Ο Μεγάλος Αδελφός μπαίνει στο μετρό της Μόσχας – Αντιδράσεις για παραβίαση δικαιωμάτων
Με σύστημα καμερών στα βαγόνια του μετρό ο δήμος της Μόσχας θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να αναγνωρίζει την ηλικία, τα εισοδήματα, την κοινωνική κατάσταση και τον αριθμό τηλεφώνου οποιουδήποτε επιβάτη.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό της Μόσχας θα δαπανήσει το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (17.251. 635 ευρώ) για να εγκαταστήσει στα βαγόνια του μετρό σύστημα καμερών οι οποίες θα αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των επιβατών.
Με τις κάμερες αυτές ο δήμος της Μόσχας θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να αναγνωρίζει την ηλικία, τα εισοδήματα, την κοινωνική κατάσταση και τον αριθμό τηλεφώνου οποιουδήποτε επιβάτη.
Το σύστημα αναγνώρισης προσώπων θα εγκατασταθεί αρχικά σε 1.500 βαγόνια από τις 6.000 που διαθέτει το μετρό, έως το τέλος του χρόνου.
Με πρόσχημα την ασφάλεια
Σκοπός της εγκατάστασης των καμερών αναγνώρισης προσώπων όπως ανακοινώθηκε είναι η ασφάλεια των επιβατών καθώς και η ενημέρωση του επιβατικού κοινού για όλες τις αλλαγές και τις καινοτομίες στην λειτουργία του μετρό.
Στις αρχές Ιουλίου ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Μίλοφ και η ακτιβίστρια Αλιόνα Ποπόβα προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαμαρτυρόμενοι για την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων στην Μόσχα.
Και οι δύο τους κατήγγειλαν ότι η μαζική ψηφιακή παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές σε μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παραβιάζει την συνταγματική αρχή που απαγορεύει την παρέμβαση στην προσωπική ζωή και τον νόμο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, BBC
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγουν φάκελοι
- Βενεζουέλα: Αγγίζουν τους 4.500 οι νεκροί από το διπλό σεισμό
- Γαλλία: Συναγερμός για «εξαιρετικά σφοδρή» πυρκαγιά σε δάσος νοτιοανατολικά του Παρισιού
- Γιορτή σήμερα 13 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]
- Eurobasket U20: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Νέων Γυναικών από την Πορτογαλία (43-78)
- Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εσωκομματικό δημοψήφισμα για στήριξη της ΕΛΑΣ και μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442