Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο Μητσοτάκης τον Πούτιν

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο Μητσοτάκης τον Πούτιν

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Η επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν λαμβάνει χώρα εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και την έκδοση της προκλητικής τουρκικής Navtex για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Καστελλόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου εν όψει και της αυριανής επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Μάσλοβ: Αυτονόητα πράγματα η υφαλοκρηπίδα των νησιών

Για το ζήτημα των χωρικών υδάτων και του διεθνούς δικαίου είχε προσφάτως μιλήσει και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ΑΜΠΕ.

«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά.

Εντωμεταξύ, η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, είναι μέρος της Συνθήκης, την εφαρμόζει πιστά και την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών» είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων.

«Ταυτόχρονα δεν νομίζω ότι οι τρίτες χώρες μπορούν να επιβάλουν τον εαυτό τους ως “διαμεσολαβητές” στο εν λόγω ζήτημα χωρίς την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, είτε να εμπλέκονται εν απουσία της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για τη δίκαια επίλυση τέτοιων προβλημάτων προβλέπονται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες και ανάλογοι μηχανισμοί» είχε προσθέσει.

«Όσο σ’ αυτό το ζήτημα, τόσο και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου πάντα κάνουμε έμφαση στην ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και στην επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα» είχε καταλήξει.

Η αντίδραση της Αθήνας

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Παραμένει στην Αττάλεια το Oruc Reis

Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX, η οποία δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Έπειτα από ένα 24ωρο «θρίλερ», όπου υπήρχαν φήμες ακόμα και για ένοπλη σύγκρουση, το διπλωματικό μπαράζ από την ελληνική πλευρά, καθώς και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε διαδοχικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτρεψαν τα χειρότερα.

Μπορεί να πέφτουν οι τόνοι χάρη στη γερμανική παρέμβαση, παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο, Πέμπτη, τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024