Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Σοφία : Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την φιέστα του Ερντογάν

Αγία Σοφία : Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την φιέστα του Ερντογάν

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλώντας τη συγκίνηση της διεθνούς κοινής γνώμης

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλώντας τη συγκίνηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το ένα μετά το άλλο όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση το σόου που έδωσε ο Ερντογάν, μετατρέποντας σε τζαμί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.

Το BBC ανά τακτά χρονικά διαστήματα διέκοπτε το πρόγραμμα του για να μεταδώσει ζωντανά την προκλητική φιέστα που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζοντας ότι έχει αποσπάσει το αποκλειστικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Η σκληρή κριτική σε μία τέτοια απόφαση δεν έρχεται μόνο από το χώρο της πολιτικής και του πνεύματος, αλλά και από απλούς πολίτες.

Η γερμανική DW αναζητά την αντίδραση της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στο πρόσωπο του τουριστικού οδηγού Γιάννη Κουρτέσογλου.

«Αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Ερντογάν. Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα» γράφει η Berliner Zeitung. «Ο Ερντογάν που παλαιότερα θεωρούνταν πραγματιστής συμπεριφέρεται πλέον σαν στριμωγμένη τίγρη: είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί. Θα πρέπει να του δείξει τα όριά του. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια προειδοποίηση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να ακούσει» προσθέτει.

«Ο Ερντογάν χάνει συνεχώς υποστήριξη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές. Με τα ταχυδακτυλουργικά του σε ένα από τα πιο διάσημα κτίσματα στον κόσμο αποσπά την προσοχή των Τούρκων, υποβάλλει την εικόνα της χώρας τους ως μιας νέας ισλαμικής υπερδύναμης και ταυτόχρονα τους δημιουργεί αίσθημα ανάτασης σε σχέση με την ισλαμική ταυτότητα» σημειώνει ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, Tomas Avenarius. σημειώνοντας πάντως: «Σε τελική ανάλυση, το εκλογικό σώμα δεν επιλέγει την κυβέρνηση, η οποία βαυκαλίζεται για το εθνικό ανάστημα, αλλά εκείνη που γεμίζει το πιάτο».

Για «εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, σημειώνοντας ότι o Τούρκος πρόεδρος τιμά την φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του. «Για πολλούς άλλους Τούρκους όμως, ειδικώς της κοσμικής Τουρκίας, το σόου του Ερντογάν μάλλον δεν λέει τίποτα. Αυτοί διερωτώνται περισσότερο γιατί δεν αξιοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την κρίση του κορωνοϊού ή την παραπαίουσα τουρκική οικονομία» σημειώνεται.

Ακόμα, τον πραγματικό λόγο που ο Ερντογάν αποφάσισε τώρα τη μετατροπή ανέλυσε ο ειδικός αναλυτής διεθνών θεμάτων του France 24, σημειώνοντας ότι η Αγία Σοφία «για πολλούς ήταν ένα πολυπολιτισμικό σύμβολο, μία γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τώρα την τοποθετεί στο κέντρο ενός σκληρού πολέμου των πολιτισμών».

Μεγάλο ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ για την Αγία Σοφία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ για την Αγία Σοφία, τα οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόβαλαν εικόνες από την Αγία Σοφία, ενώ έδειχναν και πώς ηχούν οι καμπάνες πένθιμα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίων, σε τηλεοπτική συνέντευξη τόνισε ότι «η Αγία Σοφία για εμάς τους ορθοδόξους θα είναι ο ναός της σοφίας του Θεού». Ο ίδιος τόνισε ότι στην Τουρκία υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τους αλλόθρησκους, καθώς και ότι μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά δεν πρέπει να πέφτουν θύματα στην εκάστοτε πολιτική συγκυρία.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024