή ανοσολογίας στο Λονδίνο.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024