Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Σοφία : Ο Ερντογάν και πλήθος κόσμου προσεύχονται στο σύμβολο της Ορθοδοξίας

Αγία Σοφία : Ο Ερντογάν και πλήθος κόσμου προσεύχονται στο σύμβολο της Ορθοδοξίας

Ξεκίνησε η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, παρουσία του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Αγία Σοφία, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Φορώντας μάσκα και συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας ο Ερντογάν και  οι υψηλόβαθμοι υπουργοί του, δίνουν το παρών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο τη μετατροπή σε τζαμί,  του ανυπέρβλητου βυζαντινού ναού και μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δείτε τι συμβαίνει στην Αγία Σοφία

Ο Ερντογάν με ύφος σουλτάνου μπήκε στην Αγία Σοφία που πλέον είναι στρωμένη με τιρκουάζ χαλιά πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne geldi

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος τιρκουάζ, ενώ κουρτίνες καλύπτουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές  κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Πλήθος ανθρώπων, προερχόμενων από διάφορες χώρες του ισλαμικού κόσμου, έχει μαζευτεί έξω και μέσα στο ναό προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη προσευχή της Παρασκευής.

Την προσευχή τελεί ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών.

Κοσμοσυρροή στο σόου του Ερντογάν

Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγιά Σοφιά από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή. Πλέον οι πιστοί εκτείνονται στην παραλιακή λεωφόρο της Κωσταντινούπολης και δρακόντεια είναι όχι μόνο τα υγειονομικά αλλά ιδίως τα αστυνομικά.

Γιγαντο-oθόνες και μεγάφωνα έχουν τοποθετηθεί έξω από τον χώρο, ωστε το συγκεντρωμένο πλήθος να μπορεί να παρακολουθεί την τελετή.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Οι γύρω δρόμοι είναι από χθες βράδυ κλειστοί για την κυκλοφορία ενώ σε αιφνίδια επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το πρωί της Παρασκευής έγινε ο έλεγχος της μικροφωνικής ώστε η προσευχή να ακούγεται σε μεγάλη απόσταση ενώ σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «το γεγονός του αιώνα».

Μόλις οι πύλες του ναού άνοιξαν, στις 10 το πρωί, εκατοντάδες έτρεξαν για να εξασφαλίσουν θέση στο προκλητικό θρησκευτικό και πολιτικό show του Ερντογάν.

Οι πιστοί έχουν μαζί τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά του κοροναϊού.

Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου

Η 24η Ιουλίου, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την τέλεση της πρώτης, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.

Τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Οσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς», είχε πει ο Ερντογάν.

Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ μια μεγάλη προσφορά για τον ελληνισμό.

Αγία Σοφία

Παγκόσμιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Σπάνιο εικονογραφικό υλικό, αρχιτεκτονική και ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζουν τη Μεγάλη Εκκλησία του Γένους.

Το οικουμενικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό μνημείο σε μία μοναδική έκδοση

Η Μεγάλη Εκκλησία του Γένους των Ελλήνων, η Αγία Σοφία. ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του κόσμου, ένα πραγματικό θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και ένα σύμβολο για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εγινε το μέγιστο θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο ένα οικουμενικό σύμβολο. Εκεί ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει συμφορές και θα αποθεώσει νέους αυτοκράτορες.
Ως μουσείο άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και στις 6 Δεκεμβρίου 1985 ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024