Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μπορεί να κολλήσει από τη μητέρα στο νεογέννητο;

Κοροναϊός : Μπορεί να κολλήσει από τη μητέρα στο νεογέννητο;

Νέα έρευνα διαλευκαίνει ένα ζήτημα που προκαλεί αγωνία σε αμέτρητες νέες μητέρες

Οι μητέρες που πάσχουν από κοροναϊό έχουν ελάχιστες πιθανότητες να τον μεταδώσουν στα νεογέννητα μωρά τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούν τα προληπτικά μέτρα, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα.

Τι έδειξε η μελέτη

Μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε σε 120 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπασχαν από τον ιό στη Νέα Υόρκη δεν εντόπισε κανένα περιστατικό μετάδοσης κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά ούτε και μετά από δύο εβδομάδες θηλασμού και άμεσης επαφής με γυμνό δέρμα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health. Όλα τα μωρά επιτρεπόταν να μοιραστούν το δωμάτιό τους με τις μητέρες τους και να θηλάζουν με τον όρο ότι οι γυναίκες θα φορούσαν χειρουργικές μάσκες και θα ακολουθούσαν τους κανόνες συχνού πλυσίματος των χεριών και του στήθους τους.

Μεγαλύτερες μελέτες είναι αναγκαίες προκειμένου να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος του κινδύνου μετάδοσης, όμως τα τελευταία ευρήματα μπορούν να «καθησυχάσουν σε κάποιο βαθμό» τις νέες μητέρες, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα συνάδουν με τις προτάσεις του ΠΟΥ και του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Βρετανίας ότι ο θηλασμός και η παρουσία του μωρού στο ίδιο δωμάτιο μπορούν να είναι ασφαλή αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Μόνος όρος η τήρηση των μέτρων

«Γνωρίζουμε ότι η άμεση δερματική επαφή και ο θηλασμός είναι σημαντικά τόσο για τη σύνδεση της μητέρας με το παιδί, όσο και για την υγεία του παιδιού στο μέλλον», σημειώνει η Πατρίσια ΝτεΛαΜόρα, γιατρός στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο New York Presbyterian Komansky και επικεφαλής της μελέτης, μιλώντας στο Bloomberg. «Τα ευρήματά μας προτείνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες φορείς κοροναϊού είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα πλεονεκτήματα, φτάνει να ακολουθούνται μέτρα ελέγχου της λοίμωξης».

Τα 120 μωρά γεννήθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 17 Μαΐου. Όλα τους υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κοροναϊό μέσα στις πρώτες 24 ώρες από τη γέννησή τους. 79 εξ αυτών εξετάστηκαν και πάλι μετά από πέντε με επτά ημέρες, ενώ άλλα 72 υποβλήθηκαν σε επιπλέον τεστ μετά από δύο εβδομάδες. Κανένα δεν βγήκε θετικό, ενώ κανένα από τα μωρά δεν παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης.

Πηγή: www.bloomberg.com

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024