Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα - Σε αυλές σπιτιών οι φλόγες στις Κεχριές

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα – Σε αυλές σπιτιών οι φλόγες στις Κεχριές

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Πελοπόννησος, καθώς φωτιές μαίνονται σε Κεχριές Κορίνθου, Μαθία Μεσσηνίας και Αρχαία Ολυμπία. Την ίδια ώρα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στους Λοκρούς Φθιώτιδας και στο Ρέθυμνο.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Πελοπόννησος, καθώς φωτιές μαίνονται σε Κεχριές Κορίνθου, Μαθία Μεσσηνίας και Αρχαία Ολυμπία. Την ίδια ώρα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στους Λοκρούς Φθιώτιδας και στο Ρέθυμνο.

Tέλος, για δεύτερη μέρα μαίνεται η πυρκαγιά στα βουνά της Θερμής στη Λέσβο, αν και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και οι φλόγες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Με τους άνεμους να πνέουν ισχυροί, το έργο της Πυροσβεστικής σε όλα τα πύρινα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Κοντά σε σπίτια η φωτιά στις Κεχριές

Ανεξέλεγκτη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Κεχριές της Κορίνθου.

Στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και η πυρκαγιά φαίνεται να κατευθύνεται προς τα Αθίκια Κορινθίας.

Η φωτιά παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς η ισχύς των ανέμων – που ανά διαστήματα φθάνει έως και τα επτά μποφόρ – ενισχύει την εξάπλωση της, ενώ κινείται απειλητικά προς κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν καταγραφεί ακόμα ζημιές, αλλά οι φλόγες είναι πολύ κοντά σε σπίτια και ενίοτε έχουν μπει και σε αυλές σπιτιών.

Η ΔΕΗ διέκοψε το ρεύμα μεταξύ Λιοσίων και Κιάτου.

Στο σημείο ο Νίκος Χαρδαλιάς

Επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στις Κεχριές είναι ο διοικητής της Περιφέρειας Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, ενώ στην Κορινθία βρίσκεται ήδη ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ μεταβαίνουν εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον κλαδάρχη επιχειρήσεων ΠΣ υποστράτηγο Γ. Πουρνάρα.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 26 οχήματα, μαζί με στελέχη και οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εθελοντές και υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση

Ήδη τρεις οικισμοί και μία κατασκήνωση, που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, έχουν εκκενωθεί. Οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι και Ζίμενς έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και δικά τους μέσα, σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή.

Επίσης, σε ασφαλές μέρος έχουν μεταφερθεί και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή.

Πυρκαγιά στη Μαθία Μεσσηνίας: Εκκενώθηκε οικισμός

Μαίνεται η φωτιά σε αγροτοδασική στη Μαθία Μεσσηνίας (βόρεια του Πεταλιδίου) με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή, ενώ το έργο των πυροσβεστών είναι δύσκολο καθώς φυσάει δυνατός άνεμος με κατεύθυνση προς την κατοικημένη περιοχή.

Αν και η φωτιά είναι ακόμα μακριά από το χωριό της Μαθίας, αυτό εκκενώθηκε προληπτικά με εντολή της Πολιτικής προστασίας η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, όπως μεταδίδει το messinialive. Η ατμόσφαιρα στο χωριό είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών.

Στο σημείο βρίσκονται 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Παράλληλα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης βρίσκονται στην περιοχή και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πύρινο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Λασιώνος της Αρχαίας Ολυμπίας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 34 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι πάνω σε βουνό και δεν απειλεί σπίτια.

Καίγεται δασική έκταση στους Λοκρούς Φθιώτιδας

Συνολικά 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος του Σώματος, επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3.30 σε δασική έκταση στους Λοκρούς Φθιώτιδας.

Εντολή για ρίψεις νερού έχει δοθεί σε δύο αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι περίπου πριν μία εβδομάδα είχε ξεσπάσει φωτιά σε αγροτική και δασική έκταση στον Θεολόγο στην ίδια περιοχή.

Πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Την ίδια ώρα, φωτιά έχει ξεσπάσει και σε χορτολιβαδική έκταση στο Δαμνόνι του Πλακιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική, με 24 πυροσβέστες με 13 οχήματα – μεταξύ των οποίων 10 υδροφόρες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και μια υδροφόρα της Περιφέρειας – δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο που κάνει ρίψεις.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει και εθελοντές κάτοικοι οι οποίοι συνδράμουν με κάθε μέσο στην κατάσβεση της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretapost, υπήρχαν δύο διαφορετικές εστίες, η μία έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ η δεύτερη, που έχει ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο όπου είναι το βουνό, απέναντι από το ξενοδοχείο «ΚΑΛΥΨΩ», βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η βλάστηση στην περιοχή είναι χαμηλή, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την κατάσβεση της φωτιάς, παρά το γεγονός ότι σήμερα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στα βουνά της Θέρμης στην ανατολική Λέσβο, σύμφωνα με το lesvospost.

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις, από το μεσημέρι της Τρίτης η πυρκαγιά έχει κατακάψει δασικές εκτάσεις και ελαιοκτήματα.

Ο Πυροσβεστικής Διοίκησης Β. Αιγαίου, αντιπύραρχος, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος δήλωσε στην ιστοσελίδα stonisi ότι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σε συνδυασμό με τους υψηλούς δείκτες κινδύνου για πυρκαγιά μέχρι την Παρασκευή, είναι οι αιτίες για τις οποίες ο ίδιος, κρατώντας μικρό καλάθι, δεν μπορεί να μπει ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα την παρακολουθούμε αρκετές ημέρες».

«Ήταν μια δύσκολη φωτιά σε δύσβατο σημείο, σε δύσκολη ώρα. Οι συνάδελφοι ρίχτηκαν στη μάχη και οριοθετήθηκε χτες το βράδυ και με τη βοήθεια των δύο καναντέρ, δύο πετζετέλ και ελικόπτερων που έχουν έρθει, οριοθετήθηκε. Δεν υπάρχει μέτωπο μη οριοθετημένο» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Ντίνος.

Ας σημειωθεί ότι εκτός Νοσοκομείου βρίσκεται ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε το βράδυ της Τρίτης στο μέτωπο της φωτιάς.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024